סיקור מקיף

חומרים נוגדי חמצון מתוך אוכמניות ואפרסמון

הזנת אוכלוסיית העולם, ההולכת וגואה, באופן בר-קיימא אינה משימה פשוטה. לשם כך, מדענים בוחנים אפשרויות להמרת תוצרי לוואי ופסולת של פירות וירקות, כגון קליפות ומחית הנוצרים במהלך עיבוד מזון, לרכיבי מזון מזינים ואפילו לתוספי מזון

אוכמניות. מתוך jumpstory
אוכמניות. מתוך jumpstory

[תרגום מאת ד"ר משה נחמני]

ממצאי המחקר החדש, שפורסמו זה מכבר בכתב העת המדעי Journal of Agricultural and Food Chemistry, הראו כי פסולת מאוכמניות ומאפרסמון יכולה להיות מומרת לאבקות עתירות חומרים נוגדי חמצון בעלי השפעות מיטיבות בנוגע לחיידקי מעיים.

בשנים האחרונות, אבקות של פרי וירקות הפכו למוצרים פופולאריים בתור תרכובות מועילות, כגון פוליפנולים וקרוטינואידים (פיגמנטים אדומים או צהובים המצויים בצמחים ובע"ח), שתי משפחות של חומרים נוגדי חמצון, או בתור רכיבים בתוך מוצרי מזון. אולם, במקרים רבים תרכובות מועילות אלו נמצאות בריכוזים דומים ואפילו גבוהים בתוך תוצרי הלוואי בהשוואה לחלקים אחרים שבפרי או בירקות. החוקרים ביקשו להכין אבקות מתוך פסולת אפרסמון ואוכמניות, ולאחר מכן לבחון כיצד העיכול שלהן יוכל להשפיע על השחרור של חומרים נוגדי חמצון ותרכובות פעילות אחרות. החוקרים גם ביקשו לקבוע מהן ההשפעות של האבקות הנעכלות על אוכלוסיית חיידקי המעיים.

החוקרים השיגו אבקות מקליפות פרי האפרסמון ומחלקי פרחים שלו, ומתוך המוצקים שנותרו לאחר ההכנה של מיץ אוכמניות. סוג האבקה, שיטת הייבוש שבה היא התקבלה, תכולת הסיבים וסוג הסיבים קבעו את זהות החומרים נוגדי החמצון שהשתחררו במהלך העיכול. למשל, ייבוש בהקפאה הביא לשימור כמות גדולה של משפחת החומרים אנתוציאנינים (הפיגמנטים שמקנים לחלקים שונים בצמח את צבעם האדום), אולם חומרים אלו התפרקו בקלות רבה יותר במהלך העיכול מאשר דגימות שיובשו באוויר. בשלב הבא, צוות המחקר הוסיף את האבקות לתערובת צואה וביצע התססה תוך כדי ריצוף גנטי של החיידקים לפני ולאחר התהליך. הדגרה עם אבקות הפרי גרמו לגידול בסוגים שונים של חיידקים מועילים, וזנים מסוימים של החיידקים שגשגו טוב יותר בנוכחות אחת מהאבקות בהשוואה לזנים אחרים. הממצאים מצביעים על כך כי אבקות מפסולת אפרסמון ואוכמניות תוכלנה להיות משולבות בתוך מתכוני מזון על מנת להגביר בתוכם את כמות החומרים נוגדי החמצון, חומרים שיוכלו להשפיע באופן חיובי על בריאות האדם, זאת לדברי החוקרים.
תקציר המאמר

עוד בנושא באתר הידען:

תגובה אחת

  1. עם כל הכבוד למדענים שמפתחים תהליכים אלה
    זו התנהלות חלמאית ,
    שכן אפרסמון ואוכמניות הם פירות טעימים
    שניתן ונכון לאוכלם בשלמות ,
    לסחוט ולקלף כדי ליצור פסולת ואז לחפש מה לעשות
    אם הפסולת זו חלמאות ,
    יתכן שראוי לעשות זאת בפירות קליפים אבל
    לא בפירות וירקות שניתן לאכלם בשלמות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

דילוג לתוכן