סיקור מקיף

פני האדם אוכל הבשר

החוקרים בדקו את הנחתם כי אכילת בשר איפשרה את השינויים החזותיים שנתנו לאדם את פניו ע"י האכלת נסיינים בבשר ״מעובד״ בשיטות פליאוליתיות ומולם האכלת נסיינים באוכל צמחי

תזונה פליאוליתית. המחשה: shutterstock
תזונה פליאוליתית. המחשה: shutterstock

כתבתי על הנושא הזה לא מכבר ובעקבות הכתבה התעורר ויכוח בנושאי אכילת בשר מול צמחונות וטבעונות. כדי להבהיר את ההיסטוריה האנושית אני מביא כאן את עיקרי תוצאות מחקר שנערך ע"י פרופ׳ דניאל ליברמן וד"ר קטרין זינק מאוניברסיטת הארוורד, שהתפרסם לאחרונה בכתב העת Nature.

אקדים ואציין כי אין לי דבר נגד צמחונות (אני ממעיט באכילת בשר מטעמים שונים), אבל, מאחר שאני מתנגד לקנאות דתית כלשהי, אני מתנגד גם ל״דת הצמחונות״.

בגלל מיעוט במאובנים, מקורו של הסוג הומו (Homo) מעורפל. לעומת זאת, ידוע כי מוחו של המין ״האדם הזקוף״ (H. erectus) גדל במקביל לגודל השטחים בהם הוא שיחר למזון, התפתחות שדרשה יותר אנרגיה. צריכת אנרגיה רבה יותר התאפשרה כאשר נוצר שינוי שאיפשר לאדם לאכול פחות ע"י צריכת מזון בעל ערך אנרגטי גבוה יותר – בשר.

החוקרים בדקו את הנחתם כי אכילת בשר איפשרה את השינויים החזותיים שנתנו לאדם את פניו ע"י האכלת נסיינים בבשר ״מעובד״ בשיטות פליאוליתיות ומולם האכלת נסיינים באוכל צמחי כמו בתקופה הפלאולתית, שני מזונות שאכלו ״אבותינו״.

בניסויים נבחנו שיטות עיבוד בשר בתקופה הפליאוליתית הקדומה והשפעת העיבוד על יעילות הלעיסה וצריכת הבשר. הניסויים הראו כי לא כמו השימפנזים שמעבירים כחצי מהיום בלעיסה, מעבר לדיאטה בשרית איפשר להומוארקטוס לצמצם את זמן הלעיסה.
נמצא כי ״כאשר צריכת הבשר מהווה שליש מכלל ה״דיאטה״ ירדו מספר הלעיסות לשנה בשני מיליון (ירידה של 13%) והשקעת כוח בלעיסה ירדה ב-15%״. ע"י חיתוך הבשר וריכוכו (באמצעות מכות) ירד מספר הלעיסות בעוד 5% וכך ירד הכוח הדרוש ללעיסה ב-12% נוספים״. לכך התווסף הבישול שהפך את אכילת הבשר לפעולה קלה ונפוצה.

לעומת מינים קודמים בסוג הומו, לאדם הזקוף היו שיניים קטנות, שרירי לעיסה חלשים וקיבה קטנה. השילוב שיש בו סתירה בין הצורך הגובר באנרגיה מול ירידה בכושר הלעיסה והעיכול והוא מוסבר ע"י המעבר לאכילת בשר.

עד היום היה מקובל כי מה שאיפשר זאת היה בישול, החוקרים טוענים כי מאחר שבישול ידוע רק מלפני כחמש מאות אלף שנים הרי שעיבוד הבשר בעזרת כלי אבן ואיחסון בשר בתוך הקרקע – כבישה, הם שאיפשרו את צריכת הבשר בפחות מאמץ.

