סיקור מקיף

ארוחות בוקר גדולות מעלות את רמת הפוריות של נשים

כך עולה ממחקר חדש של האוניברסיטה העברית המוכיח כי נשים הסובלות מאי סדירות במחזור החודשי הנובעת משחלות פוליצסטיות שצרכו את אותה כמות הקלוריות בבוקר רשמו עלייה בפריון מאשר הנשים שאכלו את אותה הכמות בערב

ארוחת בוקר ישראלית. צילום: shutterstock
ארוחת בוקר ישראלית. צילום: shutterstock

בשנים האחרונות מצאו מגוון מחקרים בתחום התזונה כי משקלנו מושפע לא רק מהיקף צריכת הקלוריות שלנו אלא גם מהשאלה מתי אנחנו צורכים את אותן הקלוריות. כעת מחקר ישראלי חדש חושף כי תזמון מועדי הארוחות לא משפיע רק על הגזרה אלא יכולות להיות לו השלכות של ממש על רמת הפוריות של נשים.

המחקר שנעשה בשיתוף בין האוניברסיטה העברית לבי”ח וולפסון ואוניברסיטת תל אביב, מראה כי צריכת כמות קלוריות גבוהה יותר בבוקר מאשר בערב מובילה למצב בריאותי טוב יותר. המחקר, שנערך ע”י פרופ’ אורן פרוי וגב’ מעיין ברנע מהמכון לביוכימיה, מדעי המזון והתזונה באוניברסיטה העברית ופרופ’ דניאלה יקובוביץ’ וד”ר חוליו ויינשטין מבי”ח וולפסון ואוניברסיטת תל אביב מצא כי בקרב נשים הסובלות מאי סדירות במחזור החודשי, אלו שאכלו ארוחת בוקר גדולה נהנו מעלייה ברמת הפוריות.

המחקר בדק האם לזמני ארוחות ישנה השפעה בריאותית על נשים בעלות אי סדירות במחזור החודשי הנובעת משחלות פוליצסטיות. תסמונת השחלות הפוליצסטיות (PCOS) משפיעה על כ-6-10% מהנשים בגיל הפריון ופוגעת ביכולת הרבייה שלהן. תסמונת זו קשורה לתנגודת לאינסולין המביאה לעליה בהורמוני מין זכריים (אנדרוגניים) ויכולה לגרום לאי סדירות במחזור החודשי, לאיבוד שיער, לשיעור באזורי גוף שונים, לאקנה, לבעיות פריון ולסוכרת בעתיד.

הניסוי נערך במשך 12 שבועות על נשים רזות בעלות BMI (מדד מסת גוף) נמוך מ-23 הסובלות מתסמונת זו. הנשים שהשתתפו בו חולקו ל-2 קבוצות שצרכו כ-1800 קלוריות ביום. כאמור, השוני בין הקבוצות עמד על זמני אכילת הארוחות הגדולות, כאשר קבוצה אחת צרכה כ-980 קלוריות בארוחת הבוקר, והשנייה צרכה אותה כמות בארוחת הערב.החוקרים רצו לבדוק האם תזמון שונה של צריכת הקלוריות ישפיע על ההתנגדות לאינסולין ועליה בכמות האנדרוגנים אצל נשים הסובלות מתסמונת ה-PCOS.

ממצאי המחקר שהתפרסם לאחרונה בכתב העת היוקרתי Clinical Science הראו תוצאות טובות יותר עבור הקבוצה שצרכה ארוחת בוקר גדולה. רמת הגלוקוז וההתנגדות לאינסולין ירדה אצל נשים מקבוצה זו (ב-8%), כאשר בקבוצה השנייה מדדים אלו לא השתנו. ממצא נוסף הראה כי בקבוצת הבוקר נרשמה ירידה ברמת הטסטוסטרון בכמעט 50%, כאשר, שוב, בקבוצת הערב המדד לא השתנה. בנוסף לכך בקבוצת “ארוחת הבוקר” נרשמה עלייה דרמטית באחוז הנשים המבייצות ככל שהמחקר נמשך בהשוואה לקבוצת “ארוחת הערב”, כלומר אכילת ארוחת בוקר גדולה מובילה לעלייה ברמת הפוריות אצל נשים בעלות שחלות פוליצסטיות.

לדברי פרופ’ פרוי, “המחקר מדגים באופן מובהק כי אמנם כמות הקלוריות שאנחנו צורכים ביום חשובה, אך התזמון בו אנחנו צורכים אותן חשובה אף יותר”.

4 תגובות

  1. חבל שזה לא היה ניסוי crossover, שבו אחרי תקופת התאוששות מחלפים את הדייטות בין המטופלות ורואים אם התוצאות גם מתהפכות. זה היה מחזק את המסקנות.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.