סיקור מקיף

חוקרי הטכניון מצאו דרך להשתמש בחלקיקים של חלבון הנמצאים בחלב ככלי הובלה לחומרים החשובים לבריאות

זו הפעם הראשונה שמדענים מצליחים להשתמש בחלקיקים אלה (מיצלות הקזאין) לצורך הובלת חומרים חיוניים החסרים בחלב

חוקרי הטכניון מצאו דרך להשתמש בחלקיקים של חלבון החלב “קזאין”, הנקראים “מיצלות קזאין”, ככלי הובלה לחומרים נוספים, החשובים לבריאות האדם. זו הפעם הראשונה שמדענים מצליחים לעשות זאת, והמחקר יפורסם בקרוב בכתב העת המדעי Food Hydrocolloids (הוא כבר מתפרסם באתר האינטרנט של המגאזין).
“הקזאין הוא החלבון העיקרי של החלב”, מסביר ד”ר יואב ליבני מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון. “הקזאין מסודר בצברים של חלבון, בגודל ננומטרי, זעיר מאוד, הנקראים 'מיצלות'. מיצלת הקזאין היא חלקיק קטן, המורכב ממולקולות רבות (כ-31% חלבון, 2% מינרלים ו-66% מים). מטרתה הטבעית היא להעביר מהאם לתינוק – סידן, חלבון וזרחה (פוספט) החיוניים לבניית הגוף. זהו למעשה כלי הובלה של חומרים מזינים”.
האתגר שניצב בפני החוקרים, ד”ר יואב ליבני, והמאסטרנטית אפרת סמו, היה להחדיר למיצלת הקזאין את הויטמין D החשוב להתפתחות העצם, ובכך, למעשה, “לתפוס טרמפ” עליה. חוקרי הטכניון התחילו את התהליך מתמיסה של קזאינט (קזאין מסיס שהורחק ממנו הסידן בתהליך הפקתו, ולכן אינו מאורגן כבר במיצלות) והוסיפו לו תמיסת ויטמין D. הויטמין נקשר לחלבון. לאחר מכן הם הוסיפו לקזאין המועשר בויטמין  – D סידן וזרחה בכמויות הטבעיות שיש בחלב. כתוצאה מכך החלבונים התארגנו מחדש למיצלות הדומות מאוד לאלו הטבעיות, אלא שכעת הן כבר נושאות בתוכן ויטמין D.
“ויטמין D הוא חומר רגיש, והצלחנו להראות שהמיצלות נותנות לו הגנה מפני קרינת אור אולטרא סגול הגורמת לפירוקו”, מוסיף ד”ר ליבני.
במחקר השתתפו גם ד”ר דגנית דנינו וד”ר אלינה קסלמן מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון, שאפיינו את המבנה של המיצלות המתקבלות באמצעות מיקרוסקופית אלקטרונים.
כעת מחפשים חוקרי הטכניון את הדרך לייצור המוני של מיצלות מועשרות, כדי שניתן יהיה להוסיפן למוצרי מזון שונים, במיוחד כאלה שהם דלי שומן, וכך להעשיר אותם בויטמינים חשובים המופיעים רק בשומן. “אנו מקווים שנוכל להעשיר חלב בפרט ומוצרי מזון דלי שומן בכלל, בויטמין D וחומרים נוספים החשובים לבריאות האדם”, אומר ד”ר ליבני. “טכנולוגיה זו פותחת דרך חדשה להעשיר מזונות בסיסיים הנצרכים על ידי אוכלוסיות רחבות בחומרים חיוניים התורמים לבריאות”.

 

תגובה אחת

  1. האם ידוע לד”ר יואב לבני והמאסטרנטית אפרת סמו מה הכמות הנכונה של ויטמין ד’ בליטר חלב תנובה 3% ובחלב 1%?
    האם יש ויטמין ד’ בחלב מעוקר? לא הצלחתי לקבל מידע עד כה מתנובה אך הבטיחו לתת תשובה.תודה מראש
    ד”ר מרק ויסמן – רופא אורתופד

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.