המסקנה של החוקרים היא כי עם התפתחות השימוש בכלי אבן, שאיפשרו את עיבוד הבשר שבתורו איפשר השקעת פחות אנרגיה ללעיסה והפקת יותר אנרגיה מיחידת מזון – התפתחו פני האדם בהתאמה.
״בשר שעובד בכלי אבן נתן למין האנושי את האפשרות והדחיפה לפתח מערכת לעיסה קטנה שאיפשרה שינויים נוספים כמו שיפור כושר הדיבור ופינוי מקום למוח גדול יותר. פיתוח שעיצב את פני האדם.

שיתוף ב print
שיתוף ב email
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב twitter
שיתוף ב facebook

28 תגובות

  1. לאנונימי
    כתבתי בפרוש אלפי שנים בודדות ( על חלב). ספציפית את הידע על זה קראתי באתר הזה.
    מה שאמרתי על חלב לא בא לומר שהאדם לא יכול לצרוך חלב (יש לרוב האנשים מוטציה שנוצרה באלפי שנים האחרונות שמאפשרת פירוק של החלב לאורך כל החיים ולא רק לתינוקות. גם הידע הזה מהאתר) מה שכן אמרתי זה שאפשר להסתדר בלי חלב כמו שהאדם הסתדר לפני 10000 שנה שזה זמן קצר לאבולוציה. תעשיית החלב יצרה לאנשים מחשבה שרק בחלב יש סידן, ומי שלא אוכל חלב כמעט בטוח שיסבול ממחסור בסידן. וזה ממש שקר.

  2. א מגיעה לך מדליה על עילגות, בורות וידע קלוש. כמו ״ביצים זמינות רק באביב וצריכת חלב קצרה״ בעת שהלכה למעשה האדם צורך אותו זה 10,000 שנה

  3. מענין לדעת מי הוא – א – ?
    ה״מומחה״ לעיניני תזונה , תולדות המין האנושי ובכלל ?
    מי הוא , מה השכלתו ומקורות ה״מידע״ שלו
    ומאיין הוא שולף את כל ה ה ב ל י ם ?

  4. אם יש לה בעיות בריאות אז כדי לה להתייעץ אם איש מקצוע ולגבש תפריט מאוזן. אין שום דבר שיש בבשר (בטח לא בחלב שנוסף לתזונה לפני כמה אלפים בודדים, ובטח לא ביצים שבעבר כמובן שהאדם אכל אבל רק לפני האביב) שאי אפשר להשלים מהצומח. בגלל שלפני שהאב הקדמון של האדם התחיל לאכול גם בשר הוא היה צמחוני.
    השאלה אם היא בכלל אוכלת קטניות, דגנים מלאים וכו.
    זה לא שתזונה לא מאוזנת בשרית לא יוצרת בעיות בריאות פשוט אלה בעיות משנפוצות בחברה. כל תזונה לא מאוזנת יוצרת בעיות בריאות שונות. גם תזונה לא מאוזנת בשרית יש לה את הבעיות שלה כמו עודף כולסטרול בעיות לב, שלא לדבר על בשר מעובד שנמצא מסרטן. חוסר בברזל ובסידן יש גם לאנשים שאוכלים הרבה בשר אבל לא מספיק ירקות. האינואיטים ( אסקימוסים) שאכלו באמת כמעט רק מהחי היו צריכים לפתור את הבעיות האלה בדרכים יצירתיות כמו לאכול חלק מהבשר נא ( מאוד לא מומלץ עם הבשר שנמכר היום. תעשיית הבשר היום זה חדר כושר לחיידקים עמידים. תחשוב על זה שמשרד החינוך אוסר היום להשתמש בתבניות ביצים ליצירה בגלל חיידקים אבל כל אחד מחזיק ביצים במקרר ליד אוכל)
    זה לא שבעיות של תזונה לא מאוזנת טבעונית חמורות יותר. גם לא בטוח שהבעיות בריאות קשורות בכלל. אני לא אומר שאם תהיה טבעוני לעולם לא תחלה ותחיה לנצח.

  5. א
    אחת הבנות שלי צמחונית, ומאז שהיא צמחונית יש לה בעיות בריאותיות. אז עובדתית – לא כל אחד יכול להיות בריא רק מאכילת צמחים.

