מצילים את הקפה

חוקרים חיפשו באפריקה זנים חדשים של קפה, שיוכלו להחליף את זן הערביקה שגידולו נפגע משינויי האקלים * בסיירה לאון נמצא מועמד

בתים שרופים, אוקראינה השבוע.  <a href="https://depositphotos.com. ">המחשה: depositphotos.com</a>
בתים שרופים, אוקראינה השבוע. המחשה: depositphotos.com

לאחרונה התפרסמו ידיעות רבות על הסכנה לגידולי הקפה בגלל ההתחממות העולמית ושינויי האקלים. יתכן כי בחלקן הידיעות מופצות כדי להצדיק עליית מחירים ובכל זאת אין ספק כי שינויי האקלים עשויים לפגוע בגידולים רבים ובינהם גם הקפה.

כאשר עוסקים בתנאי הגידול של קפה ראוי לזכור כי עצי הקפה משגשגים באדמות בסיסיות שמוצאן  בסלעים מגמתיים, בתנאי גשם בתפזורת עונתית ומשרע טמפרטורות בין 12 ל-25 מעלות. הקרקעות אמנם לא השתנו אבל שני תנאי האקלים משתנים ומכאן כבר היום יש פגיעה ביבולי הקפה שעשויה להתגבר ולהתרחב.

כאשר מיליוני אנשים שותים קפה מדי יום, סימנים לפגיעה בצמחי הקפה מעמידים את הספקת הקפה בסכנה. הצרכנים אמנם נפגעים אבל יותר מכך הפגיעה ביבולי הקפה מסכנת את פרנסתם של מיליוני מגדלים באפריקה, אסיה ודרום-אמריקה.

המין המועדף ע"י רוב הצרכנים הוא ערביקה (arabica), ושמספק כ-60% מהקפה שאנחנו שותים. יתר 40% הנצרכים הם ממין רובוסטה (robusta) שמשמש בעיקר לתעשיות האספרסו וה"נס" (קפה אינסטנט).

כדי למנוע את קריסת הגידול מחפשים חוקרים בגני-קיו (Kew‪) בהובלתו של ארון דוויס חלופות, כלומר, מיני קפה אחרים. יתכן כי הפתרון נמצא ביערות המשווניים של מערב אפריקה, בהם התגלו עד היום יותר ממאה מיני קפה, אלא שהטעם של רוב המינים לא טעים.
לאחרונה זיהו החוקרים ביערות בסיירה לאון "מועמד" ממין stenophylla, שיתאים לגידול ולשתיה קפה. יתרונו של המין ה"חדש" בעמידותו לחום קיצוני, וכן, בדמיונו בטעם ל'ערביקה'.
על ה"מועמד" החדש נוספים שני מינים נוספים (eugenioides ו-liberica) שלדברי החוקרים יאפשרו גידול תעשייתי גם בתנאים של שינויי אקלים. טעמם טעים ויש טוענים כי טעמם עולה על זה של הערביקה.

בתחרות מכיני קפה במילנו (World Barista Championship) היו שהיללו את טעמם של המינים החדשים, מה שנותן תקווה להצלחת גידולם והפצתם של מיני קפה חדשים.

צוות החוקרים בגני-קיו עוסקים ביחד עם חוואים באוגנדה בגידול המינים החדשים בתקווה כי כבר השנה ניתן יהיה לשווק את היבול לאירופה. פיתוח המינים החדשים יאפשר פרנסה לחוואים ובו בזמן יספק טעם חדש לשותי הקפה.

עוד בנושא באתר הידען:

2 Responses

  1. לנדב סולווי (״המומחה״ ?)
    בעבר נכתב כי: ״סוף תגובה בהבנת הנקרא״ ,
    כאשר כתוב כי שינויי האקלים פוגעים בגידולי הקפה
    אתה ״המומחה״ קובע ש ״זה לא קשור…..״ ?
    כאשר כתוב כי הקפה זקוק למשרע טמפרטורות
    בין 12 ל 25מעלות
    אתה ״המומחה״ קובע כי ״הקפה גדל במקומות
    הכי חמים ורטובים בעולם״ ?
    ומשווה קפה ל״בננות קקאו ואבוקדו ״ ?
    מסתבר שכנראה אתה ״המומחה״
    או אולי זה ניפנוף בבורות ?

  2. זה לא קשור לשינויי אקלים. זוהי תוצאה של חקלאות לא חכמה: מתמקדים בשני זנים של קפה ולא מטפחים זנים נוספים. מגיעה מחלה/פטריה/מזיק וכל היבול בעולם בסכנה. קפה גדל במקומות הכי חמים ורטובים בעולם, כמו בננות, קקאו ואבוקדו – מעניין מאוד ש"התחממות גלובלית" דוחקת גידולים אלו להכחדה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.