ההתחממות מעמידה מינים בסכנת הכחדה וגורמת להתפרצות מזיקים בחקלאות

מ״תוכי-ים״ שמקננים בחוף האנגלי לצעידת הפינגווינים באנטארקטיקה, קופים בצמרות עצים באמזון ועוד מינים של חיות, עופות וצמחים שהמאחד ביניהם הוא הסכנה להמשך קיומם והישרדותם בעולם מתחמם. ארגון WWF מציין סכנה קיומית עבור 12 מינים ידועים מוכרים ואהובים על-ידי הקהל הרחב

לכבוד יום הסביבה, פורסמה על-ידי ״הקרן למינים בסכנה״ ( WWF) רשימה בשם ״מרגישים את החום״ ובה פירוט מיני צמחים וחיות שקיומם מאויים בגלל ההתחממות העולמית. בו בזמן מתפרסם מטעם ״ארגון החקלאות והמזון״ של האו"ם (FAO ) סקר שמראה איך שינויי האקלים גורמים להתפרצות מזיקים שמסכנים את ייצור המזון.

מ״תוכי-ים״ שמקננים בחוף האנגלי לצעידת הפינגווינים באנטארקטיקה, קופים בצמרות עצים באמזון ועוד מינים של חיות, עופות וצמחים שהמאחד ביניהם הוא הסכנה להמשך קיומם והישרדותם בעולם מתחמם. ארגון WWF מציין סכנה קיומית עבור 12 מינים ידועים מוכרים ואהובים על-ידי הקהל הרחב במטרה לעורר מודעות ודעת קהל בניסיון למנוע את האסון המתקרב אם הטמפרטורה תעלה מעל לרף שהוצב על-ידי אמנת פריז בשנת 2015 מעל ל 1.5מעלות צלזיוס. מדענים מזהירים כי העולם מתקרב במהירות לרף זה. האוקינוסים שמתחממים גורמים לעלית מפלס המים ולתופעות אקלים קיצוניות כמו גלי-חום, שטפונות, בצורות, שריפות ועוד, תופעות שמקשות על חיות וצמחים להסתגל לשינויים.

הסביבה הטבעית היא המערכת שתומכת בחיים, כאשר הרס המערכות ממשיך – הפגיעה היא כוללת, לא רק פגיעה מקומית אלא גרימה לחוסר יציבות של מערכות כדור הארץ עד כדי סיכון שרידותם של חיות ואנשים.

אם הטמפרטורה הממוצעת תעלה בשתי מעלות או תהיה גבוהה בשתי מעלות מהרף שהוצב באמנת פריז  (בהשוואה לפני התקופה התעשייתית) יפגעו מערכות סביבתיות באופן קטלני שלא יהיה ניתן לרפאן, עוד ועוד מינים יכחדו ומיליוני בני אדם  אנשים ברחבי העולם יהיו בסכנה מתמדת.

המזון של מינים רבים של בעלי חיים נעלם

הגבלת ההתחממות לא תהיה אפשרית ללא עצירת מיידית של הפגיעה בסביבה הטבעית בעולם כולו. כדי לעורר את המודעות ואת דעת הקהל לצורך בפעילות ירוקה מפרסם ה-WWF תמונות של מינים מוכרים ואהובים שכבר היום סובלים מההתחממות:

תוכי ים (PUFFIN) – דייג יתר פוגע באפשרות לאסוף מזון, רוחות עזות וגשמים שלא בעונתם מקשים על התוכי לצלול ולדוג, מזג אוויר קיצוני בתקופת הקינון פוגע בביצים ובגוזלים.

פנגווין קיסרי, הגדול בסוגו פגיע בגלל שינויים בשכבות הקרח ,הפינגווין זקוק למשטחי קרח יציבים לקינון ולמרווחים שיאפשרו גישה למים פתוחים, בגלל ההתחממות נוצר חוסר בשתי הדרישות.

