סיקור מקיף

הנשק הסודי של השקדייה

קבוצת חוקרים בחוג לביולוגיה אבולוציונית סביבתית באוניברסיטת חיפה ובמחלקה להוראת המדעים-ביולוגיה של האוניברסיטה באורנים מעריכה שהרעלן “אמיגדלין” שנמצא בצוף השקדייה הוא למעשה פיתוח אבולוציוני שנועד להעניק לשקדייה יתרון על פני הצמחים האחרים.

השקדיה פורחת. מתוך ויקיפדיה
השקדיה פורחת. מתוך ויקיפדיה
האם השקדייה פיתחה דרך ייחודית למשוך מאביקים פוטנציאליים? קבוצת חוקרים בחוג לביולוגיה אבולוציונית סביבתית ובמחלקה להוראת המדעים-ביולוגיה של האוניברסיטה באורנים מעריכה שהרעלן “אמיגדלין” שנמצא בצוף השקדייה הוא למעשה פיתוח אבולוציוני שנועד להעניק לשקדייה יתרון על פני הצמחים האחרים.

כבר ממחקרים קודמים ידוע כי בצוף של השקדייה קיים הרעלן “אמיגדלין” בריכוזים של בין 4-10 מיליגרם לליטר. עוד ידוע כי השקדייה היא הצמח היחיד שבו קיים רעלן זה בצוף הפרחים, ואכן שמה של השקדייה בלטינית הוא Amygdalus על שם רעלן מסוכן זה. רעלן זה קטלני ליונקים קטנים ומכיוון שהוא נמצא בריכוז גבוה בזרעים של שקדי בר מרים ולא בשלים, שקדים כאלה מסוכנים אף למאכל בני אדם.

קבוצת חוקרים, בראשות פרופ' עדו יצחקי יחד עם פרופ' גדעון נאמן, פרופ' משה ענבר וד”ר נטריגין סינגרוולן בדקו מדוע הצמח מייצר רעלן כה חזק, שאחד מתוצריו הוא הרעל ציאניד, דווקא בצוף. לדבריהם, לכאורה המצאות הרעלן אמיגדלין בצוף סותרת את תפקידו של הצוף בפרח: למשוך בעלי חיים כגון חרקים המגיעים לפרח כדי להשיג מזון ובאותה הזדמנות מאביקים את הפרח ובכך מסייעים להתרבות הצמח.

במחקר הנוכחי אפשרו החוקרים לדבורי דבש לבחור בין צלחות צוף ובהן ריכוזים שונים של הרעלן לבין צוף ללא הרעלן. בפעם הראשונה בדקו החוקרים ארבעה ריכוזים שונים של האמיגלדין, הדומים לריכוז הטבעי של הרעלן בצוף השקדייה: בין 2.5-10 מיליגרם לליטר. בפעם השנייה בדקו החוקרים ריכוזים הגבוהים בהרבה מהמצב הטבעי: בין 5-50 מיליגרם לליטר. בשני המקרים ובכל אחד מהריכוזים נטו הדבורים להעדיף צוף עם אמיגדלין על פני צוף “נקי”.

“קשה ולעיתים אף בלתי אפשרי לקבוע בוודאות כיצד פועלת האבולוציה, אבל סביר שייצור אמיגדלין בצוף מעניק לשקדייה יתרונות בתהליך הרבייה. על בסיס התצפיות במחקר ניתן לשער מהם המנגנונים האפשריים שבאמצעותם מעניק האמיגדלין יתרון זה” , מסביר פרופ' יצחקי. לדוגמה, למרות שהאמגדלין רעיל ליונקים, מסתבר שהוא אינו רעיל ואף מייצר גירוי המושך חרקים כמו הדבורה ולכן יתכן שהצמח מייצר אותו כדי למשוך אליו מאביקים פוטנציאלים. אפשרות נוספת היא שמדובר בחומר אותו פיתחה השקדייה בתור מסננת – חומר זה יידחה חרקים שאינם “מומחים” בהאבקה, אבל יאפשר גישה ל”מומחים” שמצד אחד הצליחו לפתח עמידות בפני רעל זה ומצד שני יעניקו שרותי האבקה יעילים לצמח. בימים אלו חוקר הצוות בשיתוף עם ד”ר מלכה הלפרן, ד”ר יורם גרשמן והסטודנטיות סווטלנה פרידמן ויאנה גרשטיין מנגנון אפשרי נוסף – הרעלן בצוף מונע את התיישבותם של חיידקים העלולים להזיק לאיכות הצוף, להוריד את האטרקטיביות שלו למאביקים פוטנציאליים ובכך לפגוע בסיכויי ההאבקה.

