סיקור מקיף

מחסור בויטמין D עלול להוביל לעלייה בתמותה בקרב חולי קורונה

כך עולה ממחקר משותף לפקולטה לרפואה של אוניברסיטת בר-אילן והמרכז הרפואי לגליל. לפי החוקרים לוויטמין D יש תפקיד חשוב בתגובה החיסונית למחלות בדרכי הנשימה

ד"ר עמיאל דרור, אוניברסיטת בר אילן. צילום: תומש סולינסקי
ד”ר עמיאל דרור, אוניברסיטת בר אילן. צילום: תומש סולינסקי

ויטמין D מוכר לרוב כגורם חיוני לבריאות העצמות, אך מגוון של מחלות אוטו-אימיוניות, לב וכלי דם ומחלות זיהומיות קושרו לרמות נמוכות של התוסף בגוף. באוקטובר 2020 פרסם משרד הבריאות הנחיות לצריכת ויטמין D שניתן למצוא בגוגל “ויטמין D וקורונה הנחיות לציבור ולמטפלים”  על מנת לעודד אנשים ליטול ויטמין D, מכיוון שהוא ממלא תפקיד בחיזוק התגובה החיסונית ויכול להגן מפני וירוס הקורונה.  ההערכה היא שמחסור בויטמין די קיים בקרב 70% מהאוכלוסייה בישראל.  את המחקר הובילו ד”ר עמיאל דרור ופרופ’ מייקל אדלשטיין מהפקולטה לרפואה של אוניברסיטת בר-אילן והמרכז הרפואי לגליל , יחד עם ד”ר עמיר בשקין, מנהל היחידה האנדוקרינולוגיה בבית החולים .

במחקר שפורסם היום בכתב העת PLOS ONE החוקרים מהפקולטה לרפואה ע”ש עזריאלי באוניברסיטת בר-אילן והמרכז הרפואי לגליל בנהריה מראים מתאם מובהק בין מחסור בוויטמין D לבין שיעור חומרת ותמותה של COVID-19.

המחקר הינו בין הראשונים לנתח רמות ויטמין Dשנמדדו שבועות עד חודשים לפני ההדבקה בנגיף, ונמצאו כגורם מנבא לחומרת מחלת הקורונה בקרב מאושפזים בבית החולים.

הממצאים שדווחו היום מבוססים על תוצאות שפורסמו לראשונה ב-MedRxiv.

בתיעוד של 1,176 חולים שאושפזו בין אפריל 2020 לפברואר 2021 במרכז הרפואי לגליל (GMC) עם בדיקות PCR חיוביות, נבדקו רמות ויטמין D שנמדדו שבועיים עד שנתיים לפני ההדבקה.

מאושפזים עם מחסור בוויטמין D (פחות מ-20 ננוגרם/מ”ל) היו בסיכון גבוה פי 14 ללקות במחלה חמורה או קריטית של נגיף הקורונה בהשוואה לאלו עם יותר מ-40 ננוגרם/מ”ל.

באופן מפתיע, רמת התמותה בקרב חולים עם רמות מספיקות של ויטמין D הייתה 2.3%, בניגוד לרמת תמותה של 25.6% בקבוצת החסר בוויטמין D.

המחקר הותאם לגיל, משקל, מחלות רקע, ולעונת השנה בה חלו הנבדקים ובכל המקרים נמצא שויטמין די קשור באופן מובהק סטטיסטית לחומרת המחלה ואף לתמותה, באופן בלתי תלוי לכל הגורמים האחרים שנבדקו במודל רב-משתנים.

“התוצאות שלנו מצביעות על כך שמומלץ לפקח ולשמור באופן עקבי על רמות תקינות של ויטמין D. זה יועיל למי שנדבק בנגיף”, אומר ד”ר עמיאל דרור, מהמרכז הרפואי לגליל ומהפקולטה לרפואה של אוניברסיטת בר-אילן, שהוביל את המחקר.  גם בימי שגרה, יש המלצה של ארגוני בריאות בארץ ובעולם ליטול תוסף של ויטמין די על בסיס יומי כתלות בגיל ובמשקל”. ד”ר עמיר בשקין, מנהל יחידת האנדוקרינולוגיה בבית החולים שהיה שותף למחקר הוסיף “זה נכון במיוחד בזמן מגיפת הקורונה כאשר לוויטמין D יש תפקיד חשוב בתגובה החיסונית למחלות בדרכי הנשימה”, יחד עם זאת חשוב להמנע מצריכת יתר של ויטמין D ומומלץ לצרוך בהתאם להנחיות של משרד הבריאות. מחקר זה תורם למקבץ הראיות המתפתח ללא הרף, המצביע על כך שהיסטוריה של מחסור בוויטמין D אצל החולה היא גורם סיכון מנבא הקשור למהלך לקוי של המחלה הקלינית ולתמותה”, אמר השותף למחקר פרופ’ מייקל אדלשטיין מהפקולטה לרפואה ע”ש עזריאלי באוניברסיטת בר-אילן. “עדיין לא ברור מדוע אנשים מסוימים סובלים מהשלכות קשות של וירוס הקורונה בעוד שאחרים לא. הממצא שלנו מוסיף מימד חדש לפתרון חידה זו”.

למאמר המלא

עוד בנושא באתר הידען:

3 תגובות

  1. בוקר טוב אליהו.מדברים על זה שנים לא יאומן וואוווו כל בר דעת יודע את זה חחחח

  2. הערה לגבי מיתאם. יש שני מקומות שמדווח על מיתאם בלי לציין את כיוונו. אמנם יש הסבר אחר כך, אבל כדאי לדייק מן ההתחלה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.