    אני רוצה לראות את כל הצמחוניים במגפת השפעת הבאה. שלא תבין לא נכון – אני חושב שצריך לאכול הרבה פחות בשר ואני חושב שתעשיית הבשר היא לעיתים נוראית, אבל בין זה לבין השקרים של המטיפים כמו גרי יורופסקי המרחק גדול…

  6. אם אתה אומר ש B12 נוצר רק במעיים של חיות ( זה ממש לא נכון) אז איך יש לו את זה בדם? המוטציה היחידה שיכול ליצר את זה? הוא שלב חדש באבולוציה?
    נשאר לו בדם שאריות מגיל 15 עד גיל שלושים? אני מדבר על כמות תקינה לגמרי. גורילה לא אוכלת כמעט מזון מהחי ולא חסר להם B12.
    בכל מקרה אתה מודה שחיות משק ( כן אלה שלא במרעה שזה 90% מהבשר ו100% מהחלב והביצים) מקבלים את הB12 באותה צורה של הטבעונים.
    זה מה שאני אומר השקר של הB12. מציגים את זה כאילו הטבעונים לא חיים טבעי ובעצם כולם לא חיים טבעי. ואני עדיין אומר לך שצורת אכילה "טבעית" לגמרי ( שיש בה בעיות היום בגלל ריסוס) לא היה מחסור בוויטמין. חוץ מזה שאין אף ראיה ש B12 מתוסף לא נספג טוב.
    אני אבל רוצה לשאול אותך, אתה באמת חושב שאי אפשר לחיות בריא ללא בשר חלב וביצים? כי זה באמת השאלה לא כמה האדם הקדמון אכל בשר.

  7. א
    חיות משק מקבלות תזונה לא טבעית ולכן צריך לספק להם תוספים. במרעה חופשי לא צריך שום תוספות.

    ואל תנסה להוכיח שום דבר בעזרת חבר. תמיד יש חריגים ששורדים מכל תפריט

  8. ניסים
    אתה זה שטועה חיות משק מקבלות את הB12 בתוסף.
    אתה יכול לבדוק את זה. יש חיות שיש להם באמת את החיידקים במעיים זה נכון אבל הרבה חיות צמחוניות לא. אני באמת לא ממליץ לאכול אוכל מזוהם. דרך אגב אני אישית מכיר משהו שכבר במשך 15 חי על דיאטה טבעוניות לגמרי ואפילו מקפיד לא לאכול אוכל מבושל בכלל ( לטעמי זה באמת קיצוני) קטניות הוא מנביט. הוא לא לוקח בכלל תוספי תזונה משתדל לאכול בעיקר אורגני וכן שוטף את הירקות והפרות. אין לו חוסרים בכלל ( הוא עובר בדיקות דם כדי לוודא את זה) גם לא B12
    אני לא חושב שיש צורך בתזונה כל כך קיצונית. בעיקר כי התוסף הקיים נספג בגוף בלי בעיה.
    את האורך חיים של ההודים אתה צריך להשוות לאומת רמת חיים מקבילה.
    ברור גם שאפשר לעשות תזונה צמחונית לא בריאה. כן כשעוברים לצמחונות צריך לבנות תזונה מאוזנת. אבל התוצאה בסוף בריאה הרבה יותר. ( בייחוד עם הבשר המזוהם היום באנטיביוטיקה חיידקים עמידים והורמונים)

  9. א
    מה שסיפרת על B12 זו תעמולה שיקרית של אוכלי צמחים. B12 מיוצר בעיקר ע"י חיידקים. החיידקים האלה נמצאים במעיים של יונקים אוכלי עשב.

    אז, אתה שואל, איך חיים כל כך הרבה צמחוניים בהודו? אז, ראשית, הם לא חיים הרבה שנים. ושנית, הם אוכלים הרבה מזון מזוהם בחיידקים, וזה מקור הויטמין אצלהם. להזכיר פ, הם לא חיים הרבה….