“חרקים מאביקים היו תמיד משאב מוגבל ולכן על הצמחים היה לפתח דרכים למשוך אותם אליהם ולא אל אחרים, אחרת הם לא יוכלו להתרבות. לא מדובר על הנחה תיאורטית אלא מעשית מאוד. כיום, בגלל סיבות שעדיין לא ברורות לחלוטין יש מחסור גדול בעולם בדבורים. משבר כלל עולמי בזמינות מאביקים פוגע קשות בחקלאות ובאספקת מזון לאוכלוסיה האנושית. במדינת קליפורניה יש מטעי שקדים ענקיים שללא דבורים לא יעשו פרי. עקב המשבר בזמינות הדבורים נאלצים החקלאים שם לייבא, אפילו מאוסטרליה, משאיות שלמות עם כוורות בעונת פריחת השקדייה כדי שאלה תאבקנה את השקדיות”, ציין פרופ' יצחקי.

7 תגובות

  1. מתברר שעושים איתו שימוש לחולי סרטן הטיפול הוא נוגד את דעת הממסד
    ובכל מקרה מתברר הנשיא רייגן שחלה בשלש מחלות סרטן משנת 1985 קיבל טיפול באמיגדלין וגם סנטורים נוספים כיום רופאים אמריקאים עובדים בשיטה הזאת במקסיקו

  2. למיכאל רוטשילד. כנראה שאתה צודק,
    תוצר לוואי של הרעל נמצא בשקדי בר
    בדמות ציאניד, כך מרוויח העץ פעמיים:
    פעם בהאבקה ופעם בהרחקת חיות
    שעלולות לאכול את הפרי (השאלה
    היא כמובן מה קדם למה: הרעל
    בפרי או בפרח).

  3. כתבה נחמדה.

    סתם כהערת ביניים: לא נכון לומר שקדיה (בדיוק כמו שאין תפוחיה או תפוזיה),
    זו פשוט טעות שהשתרשה בגלל שיר ילדים של קיפניס, שקד נשאר שקד..

  4. יגאל ג.

    גם אני חושב שיש פה "פירוש יתר" של הממצאים.
    מן הסתם מדובר פה במה שקרוי קו-אבולוציה של השקדיה ומאביקיה.
    אני חושב שהיתרון האמתי – לשני הצדדים – הוא בהתמחות – בעצם הנאמנות זה לזה.
    למה הכוונה?
    לשקדיה יש יתרון בסיפוק צרכיהם של מינים המעדיפים אותה כדי שלא ילכו לבזבז את האבק שלקחו ממנה כאשר הם הולכים ומוצצים צוף בצמחים מסוג אחר.
    למאביק מתמחה יש יתרון בהתבססות על הצוף של פרחים שמינים אחרים אינם אוהבים מכיוון שזה מגדיל את הסיכוי שכאשר ינחת על הפרח אכן יימצא בתוכו צוף.

    העדפת הדבורים את ריח הצוף עם האמיגדלין היא לדעתי תוצאה של ההעדפה הכללית לצוף זה ותרומת האמיגדלין לזיהויו. לדעתי אין היא נובעת מיתרון תזונתי כלשהו שמעניק האמיגדלין לדבורים.
    היתרון שהאמיגדלין עשוי להעניק לשני הצדדים הוא ביצירת ההתמחות שעליה דברתי.

  5. בידיעה מופיעים כמה דברים בעיתיים:
    1. לא מצויין ההבדל במשיכת הדבורים לריכוזי אמיגדלין שונים, ואם לא קיים הבדל (או שאין לו חשיבות) מדוע עשו ניסוי המשך לעניין זה?
    2. לצורך שיתוף פעולה בין אורגניזמים, ובמיוחד כזה הדורש שינוי אבולוציוני, נחוץ שתהיה תועלת לשני הצדדים. איזו תועלת יש לדבורים מכל העניין?
    3. בתחילה כתוב שהאמיגדלין לא מזיק לחרקים, אם כך, כיצד הוא יכול לשמש לדחיית חרקים מאביקים גרועים?

  6. "בימים אלו חוקר הצוות בשיתוף עם ד"ר מלכה הלפרן, ד"ר יורם גרשמן והסטודנטיות סווטלנה פרידמן ויאנה גרשטיין מנגנון אפשרי נוסף – הרעלן בצוף מונע את התיישבותם של חיידקים העלולים להזיק לאיכות הצוף, להוריד את האטרקטיביות שלו למאביקים פוטנציאליים ובכך לפגוע בסיכויי ההאבקה."

    זה לא כל כך נשמע לי כוון מחקר הגיוני. ייתכן שיש בידי טעות מרה שתתברר עקב המחקר, אבל למיטב הבנתי חיידקים הם בעלי חיים בעלי מחזור חיים קצר מאוד ביחס למחזור החיים של עץ השקדיה. זמן חיים כל כך קצר והיכולת הידועה של חיידקים להגיב במהירות לחומרים אנטיביוטיים מעמידה בעיני שאלה קשה באשר לכוון המחקר. זאת ועוד, שפע החיידקים הוא אדיר במגוון ולכן הסבירות של הרחקת חיידקים מהצוף נראת לי נמוכה משהו.

    בברכת חברים,
    עמי בכר

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.