דבורת הבומבוס נחשבת למאביק חשוב. הדבורה פעילה במזג אוויר קר וההתחממות פוגעת בכושרה לעוף, לאסוף מזון ולשרוד, ולכן היא נעלמת מאזורים נכבדים בהם היתה נפוצה. בנוסף להתחממות נפגעות הדבורים משימוש יתר בקוטלי-חרקים (ראה בהמשך השימוש הנפוץ בקוטלי-חרקים).

נמר שלג שהיה נפוץ ברמות דרום ומרכז אסיה מאוים בגלל צייד, הרס בתי גידול והרג בגלל טריפת חיות משק. מעריכים כי ללא פעילות מניעה והגנה יעילה, עד 2070 יצטמצמו שטחי מחיתו ב-70% ואוכלוסיתו שכיום מונה כ-4000 פרטים תיכחד.

היפופוטם (סוס יאור) שהיה בעבר גם בסביבתינו, נמצא היום בסכנה בגלל ייבוש גופי-מים (ביצות). ״היפופוטמים נחשבים למעצבי סביבה בגופי מים כך שמינים רבים שחיים במים תלויים בהם. צייד פרוע, אובדן בתי-גידול, חיכוכים מול אנשים ומעל לכל התחממות מעמידים את המין בסכנה.

לקוף סנאי שחי באמזונס כמו פרימטים רבים אחרים יש תפקיד סביבתי חשוב בעיקר בהפצת זרעי  עצים. כמו חיות רבות אחרות, כך גם הקוף סובל מהשמדת היערות. קיימות תכניות להקמת סכרים באזור בו חיים הקופים, סכרים שימנעו את ההצפות העונתיות שמהוות חלק חיוני במחזור החיים של הקופים וחיות אחרות.

סכנה גם לצמח הקפה

לא רק חיות ידועות ואהובות נמצאות בסכנה אלא גם צמחים. דוגמה לצמח ידוע מוכר ואהוב שמצוי בסכנה הוא קפה. קפה ערביקה הוא אמנם אחד מתשעה מיני קפה מוכרים אבל הוא גם הנפוץ, הידוע והנצרך ביותר. המין השני הוא קפה רובוסטה. שני המינים ובעיקר הערביקה סובלים מההתחממות. הקפה זקוק למשרע טמפרטורות קבוע, לא פחות מ-18 ולא יותר מ-25 מעלות, הקפה זקוק לחלוקת גשמים שווה בעונות. כאשר הטמפרטורות עולות והגשמים אינם קבועים – השיחים סובלים ואין פרי. נוסף לכך, החום והלחות גורמים לריבוי מזיקים ומחלות. אמנם יש נסיונות וחיפושים אחרי מיני קפה עמידים אבל הנזק כבר נעשה.

בנוסף לידועים ואהובים מפרסם ה-WWF מינים רבים נוספים בסכנה ובינהם: ארנב הרים, צב גלדי, צפרדע דרווין, צמח הפעמוניות, וכמובן – אלמוגים. הפרסום אמור לגרום למודעות ולהוות קריאת אזהרה, אך האם זה יועיל?

כדי להמחיש את סכנת ההתחממות ובמקביל לפרסום של ה-WWF מפרסם ארגון המזון העולמי (FAO) סקר שמראה כי מזיקים שונים משמידים 40% מכלל גידול צמחי המזון בעולם, נזק שמוערך בכ-220$ מיליארד כל שנה. בגלל ההתחממות מתחזקים ומתרבים המזיקים וגורמים ליותר ויותר נזקים על-ידי פגיעה בגידולי מזון חשובים. הפגיעה נפוצה בשטחים ואזורים מתרחבים וכך מסכנת את קיומה של סביבה טבעית ובריאה ואת הספקת המזון לאוכלוסיות נרחבות בעולם כולו.

מפרסום הממצא העיקרי בסקר נרחב שנערך על-ידי מדעני FAO מסתבר כי שינויי האקלים משפיעים על הפצת מחלות ומזיקים סביב העולם באופן שמהווה אתגר עבור כל מי שעוסק בכך.

