הוספת פרי הרימון לטיפול בסטטין תורמת לעיכוב במחלות לב

כך גילו פרופסור מיכאל אבירם וצוות המחקר שלו, מהפקולטה לרפואה ע"ש רפפורט בטכניון ומהמרכז הרפואי רמב"ם בחיפה

רימון. צילום: shutterstock
רימון. צילום: shutterstock

השילוב של סטטין במינון נמוך ביחד עם תמצית פרי הרימון (המכיל נוגדי חימצון ופיטוסטרולים) בחולים עם יתר כולסטרול בדם, מוריד באופן משמעותי את כמות הכולסטרול ומעכב את חימצון הכולסטרול בדם ובתאים. כך גילו פרופסור מיכאל אבירם וצוות המחקר שלו, מהפקולטה לרפואה ע"ש רפפורט בטכניון ומהמרכז הרפואי רמב"ם בחיפה. מחקרם פורסם השבוע בכתב העת המדעי Atherosclerosis, ומסקנתו היא כי השילוב של סטטין עם תמצית פרי הרימון מסייע בעיכוב גורמי הסיכון להתפתחות טרשת העורקים ותוצאותיה – התקף לב או שבץ מוחי.

גורמי הסיכון העיקריים להתפתחות טרשת העורקים (שקיעת כולסטרול בדפנות העורקים המובילים דם ללב ולמח) ולתוצאותיה – התקף לב או שבץ מוחי, הם הכמות והאיכות של הכולסטרול בדם.

"ככל שעולה כמות הכולסטרול בדם, וככל שיורדת איכות הכולסטרול בדם (עלייה במידת חימצונו של הכולסטרול) יש האצה בהתפתחות טרשת העורקים. תפקידנו לטפל בהורדת רמות הכולסטרול בדם ובעיכוב חימצונו," מסביר פרופסור אבירם. "הטיפול בכמות גבוהה של כולסטרול בדם הוא באמצעות תרופות – בעיקר סטטינים, המעכבים את יצירת הכולסטרול בגוף האדם, ומורידים את רמתו בדם. הטיפול באיכות ירודה של כולסטרול, כלומר – חימצון יתר שלו, הינו באמצעות נוגדי חימצון (אנטיאוקסידנטים) שמקורם העיקרי הוא בצמחים (בקליפת פירות וירקות). למרות שהטיפול בסטטינים להורדת רמת הכולסטרול יעיל ביותר כנגד מחלות לב וכלי דם, הרי שטיפול זה משפיע מעט מאד על חימצון הכולסטרול. יתר על כן, לטיפול במינון גבוה של סטטין יש השפעות לוואי – בעיקר כאבי שרירים משמעותיים ואנו מחפשים טיפול שיהיה ללא תופעות הלוואי."

"מינון נמוך של סטטינים יכול אמנם למנוע את תופעות הלוואי," מוסיף פרופסור אבירם, "אך מינון נמוך של סטטין מוריד את יעילותו בהורדת כמות הכולסטרול בדם. במחקר נפרד גילינו כי הוספת פיטוסטרולים (מולקולות דמויות כולסטרול המצויות בפירות ובירקות) מסייעת בהורדת רמות הכולסטרול בדם במנגנון שונה מזה של הסטטינים. מנגנון המעכב את ספיגת הכולסטרול. ואולם פיטוסטרול מזרז את חמצונו של הכולסטרול. על כן, יש לתת את הפיטוסטרולים ביחד עם נוגדי חימצון יעילים. פרי הרימון, נותן מענה הן לכמות הכולסטרול והן לחימצונו, שהרי הוא מכיל נוגדי חימצון יעילים ביותר (פוניקאלאגין). על כן, פרי הרימון מעכב את חימצון הכולסטרול, ובנוסף, מאחר והוא מכיל פיטוסטרולים הוא גם מוריד את רמת הכולסטרול, וזאת ללא תופעות הלוואי הנצפות במינון גבוה של סטטינים."

בתמונה : פרופסור מיכאל אבירם. (צילום: דוברות הטכניון)

תגובה אחת

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.