סיקור מקיף

פופאי המלח היה מתאכזב: בתרד יש המון ברזל, אך גם חומר המונע עיכולו

אלזי סגר, המאייר של הסדרה לא ידע ככל הנראה שברזל שמקורו מן הצומח מלווה בדרך כלל גם בחומצה אוקסילית, שלא היתה מאפשרת לגיבור ילדותינו פופאי המלח להתחזק

פופאי המלח. לפני כשנה, 70 שנה לאחר מותו של אלזי סגר, אביו  של פופאי, פגו זכויות היוצרים על הדמות מחוץ לארה''ב
פופאי המלח. לפני כשנה, 70 שנה לאחר מותו של אלזי סגר, אביו של פופאי, פגו זכויות היוצרים על הדמות מחוץ לארה''ב

בזכות סדרת הסרטים המצוירים של אלזי סגר, בכיכובו של פופאי המלח יודעים רבים שתרד הוא מקור לברזל. ואולם רבים גם מבולבלים מכיוון שהוא מכיל גם חומר המעכב את עיכול הברזל. תרד הוא אכן מקור לברזל שאינו מגיע מדם, סוג הברזל הנמצא מטבע הדברים בפירות ובירקות. שלא כמו ברזל שמקורו מדם אותו מכילים כמובן מוצרי בשר, ברזל מירקות איננו זמין לגוף.

לפי מרכז המידע הלאומי האמריקני לתזונה של ה-USDA, כוס אחת של תרד מבושל מספקת כ-3.5 מיליגרם ברזל, בעוד כוס אחת של תרד חי מכילה רק מיליגרם אחד של ברזל.

ואולם התרד מכיל גם חומצא אוקסלית (oxalic acid). חומצה אוקסלית נקשרת לברזל, ולפיכך היא מדכאת את עיכולו.
תרד איננו המזון היחיד המכיל רמות גבוהות של חומצה אוקסלית. גרעינים מלאים כגון כוסמת וכיעד (amaranth), וירקות אחרים כגון עלי סלק ו ריבס (סוג ירק ממשפחת הרב-ברכיים), כמו גם קטניות ובוטנים מכילים כמויות משמעותיות של חומצה אוקסאלית.

לפופאי המלח יש סיבה לדאגה, או שמא יש לו חומר הסותר את החומצה האוקסילית, שהרי כדמות מצויירת הוא יכול להכיל מה שמאיירו, אלזי סגר, רוצה?

7 תגובות

  1. בולשיט כזבים והטעיות לציבור.
    הידען עלק.

    הבישול מבטל את ההשפעה השלילית של החומצה האוקסלית, ואז יש ברזל זמין.

    שנית, ברזל מהצומח כן זמין לגוף, הוא עובר המרה לצורה הבשרנית בתוך הגוף שלנו, מה שאתה קורה לה צורת הדם HEME
    הפרה לא עושה קסמים, גם היא אכלה את הברזל מהצומח.

    מה אתה מטעה כך?
    הגוף של הפרה יודע לבצע קסם על ברזל שלגוף האדם אין את היכולת הזו?

  2. מצטרפת למרום גולן ובתור צמחונית אני יכולה לציין שלמרות שאני לא אוכלת בשר ולא לוקחת תוספי מזון אין לי מחסור בברזל. כך שלפחות חלק מהברזל שבצומח כן נספג.

  3. "ברזל מירקות אינו זמין לגוף"- ל מדויק. רק ברזל שנקשר לחומצה אוקסלטית אינו נספג בגוף. שאר הברזל נספג, לא משנה מה מקורו- חי או צומח. ישנו מיתוס הטוען שצמחונים לא סופגים מספיק ברזל. הטענה היא שגויה- לכ-30% מכלל האוכלוסייה יש מחסור או קושי בספיגת ברזל, ללא קשר להיותם צמחונים או לא. זו הסיבה העיקרית למחסור בברזל שמופיע אצל אנשים רבים. אדם צמחוני יכול לקבל בדיוק את אותה כמות ברזל הדרושה לגופו.

  4. ואולי אי אפשר כי אולי העדר החומצה האוקסילית יהפוך את הברזל לרעיל לצמח עצמו או שחומצה זו חיונית באופן כלשהו לתפקודו של הצמח.

  5. אולי אפשר
    אבל אני מניח שבמי שבדידיו לעשות זאת עסוק בדברים אחרים יותר חשובים

  6. אפשר ליצור ירקות מהונדסים גנטית ללא חומצה אוקסלית (בתנאי שאין לה תפקיד חיוני בגוף) וכך להגביר את צריכת הברזל.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.