נמצא כי שינויי האקלים יגדילו את הסכנה לתפוצה רחבה של מזיקים במערכות רבות של צמחיה ובעיקר בחקלאות. לדוגמה, די בקיץ אחד חם מהרגיל באזורים ממוזגים או קרים כדי ״לתמוך״ בתפוצה רחבה ובפלישה של מזיקים חדשים. כך למשל שני מזיקים, זחל של הרפרף Spodoptera frugiperda פוגע בגידולי תירס, סורגום ודגנים אחרים, עליו מצטרף זבוב פירות ממין Tephritid  שפוגע בעיקר בפירות אבל גם בחלקי גידול אחרים. בגלל ההתחממות מתפשטים שניהם לאזורים בהם לא היו בעבר. יש צפי כי המזיק הידוע שנחשב להרסני ביותר – הארבה המדברי, ישנה את נתיבי נדידתו ותפוצתו הגאוגרפית בגלל ההתחממות.

יצויין כי מזיקים פולשים מהווים איום וגורם לפגיעה משמעותית במערכות סביבתיות רבות. הסוקרים שניתחו 15 מיני מזיקים לצמחים שעשויים להרחיב את אזורי תפוצתם בגלל שינויי האקלים, הראו איך מחצית מכל מחלות הצמחים מופצות בגלל תנועת סחורות ששולשה בעשור האחרון. בעוד ששינויי האקלים מהווים את הגורם השני בחשיבותו.

החוקרים מדגישים כי מיגורם או אפילו רק ניהולם של מזיקים רבים אחרי שהתבססו באזור חדש כמעט ואינו אפשרי, בעוד שנסיונות הניהול והמיגור עולים הרבה. תפוצת מזיקים בהשראת שינויי האקלים מאיימת על ייצור מזון: חקלאים זעירים בארצות ״מתפתחות״ שמחייתם אך ורק מהשדה, תלויים בבריאות הגידולים ונתונים בסכנת רעב מיידית.

הסוקרים מציעים דרכים למיתון השפעת שינויי האקלים על בריאות הצמחים. ההמלצה הראשית היא תיגבור השיתוף הבין-לאומי בניהול והדברה יעילים של מזיקים, הגבלת הפצת מזיקים על-ידי פיקוח על מסחר ותיירות. הסוקרים מדגישים את הצורך במחקרים נוספים שיספקו מידע על ההשפעה המשולבת של מזיקים והתחממות.

שמירה על בריאות הצמחים מהווה בסיס לפיתוח בר קיימא. ארגון המזון והחקלאות מפרסם בעקבות הארכת השנה הבין-לאומית לבריאות הצמח עד יולי 2021 , קריאה לשיתוף פעולה בין כל המדינות והגופים התעשייתיים למיתון ההתחממות העולמית, לשימור הסביבה הטבעית ולשיתוף שימתן את פגיעת המזיקים בחקלאות ובצמחים כדי למנוע פגיעה חמורה בכושר ייצור המזון.

אחרי פרסום סקרים של גופי האו"ם, חשוב לי להוסיף כי בעשורים האחרונים חברתי לכותבים סביבתיים בהתראות על הצורך במיתון ההתחממות ובעצירת הפגיעה בסביבה הטבעית כאשר לדעתי אחד האמצעים העיקריים לכך היא שליטה באוכלוסיה האנושית. בשנים האחרונות מצטרפים יותר ויותר גופים פרטיים, חוקרים, מדענים, אנשי ציבור ואפילו פוליטיקאים לקריאה לשלוט באוכלוסיה או כמו שפעמים רבות אני מסיים את כתבותי:

ראוי כי במקום שליטה בסביבה למען האוכלוסיה האנושית תהיה שליטה באוכלוסיה האנושית למען הסביבה!

עוד בנושא באתר הידען:

שיתוף ב print
שיתוף ב email
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב twitter
שיתוף ב facebook

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

דילוג לתוכן