  10. אסף על איזה 'דת' אתה מדבר?
    אם אני חושב שגרימת סבל לכל יצור באשר הוא, זה דבר שצריך למנוע, זה אך טבעי שאעשה מאמץ לשכנע אנשים להימנע מזה, ואם לא נוח לך, זבשך

  11. מאי
    חבל שאתה ממש מתעקש לא לקרוא את התגובות שלי.
    לא אמרתי שהאדם הקדמון לא צד.
    דבר שני השקר הגדול של B12. את הוויטמין הזה מקבלים מאכילת צמחים ישר מהאדמה ( או מאכילת חיות שאוכלות ישר מהאדמה) צורת החיים היום גורמת למחסור ב B12. גם חיות משק לא מקבלות את הB12 ולכן מזריקים להם אותו או מכניסים כתוסף לאוכל. אז מה יותר טבעי לקחת תוסף או להזריק את אותו חומר לחיה ואז לאכול אותה. לאדם הקדמון לא היה נוצר חוסר בB12 גם אם לא היה אוכל בשר בכלל. גם אתה יכול להשיג B12 מצמחים אם תוכל הרבה ירקות ולא תשטוף אותם לפני. אבל אז אתה תוכל הרבה ריסוס אז עדיף כבר לקחת תוסף שמוכח מדעית שהוא נספג מצוין.
    בקשר לגזר. אתה רק מראה שאתה לא יודע על מה אתה מדבר. בגזר יש מספיק קלוריות לאדם (יש בו הרבה אמילן) כמובן שחסר בו חלבון ודברים אחרים. אבל איפה ראית שכתבתי שהוא חי רק על גזר/שורשים.
    אם מישהו אומר שאי אפשר לחיות בריא ללא מזון מהחי לא יודע על מה הוא מדבר.
    דרך אגב גם לקטים צידים היום לא אוכלים "בעיקר" בשר. נכון שבבשר יש הרבה אנרגיה אבל דרש גם הרבה אנרגיה להשיג אותו.
    אם המאמר הזה בא כביכול נגד טבעונות זה מגוחך.
    הטבעונים לא אוכלים בשר לא בגלל שהאדם הקדמון לא אכל בשר. אלה בגלל זה שתעשיית הבשר היום הגיעה לשיאים של גרימת סבל שלא היו מעולם. יש גם כאלה שמסיבה של בריאות. לי אין בעיה עקרונית נגד בדואי שמגדל מספר כבשים למאכל בצורה נאותה (אולי יש לי בעיה כי רעיית צאן גורמת נזק לטבע) אני עדיין יעדיף לא לאכול בשר. יניב אני מצטער להגיד לך שכן יש בי רצון לשכנע אנשים להביא להפסקה של מצב לא מוסרי. אני כן חושב שצריך לקבוע בחוק שכמה צורות גידול של התעשייה לא יהיו חוקיות. כן זה יגרום שיהיה פחות בשר. אבל א לא צריך לאכול כל כך הרבה בשר כמו היום ב בתווך הארוך מחירי המזון בעולם ירדו והפגיעה הסביבתית תרד ( על כל ק"ג בשר צריך פי 20 מזון צמחי פי 20 שטח פי 20 פגיעה בסביבה).

  12. א.
    1. אפילו היום, בחיים המודרניים הנוחים וחסרי המאמץ אין זה מעשי
    לחיות מאכילת גזר כמזון עיקרי, כי אין בו מספיק קלוריות וחומרים מזינים
    אחרים. לעלות את הפתרון התזונתי הזה עבור האדם הקדמון – זו בדיחה.
    2
    . לאדם הקדמון לא היו כמוסות B12, מה שכל טבעוני הרוצה
    לשמור כיום על בריאותו חייב לבלוע (כמובן חוץ ממך…) ולכן
    אולי אכילת בשר אינה חדשה כל כך והיא צורך קדום נשמר
    מאז.

    האמן לי, שאני חש בסבל החיות ומכיר בטירוף שבגידול
    ובעיבוד הבשר כיום (מבחינת ההשפעות על בריאות הניזון ממנו)
    והייתי מעדיף עולם בו בני האדם יחונכו להיות צמחוניים כולם,
    אך לא זה נושא הדיון.

