תזונה

הדמיה אומנותית של השפעת סוכר על חיידקי המעי – בהשראת איור של תום בלום, סטודנטית בקבוצה, באמצעות AI

הסוכר מתוק – אך ההשפעה מרה: סוכר לבן משנה את חיידקי המעי ופוגע במערכת החיסון

חוקרות בטכניון חשפו כי שתיית משקאות ממותקים גורמת לשינוי גנטי בחיידקי מעיים, המשפיע לרעה על תפקוד מערכת החיסון. החדשות הטובות: ההשפעה הפיכה עם הפסקת הסוכר
האתגר הגדול ביותר שעמד בפני החוקרים הוא מרירותו של התורמוס. צילום: עדי ויינברגר

תורמוס ההרים: האם הפרח היפיפה יתרום לביטחון המזון | זווית

לתורמוס פוטנציאל גדול להיות חומר גלם לייצור חלבון צמחי. האם הוא יכול לשמש אלטרנטיבה בריאה וטעימה לחלבון מן החי?
פיסטוקים: קרדיט Bárbara Blanco-Ulate / UC Davis

פוצח הקוד הגנטי של הפיסטוק

מיפוי DNA חדש עשוי להוביל לפיסטוקים מזינים ובני-קיימא יותר. משבר האקלים הביא עימו חורפים חמים יותר וצמצום דרסטי בערפל שקירר את קליפורניה. לשם כך חייבים להתאים את העץ לתנאים החדשים,
צלחת תזונתית מומלצת; מבוססת על המשקל (בגרמים ליום לנפש) של כל קבוצת מזון מתוך סך הכול. מקור: עיבוד מוסד שמואל נאמן לנתוני משרד הבריאות – קשת המזון החדשה של ישראל

צלחת המזון הישראלית: מה נאכל ב-2050?

דו"ח חדש חושף מה כדאי שנאכל בעתיד, וכמה. ספוילר: אם אתם אוהבים סלט – אתם מסודרים
קציר חיטה במצרים העתיקה. מתוך ויקישיתוף

פודקאסט: בוטניקה — משבר החיטה והדרכים להצלתה

פסלי ה"מואי" באי הפסחא. המחשה: depositphotos.com

חשיפת המיתוס של “הרס עצמי של הסביבה”: הסיפור האמיתי של אי הפסחא

מחקרים עדכניים מפריכים את האמונה רבת השנים של התמוטטות אקולוגית על אי הפסחא, ומראים כי האוכלוסייה נשארה יציבה דרך ניהול משאבים יעיל לאורך תקופה ארוכה
מחקר של נזירים לוחמים מימי הביניים בטירת זוריטה דה לוס קאנס חשף את התזונה היוקרתית שלהם ואת מותם האלים, כולל תגלית בלתי צפויה של לוחמת ביניהם, מה שמרחיב את הבנתנו לגבי תפקידי מגדר במסדרים צבאיים היסטוריים. גולגולת שנמצאה באתר הארכיאולוגי של זוריטה דה לוס קאנס. קרדיט: קרמה ריסק, URV

האם גם נשים היו אבירות? ארכיאולוגים גילו תגלית בלתי צפויה בקבורות נזירים לוחמים מימי הביניים

מתוך 25 השלדים שנחקרו, 23 הראו סימנים התואמים מוות אלים. על-ידי חקר פרופורציות העצמות, היא הבינה שבין הלוחמים הייתה אישה.
זריקת ההרזיה אוזנפיק. המחשה אתר הידען באמצעות DALEE. אין לראות בתמונה כתמונה מדעית

מה הסלבס יודעים על זריקות ההרזייה שגם לנו כדאי לדעת?

חוקרת בפקולטה לרפואה באוני' ת"א מבררת האם בקרוב נוכל לאכול מה שמתחשק לנו בלי רגשות אשם?
עישון וקרינה אולטרה סגולה גומרים לתופעות ההזדקנות. קרדיט: אתר הידען באמצעות DALEE

הסיבה להזדקנות: נזק מצטבר מגורמים כגון קרינה ועישון גורם לביטוי נמוך של גנים ארוכים

חוקרים הולנדים מצאו כי תהליך זה קורה כל הזמן ופוגע בכל הגנים אבל ככל שהגנים ארוכים יותר הם עלולים להיפגע יותר כי יש בהם יותר אתרים. במיוחד הנזק הגדול הוא
ציורי הסלע הפרהיסטוריים המפורסמים של טסילי נ'אייר, אלג'יריה. המחשה: depositphotos.com

השינויים האבולוציוניים בעקבות הכחדת החיות הגדולות

הצורך לצוד בעליי חיים קטנים גרם לאדם הפרהיסטורי לשפר את היכולות השכליות לצורך שכלול כלי הציד
בזבוז מזון. המחשה: depositphotos.com

להציל מזון, להציל את העולם

הכלכלה השיתופית מנסה לתת מענה לאובדן מזון
רזון הסרטן. המחשה: depositphotos.com

למה חולי סרטן מאבדים משקל?

