חוקרים מאוניברסיטת רוד איילנד גילו 34 תרכובות מועילות חדשות בסירופ מייפל טהור ואימתו את העובדה כי 20 תרכובות נוספות מסירופ המייפל, שנתגלו בשנה שעברה בעקבות מחקר ראשוני, נוטלות תפקיד חשוב בבריאות האדם

חוקרים מאוניברסיטת רוד איילנד גילו 34 תרכובות מועילות חדשות בסירופ מייפל טהור ואימתו את העובדה כי 20 תרכובות נוספות מסירופ המייפל, שנתגלו בשנה שעברה בעקבות מחקר ראשוני, נוטלות תפקיד חשוב בבריאות האדם.
צוות המחקר דיווח בכנס השנתי של החברה האמריקאית לכימיה כי הוא בודד ואפיין כעת 54 תרכובות מועילות מסירופ מייפל טהור (המונח בוויקפדיה) שמקורו בקוויבק, קנדה, כאשר 5 מתוכן עדיין לא נצפו בטבע.
"אני ממשיך וטוען כי הטבע הוא הכימאי הטוב מכולם, וכי סירופ המייפל הולך והופך למזון מובחר בכל הנוגע למספר ומגוון התרכובות המועילות המצויות בו," מוסיף החוקר הראשי. "חשוב לציין כי במחקר שנערך במעבדתנו נמצא כי במספר תרכובות אלו טמונות תכונות נוגדות חמצון ונוגדות דלקת, תכונות אשר הוכיחו עצמן כבר בעבר כמועילות במאבק כנגד מחלות סרטן, סכרת ודלקת חיידקית." גילוי תרכובות חדשות מהטבע עשוי גם לספק לכימאים חומרי-מוצא שיוכלו לשמש בפיתוח של תרופות וחומרים מועילים ייחודיים אחרים, מסביר החוקר.
"אנו יודעים כי תרכובות אלו מהוות חומרים נוגדי-דלקות, וכי דלקות קשורות למספר מחלות כרוניות כגון מחלות לב, סכרת, סוגים שונים של סרטן ומחלות ניווניות, כדוגמת אלצהיימר," מוסיף החוקר. החוקרים מצאו כי חומרים המכונים פנולים ואשר נמצאים בסירופ מייפל הם תרכובות נוגדות חמצון המעכבות את פעילותם של שני אנזימים הקשורים להתפתחות מחלת הסכרת.
בין חמש התרכובות החדשות נמצא גם החומר הקרוי קוויבקול (Quebecol), תרכובת המתקבלת כאשר החוואי מרתיח מים בתוך נוזלי צמח המייפל ליצירת סירופ המייפל. נדרשים 40 ליטרים של נוזלי צמח על-מנת לקבל ליטר אחד של סירופ.
"לחומר זה יש מבנה כימי, או שלד, ייחודי שמעולם לא נצפה בטבע," מציין החוקר. אני מאמין כי התהליך שבו מרכזים את נוזלי הצמח לסירופ המייפל הוא האחראי לקבלתו של החומר הייחודי. בזמן תהליך החימום מתרחשות תגובות כימיות מעניינות ומועילות. אני מאמין כי החימום עצמו הוא היוצר את התרכובת הנדירה הזו." החוקר מסביר כי השם נבחר על-מנת להוקיר את מחוז קוויבק אשר בקנדה המוביל את הייצור העולמי של סירופ המייפל. החוקרים הופתעו לגלות כי מספר התרכובות המועילות שמוצו מסירופ המייפל הטהור הכפיל את עצמו תוך מספר שנים מועט.
"אני בטוח כי במעט, אם בכלל, ממתיקים טבעיים אחרים טמונה תערובת זו של תרכובות נוגדות חמצן מועילות; קיימות תרכובות מועילות מעטות המצויות בענבים, תה וזרעי פשתה. אנשים אולי לא מודעים לכך, אולם בעוד שיש לנו מגוון רחב של פירות וירקות באספקת המזון שלנו, סירופ מייפל הוא מצרך המזון היחיד המופק במלואו מנוזלי עצים," מציין החוקר.
החוקר חוזר על המלצתו מהשנה שעברה ומצהיר כי אף אחד לא ימליץ על צריכת כמויות גדולות של סירופ מייפל, אלא שאם הלקוחות מתכוונים להשתמש בממתיקים באכילתם של פנקייקים, כדאי להם לבחור בסירופ מייפל טהור ולא במוצרים המסחריים המכילים סירופ עתיר בסוכר התירס.
הידיעה על המחקר
3 תגובות
נראה לי מוזר שאתה חושב שזה מוזר להפיק מקליפת עץ חומרים מועילים…
איך אתה חושב שהגעת עד הלום אם לא בזכות הצמחים?
(איך נראה לך שבכלל אתה נושם?)
קיצר, תוקיר להם תודה
גדל לך איזה עציץ בבית-אחרי הכל מדובר בישויות מדהימות
🙂
זה נשמע לי קצת חשוד. יותר מדי דברים טובים מקליפה של עץ…
אני מקווה שהמממנים מאחורי המחקר הם לא יצרני המייפל…
אז הנה מתכון לפאנקייק
כמות מרכיב
רטובים 1 גביע לבן ( אשל / גיל )
½ כוס חלב
2 כפות סוכר
2 ביצים
1 כף תמצית וניל
1 כף קליפת לימון ( אופציונאלי )
2 כפות שמן
קורט מלח
יבשים 1 כוס קמח תופח
1 כפית אבקת אפיה
שמים את כל הרטובים מערבבים טוב.
לאחר מכן מוסיפים את היבשים.
כדאי לא לערבב יותר מדי כדי לא ליצור בצק ( הגלוטן מתחיל לעבוד )
אז כדי להימנע מגושים אני מעביר דרך מסנן רשת עדין תוך כדי
שפשוף עם כף כנגד הרשת כדי לזרז את המעבר.
זהירות במסננת רשת מפלסטיק לא ללחוץ חזק כדי לא לקרוע את הרשת.
נותנים לנוח כחצי שעה.
פנקייק ראשון קצת משמנים ביתר אין צורך.
הופכים כשמתחילים להופיע בועות ושחום מלמטה.
גודל לפי בחירה. לא לשטח את הבלילה להשאיר כמו ששופכים.
אני מכין בטוסטר עם פלטות שטוחות שיכול להיפתח ב 180 מעלות.