  13. הקטע עם קטניות שלא יכול ללכת רחוק מידי הוא שלצורך הכנתם דרושים מים. מים צריך לאכסן בכלים עמידים למים. בכלים אלא השרו קטניות בכמות משמעותית. אני לא מייחס חשיבות לכמויות מזעריות שהיו אולי מלקטים.
    לכן מדובר בטכנולוגיה חדשה יחסית שיכולה ללכת אלפי שנים ספורות אחורה בלבד.

    באופן דומה עם דגנים כגון חיטה שהיא מזיקה בצורתה הנאה. דרושה טכנולוגיית עיבוד.

  14. א
    תגובותיך הן מהשקולות והמיושבות שיצא לי לקרוא מתוך ים התגובות המתלהמות וטעונות המתחים הקיימות בשיח התזונה.

    יש משפט שאומר אין החכם מתווכח ואין המתווכח חכם

    מי שמחזיק באמונה שדרך חיים מסויימת היא טובה ונכונה, שיחייה לפיה, מאיפה הדחף להתכתש ולהוכיח לאחרים גם שזו הדרך הנכונה. אין צורך לנהל מלחמות טיעונים גדושות בפאתוס וחסרות בלוגוס.

  15.  "עיבוד הבשר בעזרת כלי אבן ואיחסון בשר בתוך הקרקע – כבישה, הם שאיפשרו את צריכת הבשר בפחות מאמץ" ברור שכבישה גם רלוונטית למזון צמחי קשה. כל מזון צמחי קשה אפשר לרכך בעזרת כבישה, גם קטניות ( אם תקבור קטניות בתוך הקרקע לאחר יום יומיים הם יתחילו נביטה ויהיו רכים לגמרי)
    אני מדגיש שלא אמרתי שיש משהו לא נכון במאמר רק שמה שהוא אומר על בשר נכון גם ואפילו יותר על מזון צמחי.

  16. חבל שכל תגובה למשהו מתחילה ב"אתה טועה"
    לרגע לא אמרתי שהאדם הקדמון לא אכל בשר אפילו לא אמרתי שבשר מזיק לאדם ( היום אין לי ספק שהוא מזיק כי החיות גדלות בתת תנאים והבשר מזוהם באנטיביוטיקה חיידקים עמידים והורמונים) אתה יכול לבדוק שאמרתי שיש טענה כזאת שהאדם לא לגמרי הסתגל לאכילת בשר כי הוא אוכל בשר זמן קצר יחסית לאבולוציה. אני לא יודע להגיד אם זה נכון אבל זה נשמע די הגיוני. מה שבטוח זה שהאדם יכול לחיות ללא בשר, בדיוק כמו כל החיות אוכלות כל שהוזכרו ( אלא אוכלי כל שעיקר התזונה שלהם צמחית ושבברור היו צמחונים בעבר ו"למדו" לגוון את התזונה שלהם) האדם הוא לא צמחוני טהור זה ברור לי. אסף ברור גם שהאדם בכל שלב אכל ביצים אבל לא בכמות שמתקרבת להיום (משפחה עם 4 נפשות יכולה לקנות 4-5 תבניות בשבוע)
    בטבע רוב העופות מטילות רק בעונה אחת בשנה) ואף חיה לא שותה חלב כל החיים ובכל זאת יש להם סידן.
    חוץ מהפלאו שזה פסדו מדע, כולם אומרים שפרמידה המזון לאדם עומדת על בסיס של פחמימות. ( הבעיה היום שרוב הפחמימות במערב הם פשוטות כלומר לחם לבן וסוכר ולכן יש מגפת סכרת כמובן גם עודף משקל תורם אז הפלאו אומרים שיש סכרת בגלל פחמימות) ברוב רובם של החברות חלק קטן מהתזונה היה בשר (חוץ מאסקימוסים קרוב לקוטב הצפוני ששם באמת אין כמעט צמחים, יכול להיות שגם בעידן הקרח חיו כך) גם רועה צאן לא יכול לאכול כל יום בשר. היום אנשים חושבים שכל יום חייבים לאכול בשר. חוץ מזה יש גם חברות שכבר מאות שנים צמחוניות לגמרי. מה שאני אמר זה שזה בהחלט אפשרי ואפילו בריא יותר (כמובן אם תיקח תזונה מערבית קלוקלת כלומר ג'נק פוד וקמח לבן ותוריד את כל המזון מהחי בלי לאזן ברור שלא תהיה בריא, אבל בכל מקרה זאת תזונה לא בריאה)
    למאי
    אתה יכול לעשות ניסוי: קח גזר ותנסה לאכול אותו שלם
    אחרי זה תרסק אותו או אפילו תחתוך לקוביות. אם לא השתכנעת אתה יכול לחזור על הניסוי עם בטטה לא מבושלת ולראות שאפשר לאכול אותה אם מרסקים (טעים זה כבר סיפור אחר ואל תשכח שהבררה השנייה זה לרדוף אחרי ארנבת שגם לא בטוח שתתפוס) עכשיו נראה אם תגיד שחיתוך ומכות לא רלוונטי למזון צמחי. לקטים לא אכלו רק פרות כמו תפוחים (אתה יכול לנסות לאכול רק פרות למשך יומיים ולראות למה) גם קטניות וזרעים כולל דגנים אפשר לאכול בקלות אם כותשים אותם אפילו גס ומשרים במים גם ללא אש. להפך עכשיו נראה לי שההבדל במזומן צמחי גדול יותר מבשר. שימפנזה אוכלת בטטה בלי בעיה לאדם היום זה נראה לא אפשרי כמעט לאומת בשר שאפשר לאכול נא אבל כמובן שזה קשה יותר

