סיקור מקיף

סכין המטבח שאינה מתבלה לעולם – העתיד של הננו-טכנולוגיה

כאשר השיניים נשחקות, החומר האורגני הרך מתבלה קודם. גרגרי הקלציט הקשים נותרים כשהם מקובעים בנקודות השבירה והבלייה של השן, וכך היא נותרת קשה עד שגם הם מתבלים ביחד עם שכבת החומר האורגני העוטפת אותם – וחושפים את השכבה הבאה עם הגרגרים. החלק הקדמי של השן נותר חד תמיד עם הגרגרים בקצה.

שיני קיפוד הים. צילום: אוניברסיטת וייז
שיני קיפוד הים. צילום: אוניברסיטת וייז

לפני יומיים התגבשה בנפשי ההחלטה להכין לזניה. קצצתי בטטות, בצלים וגזרים לקוביות דקות, הוספתי בשר בקר טחון גס ויצרתי את התאווה לחך ולעין.

היום רציתי לבשל פסטה עם בטטה. ניסיתי לחתוך את הבטטה וגיליתי – מה חבל – שהסכין התקהתה.

זוהי תופעה המוכרת לכל הטבחים. הסכין, כאשר היא פוגעת במשטח החיתוך, מאבדת את חודה. אין דרך להימנע מתהליך ההתקהות, והוא נובע מעצם העבודה עם הסכין. הדרך היחידה לשחזר את החדות המקורית היא באמצעות השחזה מחדש.

האמנם? הטבע מוכיח אחרת.

שיני קיפוד הים. צילום: אוניברסיטת וייז
שיני קיפוד הים. צילום: אוניברסיטת וייז

ראו את שיניהם של קיפודי הים הזעירים. הקיפודים כורים לעצמם גומחות בסלע, בהן הם קוברים את עצמם כדי שלא להסחף עם הזרמים. לשם כך הם מכרסמים את הסלע בשיניהם החדות. ממשימה זו הם אינם חדלים לכל אורך ימי חייהם, ואנו יודעים כי שיניהם נשחקות בקצב מהיר – ועדיין הן נשארות חדות.

כדי להבין כיצד המנגנון עובד, בתקווה שנוכל בבוא היום לחקות אותו גם בסכיני המטבח הפשוטים, נערך לאחרונה מחקר שבחן את השיניים מקרוב באמצעות מיקרוסקופים משוכללים של קרני רנטגן ואחרים. השיניים, מסתבר מורכבות משילוב של שני חומרים שונים: האחד מורכב מגרגרי קלציט קשים, וביניהם שכבות של חומר אורגני רך יחסית.

כאשר השיניים נשחקות, החומר האורגני הרך מתבלה קודם. גרגרי הקלציט הקשים נותרים כשהם מקובעים בנקודות השבירה והבלייה של השן, וכך היא נותרת קשה עד שגם הם מתבלים ביחד עם שכבת החומר האורגני העוטפת אותם – וחושפים את השכבה הבאה עם הגרגרים. החלק הקדמי של השן נותר חד תמיד עם הגרגרים בקצה.

קיפודי ים מחופרים. צילום:אוניברסיטת וייז
קיפודי ים מחופרים. צילום:אוניברסיטת וייז

האם ניתן ליצור גם סכינים שלא יתבלו לעולם? באופן תיאורטי ניתן יהיה ליצור סכין עם מבנה דומה של גרגרי קלציט ושכבות רכות ביניהם. סכין שכזו תשאר חדה במשך זמן רב מאד, לאורך שימושים רבים מספור.

אבל למה לעצור כאן? הרי באופן עקרוני, הסכין שלנו עדיין תתבלה ותשחק בסופו של דבר, משיעלמו כל השכבות שהיא מכילה.

