"השמנת יתר מהווה את אחד מגורמי הסיכון של מחלת הסרטן"

כך מסרה פרופ' קרן גלנץ מומחית עולמית להתנהגויות בריאותיות בכנס שנערך אתמול באוניברסיטת חיפה: * ד"ר ארנה בראון-אפל מביה"ס לבריאות הציבור באוניברסיטת חיפה: "בישראל אין די תקציבים להתמודד עם הבעיה" * מחקר בשבדיה: צריכת משקאות ממותקים מעלה את הסיכון לחלות בסרטן הלבלב

"השמנת יתר, שהפכה למגפה בעולם המערבי, מהווה את אחד מגורמי הסיכון של הסרטן ולכן יש למצוא דרכים להתמודד עם הבעיה- כך אמרה היום פרופ' קרן גלנץ, מומחית עולמית בהתנהגויות בריאותיות מאוניברסיטת אמורי בארה"ב . בהרצאה ביום עיון בנושא "התנהגויות מונעות סרטן" שנערך באוניברסיטת חיפה הוסיפה פרופ' גלנץ כי בניגוד לגורמים אחרים- כמו העישון שכבר זוכה למודעות ונמצא בירידה – הרי שהשמנת היתר הולכת ומתפשטת.

ד"ר ארנה בראון-אפל מביה"ס לבריאות הציבור באוניברסיטת חיפה ציינה שבארץ אין די תקציבים כדי להלחם בתופעה ולמנוע אותה. "כשהייתי תלמידת בית ספר כולם חשבו שהשמנת יתר נובעת מבעיות פסיכולוגיות. היום, כשיש יותר ויותר אנשים שסובלים מהבעיה זה כבר ברור שחייבים להיות סיבות נוספות", אמרה פרופ' גלנץ, שציינה כי בשנים האחרונות ישנה ירידה של כמות המעשנים בארצות הברית, אך השמנת היתר רק הולכת ועולה. "מדובר במגפה. מגפה לא חייבת להיות מדבקת, קצב ההתגברות שלה הוא מה שחשוב", אמרה פרופ' גלנץ שהתמקדה במרכיבים סביבתיים ובתכנון סביבתי נכון שיכול למנוע את השמנת היתר. לדבריה, המגמה בעולם המערבי היא לצפות יותר בטלוויזיה, להעביר יותר זמן ברכב ולאכול יותר בחוץ.

"אני לא יודעת אם יש מחקרים על גודל המנות שמוגשות בישראל, אבל אני יודעת שהמנות שאני קיבלתי מהרגע שנחתתי כאן ענקיות. חזרה למנות קטנות יותר יכול להיות פיתרון סביבתי אחד להשמנת יתר. גם תכנון נכון של שכונות יכול לתרום. יש שכונות שנבנו כך שעדיף להכנס לרכב מאשר ללכת למכולת שממוקמת מאה מטר מדלת ביתך ולכן חשוב לתכנן שכונות שקל ונוח ללכת בהן ממקום למקום. חשוב גם לתכנן מקומות משחק בטיחותיים לילדים, כדי שההורים לא יפחדו לשלוח אותם לשחק ובכלל לתכנן מספיק מקום לפעילות ספורטיבית, גם למבוגרים. בעיה נוספת שתורמת להשמנת יתר נובעת מכך שהארוחות שיש בהן הרבה קלוריות הן זולות יותר, ולכן אנחנו רואים במקרים רבים שדווקא אוכלוסיות חלשות סובלות מהשמנת יתר", ציינה פרופ' גלנץ. "גם ישראל הולכת בכיוון דומה לזה של ארצות הברית. העישון יורד אבל המשקל העודף עולה", ציינה ד"ר אורנה בראון-אפל מבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת חיפה. " עדין אין לנו תשובות מדויקות ואנחנו עדין מחפשים איך אפשר לגרום לאנשים לבצע יותר פעילות גופנית ולאכול נכון יותר. אומנם יש התייחסות של הממסד בישראל לבעיה אבל לא מועברים מספיק תקציבים לנושא ולא מנסים מספיק דרכים כדי להעלות את מודעות הציבור לבעיה".

מחקר חדש מגלה: צריכת משקאות ממותקים מעלה את הסיכון לחלות בסרטן הלבלב

פרופ' אליעזר רובינזון, יו"ר האגודה למלחמה בסרטן: שמירה על תזונה נכונה, בין השאר על ידי צמצום צריכת משקאות ממותקים ופעילות גופנית, מורידים את הסיכון למחלה

המחקר נערך במרכז הרפואי האוניברסיטאי "קרולינסקה" בשוודיה, ממרכזי הסרטן המובילים בעולם, במשך 7.5 שנים, בקרב 77,797 נשים וגברים בני 45-83. כל הנבדקים הוגדרו כאנשים בריאים שלא אובחנו עד לעריכת המחקר כחולים במחלת סרטן כלשהי, או כסובלים מהיסטוריה של סוכרת. בתקופת המחקר מילאו המשתתפים שאלונים בנוגע להרגלי האכילה שלהם לאורך השנים והחוקרים עקבו אחר מצבם הבריאותי.