  17. קראתי את תקציר המאמר במקום אחר, ושם מדובר על התחלת חיתוך וכתישת בשר לפני כ-2-3 מליון שנה.

  18. מסקנות החוקרים מוטעות לפי מבחן פשוט: כבר הומו הביליס, 600 אלף שנה לפני ארקטוס, היו לו לסתות קטנות יותר ושינים קטנות יותר משימפנזה. גם גודל מוחו היה 60 אחוז יותר משימפנזה, שלפי המוסכמות המחקריות דומה לאייפ הקדמון שממנו נולדו גם האדם וגם השימפנזה.
    הסיבה העיקרית לשינויי הצורה של הביליס וארקטוס היתה התפתחות התקשורת הקולית, שגררה גידול המוח והיכולת האינטלקטואלית, שגררו את עיבוד הבשר, ולא להיפך כפי שמציעים חוקרים אלו ואחרים.

  19. אסף
    פלאו זה לא דת. זה דיאטה שמתבססת על פסדו מדע והנחות שגויות וחוסר עקביות.
    טבעוניות זה בדרך כלל אידאולוגיה אתה מגדיר כל אידאולוגיה כדת? אם כל קבוצה של אנשים שרוצים לקדם רעיון זה דת אז כן זה דת. לפי זה גם מי שנלחם נגד התחממות גלובלי זה דת . בטח מי שמפגין מול ועידות המדינות המתועשות ממש קנאי דתי.

  20. ל א.
    אין שום ראיה שההומנידים המוקדמים מהם התפתח האדם השתמשו באש
    ישירה (צליה) או בישול להכנת מזונם (הם עיבדו את מזונם באמצעות וחיתוך ומכות)
    לכן אכילת קטניות אינה קשורה להתפתחות המוח אצל ההומו ארקטוס,
    שהרי חיתוך ומכות אינם ישימים לגבי עיבוד קטניות למזון לכן תגובותך אינה קשורה למציאות.

    לחזירים אין ניבים בלסת העליונה כמו לטורפים אלא חטים בלסת התחתונה כמו לפיל.
    מה לא ברור?