קיפוד הים מתמודד עם הבעיה בכך שהוא ממשיך להפריש את החומרים האורגניים ואת גרגרי הקלציט לתוך השן, וכך מחדש אותה באופן בלתי-פוסק. אם היינו רוצים למתוח את הדמיון עד הסוף, אפשר לחשוב על סכין עתידית המכילה חיידקים או תאים שמפרישים ויוצרים את השכבות בעצמם. הם יצטרכו סביבה מימית (אז אולי נצטרך לשמור את הסכין בקערת מים פעם בחודש), אבל אין סיבה תיאורטית לכך שהם לא יוכלו לבצע את המטלה.

זוהי דוגמא לכוחה של הננו-טכנולוגיה. באמצעות משחק בהרכב הננו-מטרי של החומר, אנו יכולים לקבוע את תכונותיו ולהעניק לו יכולות השמורות בדרך-כלל רק ליצורים חיים. עכשיו השאלה היחידה היא מתי המצאה שכזו תגיע לשוק במחיר שווה לכל נפש, ואם בכלל יהיה לה ביקוש.

7 תגובות

  1. פלאי הננו טכנולוגיה היודעת להשחיז סכין לרמה שלא מתבלה ובקרוב תתפרסמנה ידיעות נוספות על יכולתה של טכנולוגיה זו שישאירו אותנו פעורי פה לנוכח עצמת הטכנולוגיה. יש לי שאלה אחת לעוסקים בננו טכנולוגיה האם יש בכולכם לפתח טכנולוגיה שתשחיז את מוסר האדם שלא יוכל לדהות ככל שיתבגר, שישחיז את אנושיותו ונדיבותו?
    כאדם שעיסוקו עורך דין פלילי אני נתקל מדי יום ביומו בעשרות מקרים של עבירות פליליות שונות שהיו יכולות להימנע אם היה קיים מכשיר שמשחיז את מוסר הפושעים ומונע הדרדרות לפשע.

  2. אני חושב שהשארת הסכין בתוך נוזל שיכיל חידקים דומה מאוד לפעולת ההשחזה אז לא בטוח שזה מספיק מתוחכם.
    אבל מה שלי עולה בראש זה בכלל לא סכינים אלה שיניים!!!
    מה אם השיניים שלנו מתי נוכל לגדל אותן ע”י חידקים השתלת שתלי מקור שיגדלו לשיניים חדשות.
    לדעתי תחום רפואת השיניים חייב לעבור מהפכה במיוחד בפיתוחים הננו טכנולוגים.
    רפואת השיניים לא השתנתה עשרות רבות של שנים שוב הקידוחים הסתימות המציקות כמה אפשר.
    מתי נוכל לחדש את השיניים לחדשות, חדות, יפות ונקיות!
    שמעתי כבר לפני שנים שעושים ניסויים על שיני קרישים לטובת השתלה במקום השיניים הפגומות שלנו.
    מי ירים את הכפפה ויכתוב טור על החידושים בתחום ומתי נוכל להנות מזה?

  3. שחר, הסכין שמתקהה לא עוברת קורוזיה. לא במקרה המדובר.
    משטח העבודה והחיתוך מקהים אותה. זה תהליך מהיר. שים לב שבדוכן השאוורמה משחיזים סכין כל 5 דקות.

  4. הוכח כבר שמתכת במצב זכוכית (מתכת נוזלית שקוררה בקצב מהיר ביותר) מגלה את התכונות הרצויות של סכין בלתי מתבלה. גודל הגרעינים של מתכת כזו הוא ננומטרי. מתכת זכוכית עמידה באופן יוצא דופן נגד קורוזיה, שהיא הגורם העיקרי לבליה (סביר להניח שהתופעה שתוארה על סכין שנפגמה בתוך יום נובעת מאי הקפדה על יבוש הסכין לאחר השימוש). היא משמשת כבר בשנאים יחודיים. כנראה שעלות היצור לא מצדיקה שימוש בסכיני גילוח שאחרת הינו מתגלחים במשך שנים באותה סכין עשויה מתכת זכוכית.

  5. ציפורן של חתול נשארת תמיד חדה כמו סכין יפני שגודל מחדש
    סכין יהלום כמעט ואינו מתבלה ופועל באותה דרך

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.