מדעני המכון חושפים כיצד מחלת הסרטן מובילה לרזון קטלני ומסמנים את הדרך לטיפול
מה הקשר בין בוסתנים – לבין שרפות יער? בוסתן בפארק כפר סבא. צילום: בוני שיינמן, ארכיון קק"ל

עצים נגד האש

ידעתם שעצים יכולים להיות יעילים מאוד במניעת שרפות? כן כן, זאת לא סתירה: במאמר ישראלי חדש מוצע להשתמש בבוסתנים ככלי נגד האש המתפשטת. איך המהלך הזה אפשרי והאם בקרוב נראה
קערת אורז. איור: depositphotos.com

אורז-23: האורז שחוסך חצי מהעבודה לאיכרים

מדענים פיתחו שיטה להכפלת היבול השנתי מפעם לפעמיים, תוך שיפור תכונות באורז שיכולות להפוך אותו לפחות חלקית לצמח רב שנתי
פרופ' כרמית לוי. צילום: דוברות אוניברסיטת תל אביב

גבר, אין לך תיאבון? צא לשמש

מחקר גילה כי גברים שנמצאים בשמש אוכלים יותר
רעב. המחשה: depositphotos.com

משחקי הרעב

היכולת לשרוד ללא מזון היא אחד ההישגים הגדולים של הביולוגיה שלנו – אבל איך היא פועלת?
ציד של חיות גדולות, התמחות האדם בתקופה הפרה הסטורית. איור: depositphotos.com

מה אכלו אבותינו בתקופת האבן? בעיקר בשר

הנתון הזה החל להשתנות בתקופת האבן * עדויות לשינויים גנטיים והופעת כלי אבן ייחודיים לעיבוד צמחים הביאו את החוקרים למסקנה שהחל מלפני כ-85 אלף שנה באפריקה, והחל מלפני כ-40 אלף
פרות הולשטיין איור: המחשה: depositphotos.com

דברים שיורמים יודעים: למה דווקא חלב?

קפסולות עם חיידקי מעיים לשמירה על ההרזיה. צילום: דני מכליס, אוניברסיטת בן גוריון

מחקר בתחום חיידקי המעיים: הכדורים שיעזרו לכם לשמור על ההרזייה

136.243.225.6
להאכיל את העולם. מתוך jumpstory

להאכיל את העולם בזמן משבר

שדה תותים וקולורבי אורגניים ושלט בשפה הגרמנית "חקלאות אורגנית".צילום: shutterstock

האם חקלאות אורגנית באמת טובה יותר לבריאות ולסביבה מאשר חקלאות קונבנציונלית?

צמח המנקאי. צילום: דוברות אוניברסיטת בן גוריון

מחקר ישראלי חדש חושף את היתרונות התזונתיים של צמח המנקאי

אוכל גורמה - חביתה עם פטריות שיטאקי וכוסברה. צילום: shutterstock

תשוקה למאכלים טעימים לא תגרום בהכרח להשמנת יתר

חקלאות. איור: shutterstock

האם ישראל תוכל להאכיל את עצמה?

חיטה. מתוך ויקיפדיה

פוענח ורוצף גנום החיטה

חקלאי מעבד אדמה באמצעות טרקטור. איור: מתוך pixabay.com

הגברת ייצור היבולים בעזרת האצת התהליך של נשימת אור

מערכת שמירת המשקל בגוף מורכבת יותר ממה שסברו. אילוסטרציה: pixabay.

האמת המורכבת על הרזיה והתעמלות

אילוסטרציה: pixabay.

חקלאות מחממת

אילוסטרציה: U.S. Food and Drug Administration

אנשים עם כבד שומני הם בעלי מוח "זקן" יותר

: נר שלם מהתקופה העבאסית שנמצא בבור האשפה ועליו עיטור אשכולות גפן וציפורים. אליהו ינאי, באדיבות עיר דוד.

חציל בן 1,000 שנה התגלה בחפירות בירושלים

חקלאי. חיייבים לגוון את מקורות הגידולים החקלאיים שלנו. תצלום: Nicolas Barbier Garreau on Unsplash.

בנק הזרעים הבינלאומי הראשון

אילוסטרציה: pixabay.

האם חיידקים יכולים לעזור לנו לשפר יבולים?

מטע הפקאנים של קיבוץ צרעה, עם גידול כיסוי. הפחתה בריסוס של כ-99 אחוז. צילום: גיל אשל.

הדרך המפתיעה להפחתת חומרי הדברה

תאי מח עצם של חולה בסרטן הדם. מקור: VashiDonsk / Wikimedia.

האם תזונה מסוימת יכולה להחליף טיפול כימותרפי?

בעשרים השנה האחרונות יש עליה חדה באחוז הילדים הסובלים מהשמנת יתר ברחבי העולם. תצלום: U.S. Department of Agriculture.

מה משמין בסביבה?

הצמח תודרנית לבנה (אראבידופסיס), לאחר הנדסה גנטית (מימין) שבמהלכה הוחדרו אליו 11 גנים המעורבים בהפקת כולסטרול, מייצר כולסטרול בכמות גדולה פי 15 מאשר תודרנית לבנה רגילה (משמאל). מקור: מגזין מכון ויצמן.

כולסטרול ירוק

השכבה הכחולה-אפורה (משמאל) מעניקה לחיטה עמידות לפתוגנים. כאשר השתיקו המדענים את הגנים האחראיים לייצור שכבה זו, גדלה החיטה בצבע ירוק מבריק (מימין)

המדען בשדה החיטה

אוכלים ללא הגבלה