בסיום המחקר התברר כי 131 מהמשתתפים במחקר חלו בסרטן הלבלב במהלכו. 4% מהנשים ו-14% מהגברים דיווחו כי הם צורכים לפחות 5 משקאות ממותקים ביום. 7% מהנשים ו-13% מהגברים דיווחו כי הם שותים לפחות 2 משקאות ממותקים ביום.

מניתוח תוצאות המחקר, שהתפרסם לאחרונה בכתב העת "The American Journal of Clinical Nutrition", עולה כי הסיכון לחלות בסרטן הלבלב עלה ככל שהמשתתפים צרכו יותר משקאות ממותקים – כולל משקאות חמים להם הוסיפו סוכר –  וסירופ פירות או ליפתן (לא מדובר במשקאות דיאט וכדומה הממותקים באופן מלאכותי). הסיכון של אדם בריא שצרך משקאות ממותקים, משקאות קלים או סירופ פירות, לחלות בסרטן הלבלב, היה גבוה לפחות פי  1.5 מהסיכון של אדם שלא צרך משקאות ממותקים. בקרב בעלי גורמי סיכון נוספים כגון עודף משקל או חוסר בפעילות גופנית, עלה הסיכון לחלות בסרטן הלבלב עד פי 1.9 בהשוואה לאדם שלא צרך משקאות ופירות ממותקים.

יש לציין כי בטווח הקצר יותר – מניתוח תוצאות המחקר שנתיים לאחר תחילתו – היה הסיכון לחלות בסרטן הלבלב גבוה פי 2 בקרב צרכני משקאות ממותקים ומשקאות קלים.

"מחקרים קודמים כבר מצאו שהשמנה מהווה גורם סיכון לסרטן הלבלב וסוגי סרטן אחרים", מסביר פרופ' רובינזון, יו"ר האגודה למלחמה בסרטן. "על פי מחקר זה, כאשר צריכת הסוכר גבוהה, רמות הסוכר הנכנסות למחזור הדם עולות. כתוצאה מכך הלבלב עובד יתר על המידה ומפריש כמויות גדולות של אינסולין. ככל הנראה, אלה גורמים לשינויים בתאי הלבלב שעלולים להפוך לתאים סרטניים. המחקר מוכיח שוב את חשיבות שמירה על תזונה נכונה, משקל תקין ופעילות גופנית. חשוב להתחיל לשמור על כך כבר בגיל צעיר, כיוון שילדים צורכים משקאות ממותקים ועולים במשקלם כתוצאה מכך".

על פי נתוני רישום הסרטן הלאומי במשרד הבריאות, כ-500 מקרי סרטן הלבלב מתגלים בכל שנה בישראל בקרב האוכלוסיה היהודית. שיעור התחלואה בסרטן הלבלב באוכלוסיה היהודית הוא כ-10 חולים ל-100,000 איש. סוג זה של סרטן אינו נפוץ, ולרוב, גיל האנשים העלולים לחלות בו נע בין גיל 60 ל-80 שנה.

סרטן הלבלב אינו גורם לתסמינים במשך זמן רב ולעיתים התסמינים עשויים להיות מעורפלים ובלתי ברורים. התסמינים הנפוצים ביותר הם: כאב, ירידה במשקל, לובן העין, גירוד בעור ועוד. כיוון שכך, הסרטן מתגלה בדרך כלל בשלב מאוחר לאחר שהתפשט בגוף ומוביל לשיעורי תמותה גבוהים ביותר. מחקרים שנערכו עד היום מצאו כי מעשנים, וחולים בדלקת כרונית של הלבלב הנגרמת כתוצאה מצריכה ממושכת של אלכוהול – בעלי סיכון גבוה יותר משאר האוכלוסייה, לחלות בסרטן הלבלב.

המידע ההולך ומצטבר בספרות הרפואית מצביע על חשיבות התזונה כגורם העשוי להפחית או העלול להגביר את הסיכון להתפתחותן של מחלות סרטן מסוימות.

שיתוף ב print
שיתוף ב email
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב twitter
שיתוף ב facebook

תגובה אחת

  1. טוב שד"ר אורנה בראון תתמקד במחקר. כיוון שכמרצה היא אחת הגרועות שהכרתי. לא רהוטה ומתנשאת. סטודנט לשעבר שלה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

דילוג לתוכן