מעגבניה לתפוח אדמה: ההכלאה הגנטית הקדומה שיצרה את תפוח האדמה לפני 9 מיליון שנה

חוקרים גילו סוף סוף את הסוד הקדום מאחורי מוצאו של תפוח האדמה – והוא כולל הכלאה גנטית מפתיעה.

עגבניה, חציל פלפל ותפוח אדמה כולם בני משפחת הסולניים וחולקים גנטיקה (ומזיקים שנטפלים לכל הירקות הללו)  <a href="https://depositphotos.com. ">המחשה: depositphotos.com</a>
עגבניה, חציל פלפל ותפוח אדמה כולם בני משפחת הסולניים וחולקים גנטיקה (ומזיקים שנטפלים לכל הירקות הללו) המחשה: depositphotos.com

לפני כ־9 מיליון שנה, התרחשה באזור הרי האנדים שבדרום אמריקה הכלאה טבעית נדירה בין צמח דמוי עגבנייה לבין קרוב משפחה של תפוח האדמה. אירוע נדיר זה הוביל להיווצרות הצמחים הראשונים היוצרים פקעות תת-קרקעיות.

יבול עם שורשים מסתוריים

צוות בינלאומי של מדענים גילה שתפוח האדמה המודרני נוצר מהכלאה טבעית בין צמחי עגבנייה לבין מיני בר קרובים לתפוח האדמה בדרום אמריקה לפני כ־9 מיליון שנה. המחקר, שפורסם בכתב העת Cell מצביע על הכלאה קדומה זו כנקודת המוצא ליצירת הפקעת – איבר אחסון תת-קרקעי הנמצא בגידולים כמו תפוחי אדמה, בטטות ועוד.

"מצאנו כיצד אירוע הכלאה בין מינים יכול לעורר התפתחות של תכונות חדשות, המאפשרות הופעתם של מינים נוספים," אמר פרופ’ סנוון הואנג, מהאקדמיה הסינית למדעי החקלאות. "סוף סוף פתרנו את תעלומת מוצאו של תפוח האדמה."

על אף שתפוחי אדמה הם מהגידולים החשובים בעולם, מקורם האבולוציוני נותר לא ברור. באופן מעניין, צמחי תפוח האדמה המודרניים דומים מאוד לשלושה מיני בר מצ'ילה הידועים בשם Etuberosum – שאינם יוצרים פקעות. מצד שני, מחקרים גנטיים מראים שתפוחי האדמה קרובים גנטית דווקא לעגבניות.

כדי לפתור את התעלומה, בחנו החוקרים מידע גנטי מ־450 זנים מתורבתים של תפוחי אדמה ו־56 מיני בר.

"מאחר שקשה מאוד לאסוף דגימות של תפוחי אדמה פראיים, זהו האוסף המקיף ביותר שנבחן אי פעם," אמר ד"ר ג’יאנג ז’אנג ממכון הגנומיקה החקלאית בשנזן, המחבר הראשון של המאמר.

הכלאה גנטית שהובילה לפקעות

הם גילו שכל מיני תפוחי האדמה נושאים תערובת יציבה ומאוזנת של חומר גנטי הן ממיני Etuberosum  והן מהעגבנייה, דבר המרמז על מוצא הכלאתי משני המקורות.

על אף שמדובר בשני מינים שונים, לעגבנייה ול־Etuberosum  היה אב קדמון משותף שחי לפני כ־14 מיליון שנה. גם לאחר שנפרדו במשך כ־5 מיליון שנה, הצליחו המינים להתרבות ביניהם, ויצרו את צמחי תפוח האדמה הראשונים בעלי פקעות לפני כ־9 מיליון שנה.

מינים של צמח תפוח־האדמה היוצרים פקעות ואינם יוצרים פקעות. קרדיט: יוקסין ג'יה ופיי ואנג.
מינים של צמח תפוח־האדמה היוצרים פקעות וקרוביהם שאינם יוצרים פקעות. קרדיט: יוקסין ג'יה ופיי ואנג.

החוקרים עקבו אחר מוצאם של גנים קריטיים ליצירת הפקעות, ומצאו כי הגן SP6A – המהווה מתג שמורה לצמח מתי להתחיל ליצור פקעות – הגיע מהעגבנייה. מנגד, הגן IT1, המסייע בשליטה בצמיחת הגבעולים התת-קרקעיים, הגיע מה־Etuberosum . ללא שני הגנים הללו, הצאצאים ההיברידיים לא היו מצליחים לייצר פקעות.

החידוש האבולוציוני הזה התרחש במקביל לתקופה של התרוממות מהירה של הרי האנדים, אז נוצרו סביבות אקולוגיות חדשות. הפקעת העניקה לצמחים החדשים יתרון אדפטיבי – אפשרות לאגור אנרגיה תת-קרקעית ולהתמודד עם תנאי מזג אוויר קשים.

פקעות גם אפשרו לצמח להתרבות בלי זרעים או האבקה – על-ידי הצצה מחדש מהפקעת. תכונה זו תרמה להתרבות מהירה והתפשטות למגוון בתי גידול, מהערבות החמימות ועד המדרונות הקרים של הרי האנדים.

"היכולת ליצור פקעות העניקה לתפוחי האדמה יתרון עצום בסביבות קשות, והובילה לפיצוץ אבולוציוני של מינים חדשים ולמגוון הרחב שאנו רואים כיום." אמר הואנג.

למאמר המדעי

עוד בנושא באתר הידען:

2 תגובות

  1. בקורס מילוט שעברתי בצבא הראו לנו שגם לצמח "מקור החסידה" יש פקעות ראויות למאכל. אכן היה טעים.
    מעניין אם גם ל"מקור החסידה" היתה איזו הכלאה שבעקבותיה נוצרו הפקעות.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זו עושה שימוש ב-Akismet כדי לסנן תגובות זבל. פרטים נוספים אודות איך המידע מהתגובה שלך יעובד.