סיקור מקיף

שיטה חדשה לזיהוי שאריות של חומרי-הדברה

כימאים מציריך פיתחו שיטה לזיהוי שאריות של חומרי-הדברה במצרכי מזון – שיטה שעשויה להיות חשובה גם עבור תחומים אחרים ואשר תוכל לאפשר בדיקות שגרתיות של בקרת איכות

המתקן לזיהוי חומרי הדברה שפותח באוניברסיטת ציריך
המתקן לזיהוי חומרי הדברה שפותח באוניברסיטת ציריך

ברגע שצרכנים ניצבים מול מדפי הפירות והירקות בסופרמרקט, קיימת בפניהם האפשרות האחרונה להחליט אם לקנות תפוחים רגילים או מהסוג של גידול אורגני.

אם הם בוחרים בתפוחים הרגילים, הם לוקחים סיכון בעיכול רעלים מזיקים יחד עם הויטמינים החשובים בזמן אכילת התפוחים. לשם מאבק במזיקים חיים פירות וירקות מרוססים בחומרי-הגנה על צמחים המכונים חומרי-הדברה. כתוצאה מכך, שאריות חומרי-הדברה נותרים במזון הנאכל ע”י הצרכנים. Renato Zenobi, פרופסור לכימיה אנליטית במעבדה לכימיה אורגנית, ועמיתיו, פיתחו עתה שיטה ספקטרוסקופית לזיהוי מהיר של שאריות חומרי-הדברה במצרכי-מזון.

לפני כשנה הקבוצה הציגה שיטה לבדיקה אנליטית של משטחים מכל סוג שהוא המבוססת על ספקטרוסקופיית-מסות. השיטה החדשה לזיהוי חומרי-ההדברה משתמשת בספקטרומטר הקרוי “Quadrupole Time-of-Flight Mass Spectrometer (QTOF-MS)”, אך כיצד התרכובות הכימיות מגיעות אליו?

באופן רגיל, יש למצות את חומרי-ההדברה מדגימות של פירות וירקות לפני בדיקתם בספקטרומטר המסות. כדי להימנע משלב זה, הדורש זמן רב, אחד החוקרים בצוות בנה מקור לפריקת חשמל בלחץ אטמוספרי (Atmospheric Pressure Glow-Discharge source, APGD source), מקור אלקטרוני המייצר פלאסמה, שהיא גז מיונן, בלחץ אטמוספרי. כאשר מכוונים אותה לפיסת קליפה של פרי או ירק, זרם הפלסמה גורם לניתוק תרכובות מפני-השטח של הקליפה. לאחר-מכן, תרכובות אלו מוזרמות ישירות לתוך ספקטרומטר המסות, שם היונים יכולים לעבור ריסוק בעזרת גז המתנגש בהם, וכך החוקרים מסוגלים לזהות ולאפיין את החומרים הכימיים הקיימים בפירות, או בכל מזון אחר.

החוקר מודה כי, “למרות העובדה כי שיטה זו מסוגלת לקבוע את התרכובות הכימיות באופן מהיר וישיר יותר, היא עדיין אינה מתאימה לכימות מדויק של השאריות שזוהו.”

הוא מוסיף ואומר כי כרגע ניתן להשתמש בשיטה לבחינה מקדמית בלבד – האם אכן קיימות כמויות כלשהן של שאריות חומרי-הדברה בפירות ובירקות, ובשלב הבא ניתן להשתמש בשיטות הקיימות בכדי לקבוע מה כמותן המדויקת של שאריות אלו שכבר זוהו.

אף על פי כן, שיטה חדשה זו לקביעת שאריות חומרי-הדברה בפירות וירקות מבטיחה ביותר. החוקרים רואים בעיני רוחם בדיקות של בקרת איכות כסרט נע: דגימות של מבחר מוצרי-מזון הנעים על מסוע אחד נבדקים בתוך הספקטרומטר זה אחרי זה. החוקר הראשי מוסיף כי השיטה מבטיחה גם עבור יישומים רפואיים או בתחום המז”פ. ניתן יהיה לזהות שרידים של סמים או חומרי-נפץ על גבי משטחים שונים או לבחון זיעת אדם ונשיפות שלו לשם סיוע באבחון מהיר של מחלות שונות.

הידיעה המקורית ממכון המחקר

3 תגובות

  1. צריך לתקן, לא ספקטרוסקופית (שזה שימוש במכשירים כמו IR ו UV) אלא ספקטורומטרית (מכשירים כמו mass spectrometry)

  2. יש כמויות של מזהמים באוכל וזה מאד מסרטן כך שיש שימוש מעולה למכונה שכזו אם החלקאים ורשתות המזון ישתמשו בה ויצילו אותנו מכמויות הכימקלים שהם משאירים לנו על המזון ונותנים לנו למות איתו

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.