  21. ל – א
    שוב ושוב אתה חוזר על אותה שגיאה , לכן לידיעתך ,
    עבור רוב הקופאים חרקים וביצי עופות נחשבים למעדן ,
    שימפנזים צדים כדי לאכול בשר ,
    חזירים הם אוכלי כל (כמו האדם) ובשימחה אוכלים בשר ,
    אפילו סוסי-יאור (היפוס״) נראו אוכלים בשר ,
    וכמובן שגם היום יש חברות אנושיות שמתפרנסות אך ורק על בשר ומוצרים מהחי,
    ולבסוף נהוג לבחון לקטים-ציידים בימינו כדי להסיק על עברינו ,
    לקטים-ציידים כשמם כן הם צדים ואוכלים בשר ,

  22. ניבים לא קיימים רק בטורפים, לרוב הקופים יש ניבים וכל הקופים כמעט מתבססים בעיקר על מזון צמחי. גם לחזירים יש ניבים וגם הוא לא טורף ולא התפתח מטורף.

  23. המגיבים שכחו להתייחס לכתוב ורוזנטל לא עזר להם..

    בסך הכל הוא כתב שהומנידים שהתפתחו לפני ההומו ארקטוס אכלו בשר
    (וזה בדוק וידוע ע"פ הניבים הקיימים כמעט אך ורק אצל אוכלי בשר)
    אלא שלעומתם ההומו ארקטוס עיבד בשיטות פרימיטיביות את הבשר שנעשה
    רך יותר ולכן שיני ושרירי הלסת קטנו מה שפינה מקום למוח גדול
    יותר בגוגולת.

    קאפיש?

  24. למען כותבי התגובות :
    אין לי דבר נגד צמחונות ,
    יש לי הרבה נגד קנאות דתית ,
    יחד עם זאת ואחרי כל הר׳מ
    כדאי כי אלה הדוגלים ב״דת״ החדשה – דיאטת הפלאו ( paleo-diet)
    ידעו כי על-פי מחקר חדש
    https://www.sciencedaily.com/releases/2016/03/160314091128.htm
    מסתבר כי דיאטת הנאנדרטלים כללה כ 20% מזון צמחי ….

  25. היה כאן תאור של עובדות. למה זה מפריע לך שלפני חצי מיליון שנה בשר נא מרוסק היה המזון המועדף והיום בעידן סיר לחץ אפשר להשמיש מקורות מזון נוספים שמתאימים יותר.

    יהיה שקר אם ינסו לגזור מהמסקנות אידיאולוגיה או אם יסתירו עובדות כי הם מתנגשות בה.

  26. כמה דברים שלא הבנתי.
    א. למה כל מה שכתוב נכון דווקא לגבי בשר, זה נשמע נכון גם לגבי מזון מהצומח. ברור שמזון מהצומח זה לא רק פרות וירקות עלים. כל האמור במאמר יכול להיות נכון גם על ירקות שורש וקטניות. אני לא אמרתי לרגע שהאדם הקדמון לא אכל בשר.
    ב. אתה מביא את המאמר כנגד לצמחונות ואני לא מבין מה במאמר מנוגד לצמחונות. אם הבנתי נכון המחקר מדבר על זה כשהאדם התחיל לעבד את האוכל שלו ( לדעתי לא רק בשר) אז הלסת והשיניים שלו קטנו.מה זה בא לומר על צמחונות? שיותר בריא לאכול השר?
    אני לא חושב שיש מי שטוען שבאף שלב האדם הקדמון אכל בשר. הטענה היא שבמקור האדם נוצר מבעל חיים צמחוני וההתאמה לאכילת בשר לא מושלמת כי היא חדשה במושגים אבולוציונים( הכל יחסי) האדם התרגל לצריכת בשר אבל לא איבד שום יכולת להיות ניזון מצמחים בלבד. האדם ( לא כל בני האדם ליתר דיוק) הסתגל לשתיית חלב לאחר הגמילה. השקר מתחיל כשאומרים שהאדם חייב לשתות חלב.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

לוגו אתר הידען
דילוג לתוכן