סיקור מקיף

חוקרי הטכניון גילו במפרץ אילת חלבונים ה”בולעים” אור באורכי גל שונים

החלבונים הללו מבצעים פוטוסינטזה בדרך שונה מצמחי היבשה * יתכן שהדבר יכול לעזור בבעית המזון * כך מדווח EMBO Journal בגיליונו הקרוב

  חוקרי הטכניון גילו במפרץ אילת חלבונים ה”בולעים” אור באורכי גל שונים. להפתעתם, הממצאים התאימו לניבוי הממוחשב שהם ערכו קודם לכן במעבדה. לתגלית הם הגיעו במשותף עם קבוצת חוקרים אמריקנים והיא תתפרסם בקרוב בעיתון רב היוקרה EMBO Journal.
החוקר, ד”ר עודד בז'ה מהפקולטה לביולוגיה, גילה בחיידקים כבר לפני כשלוש שנים, חלבון בשם פרוטאורודופסין המסוגל “לקצור” אור ולהפוך אותו לאנרגיה כימית. גילוייו התפרסמו בזמנו
ב”Science” וב”Nature”. הוא מצא כי חלק מהחלבונים הללו בולעים אור באורך גל ירוק (קרוב לפני השטח), ואחרים – באור כחול (במעמקי הים). עתה מצאו הוא וצוותו בטכניון מנגנון בחלבון המאפשר לחלבונים דומים ביותר לבלוע אור באורכי גל שונים.
לפני כשמונה חודשים עשתה דיקלה מן, מאסטרנטית מהפקולטה לביולוגיה, ניבוי ממוחשב במעבדה לחלבוני הפרוטאורודופסין, ובעזרת הנדסה גנטית הראתה ששינוי קל בחלבון גורם לבליעת אור באורכי גל שונים. עתה בדקה הדוקטורנטית ג'זאלה סביחי חלבונים מהים התיכון וממפרץ אילת. זו הפעם הראשונה שנעשה במימי המזרח התיכון מחקר על חלבון הפרוטאורודופסין. להפתעת כולם נמצאה משפחה חדשה של חלבונים אלו במפרץ אילת, בעומק של 150 מטרים, המשתמשת באותו מנגנון. “אם אתה מסתכל על המבנה שלהם”, מסביר ד”ר בז'ה, “הם אמורים לבלוע אור ירוק, אך למעשה הם בולעים אור באורכי גל שונים. את הניבוי של דקלה במעבדה, ג'זאלה מצאה בטבע, במעמקי ים אילת”.
החוקר מדגיש כי מחקר הים תופס יותר ויותר תאוצה, שכן יש לו השלכות מרחיקות לכת הן על הידע הבסיסי והן על מזונו ובריאותו של האדם.
 
 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.