חוקרים בריטים: הפחתת צריכת בקר ומעבר לעוף וירקות יאפשרו הקטנת פליטת גזי החממה

החוקרים מציעים מלבד זאת גם לחנך את האוכלוסיה ולשפר את שרשרת האספקה של חמוצרי המזון בכלל ובשר בפרט, כדי להקטין את הבזבוז.

שתי מנות בשר אדום לשבוע - סטייקים. צילום: shutterstock
שתי מנות בשר אדום לשבוע – סטייקים. צילום: shutterstock

כדי להבטיח הספקה עתידית של מזון וכדי לעזור במניעת ההתחממות העולמית, חייבת הצריכה העולמית של בשר לרדת״, כך טוענים חוקרים מאוניברסיטאות קמברידג׳ ואברדין  בבריטניה.

החוקרים טוענים כי ״אם ייצור בשר וצריכתו ימשיכו לעלות בקצב הנוכחי, תעלה פליטת גזי החממה ב-80% דבר שיקשה על הגעה למטרה העולמית של הגבלת הפליטות.

החוקרים קוראים להסתפק באכילת לא יותר משתי מנות בשר אדום ושבע מנות חלביות בשבוע. לדברי החוקרים הדיאטה המאוזנת במחקר ניתנת להשגה על ידי רוב האנשים, הגבלה לשתי מנות בשר של 85 גרם וחמש ביצים לשבוע, וכן מנת עוף או הודו (שגודלה לא פורט) ביום. "זה איננו טיעון צמחוני רדיקאלי, זהו טיעון אודות אכילת בשר בכמויות מתונות כחלק מדיאטה בריאה ומאוזנת" אומרת פרופ' קייט ריצ'ארד מקיימברידג' "ניהול הצריכה למשל באמצעות חינוך לבריאות יתןיתרון כפול – שמירה על אוכלוסיה בריאה, והפחתה קריטית בלחץ על הסביבה."

אלא שהקריאה מגיעה בתקופה בה צומחים דוכני המבורגר בכל פינה. המחקר מראה כי יותר ויותר אנשים ״מאמצים תפריט ואופנת מזון אמריקניים״, וכך עולות צריכת בשר ומוצרי חלב באופן משמעותי.

אם התהליך ימשך – יותר ויותר מטעים ושדות שכיום משמשים לגידול מזון יוסבו לשימוש חיות מבוייתות, ואיכרי העולם לא יצליחו לספק את הדרישה למזון. יותר יערות יכרתו מה שיגביר את פליטות הפחמן הדו-חמצני. יותר חיות בית יגרמו ליותר פליטות של מתאן כך גם שימוש נרחב בדשנים. אלה גם אלה יגבירו את ההתחממות העולמית.

החוקר הראשי בוג'נה בג'זלג' מאוניברסיטת קיימברידג' אומר כי ״אסור להתחמק מהחוקים הבסיסיים של הביופיסיקה״, ״היעילות הממוצעת של חיות משק בהמרת מזון צמחי לבשר היא פחות מ-3%״. ככל שגדל הביקוש לבשר, מוסבים יותר שדות חקלאיים לגידולי מזון לחיות משק שיספקו בשר לאוכלוסיה האנושית. בכל שלב גדל האובדן ״וככל שיותר בשר נאכל המרת מזון צמחי לבשר נעשית פחות יעילה״. תהליכים אלו גורמים לגידול בשטחים חקלאיים ולפליטת יותר ויותר גזי חממה. החוקרים אומרים כי ״האשם אינו בשיטות החקלאיות אלא בבחירת המזון על ידי האנשים״.

החוקרים טוענים כי המצב ניתן לשיפור משמעותי על ידי מתן עזרה לחקלאים בארצות מתפתחות להשיג את היבולים הטובים ביותר משדותיהם. שיפור גדול נוסף יהיה כאשר האוכלוסיה האנושית תלמד לחדול מבזבוז מזון. על כך נוסף גם שכנוע אנשים לאכול מזון בריא יותר. שלושת השינויים האלה יכולים לצמצם בחצי את פליטת גזי החממה ביחס לרמה שנמדדה בשנת 2009.
שותף אחר למאמר, פרופ' פיט סמית' מאוניברסיטת אברדין אומר: בלי שינויים בשרשרת המזון, לא ניתן יהיה לעמוד ביעדי הפחתת פליטות גזי החממה, ולצורך עידוד חקלאות בת קימא אנו נדרשים לחשוב מה אנו אוכלים.
הפחתה בפסולת מזון וניהול צריכת הבשר בתזונה מאוזנת הם אפשרות חיונית ללא חרטה, אומר בג'זלג'.

זה מחקר נוסף שמזהיר מפני הסיכונים העולמיים שנובעים מאכילת בשר ומוצרי חלב שמיוצרים באינטנסיביות, מדענים מודאגים בגלל ההתחממות חוברים לרופאים שמודאגים בגלל מגיפת ההשמנה ומגיעים לאותה מסקנה: ״יש לצמצם את צריכת הבשר״.

אלא ששיכנוע האוכלוסיה בצורך הבריאותי והסביבתי הוא משימה קשה, שכן יותר ויותר אנשים ״מצביעים״ בעזרת ארנקיהם ונותנים קולם לדוכני ההמבורגר האמריקני.

שיתוף ב print
שיתוף ב email
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב twitter
שיתוף ב facebook

5 תגובות

  1. וואו, והיו צריכים חוקרים בשביל זה??? למדו שנים באוניברסיטה רק כדי להגיד את הברור מאליו. מרשים מאוד. פליטת גזי החממה מתעשיות המשקים המתועשים גדולה ב-54% יותר מכל כלי הרכב בעולם ביחד. יותר ממכוניות ואוניות ומטוסים ומשאיות ורכבות כולן ביחד. הנשקים להשמדה המונית הם לא פצצת האטום, אלה הסכינים והמזלגות שלנו.

  2. שנויים גנטיים?
    לא – אל גור לא טען את זה. תגיד, אי אפשר להביא טיעון אחד נגד התחממות שאינו שיקרי?
    הנה הציטוט של מה שגור כן אמר:

    Another new study, to be presented by U.S. Navy researchers later this week, warns it could happen in as little as 7 years

    אתה רואה? יש אמת … ויש אמת אחרת (שאנחנו נוהגים לקרוא לזה שקר).

  3. אני לא שמעתי תחזית כזו של אל גור, המטורפים שמנסים לחבל במאבק החשוב בתהחממות מאביסים אתכם בשטויות שביניהם לבין המציאות הקשר מקרי בהחלט, העיקר להוכיח את התיזה שלהם.

  4. ואל גור טען שמודלים ממוחשבים צופים בצורה חד משמעית שהקרח בקוטב הצפוני יונס לגמרי בקיץ אלפיים וארבע עשרה… נילס בור חזה את זה ״אנחנו נכנסים לעידן חשוך במדע…״

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

דילוג לתוכן