סיקור מקיף

הכול דבש (אבל רק בינתיים)

מחקר חדש מצביע על היעלמות דבורי בר בצפון אמריקה ובאירופה בעקבות שינויי האקלים. האם דבורי הדבש בישראל לא יהיו איתנו בעתיד?

 

יונתן קישקה, זווית – סוכנות ידיעות למדע ולסביבה

דבורת בומבוס מוצצת צוף ותוך כדי כך מאביקה פרח. צילום: shutterstock
דבורת בומבוס מוצצת צוף ותוך כדי כך מאביקה פרח. צילום: shutterstock

בראש השנה טבלנו, כמו בכל שנה, פלח תפוח בדבש. ברגע הזה רק מתי מעט מאתנו יחשבו על כך שאנחנו צריכים להיות אסירי תודה דווקא לדבורים. החיות הקטנות, המזמזמות, המעופפות והעוקצניות אחראיות לא רק על הדבש שאנו אוכלים, אלא על ההאבקה שגורמת להפריה של הפירות שאנו אוכלים. הן צמחי בר והן גידולים חקלאיים שנצרכים על ידי האדם תלויים בהאבקה של דבורים, יש הטוענים שכשליש מהמזון שלנו תלוי בדבורים. האם אוכלוסיית הדבורים בעולם נמצאת בסכנה בשנים האחרונות? זו שאלה שמעסיקה מדענים וחקלאים רבים.

הטמפרטורה על פני כדור הארץ עלתה בממוצע במעלה עד ארבע מעלות צלזיוס במאה השנים האחרונות, על פי מחקרים שונים. מינים רבים של חיות בעולם מגיבים באופן דרמטי לשינויי האקלים ולהתחממות כדור הארץ. התגובה באה לידי ביטוי במגמה הולכת וגוברת של תפוצת אוכלוסיות לכיוון הקטבים, אל עבר קווי רוחב גבוהים וקרים יותר. אותם מקומות שהיו קרים מידי בעבר נוחים כעת להגירה והתיישבות.

 

גם דבורים מושפעות משינויי אקלים אלה. מחקר שריכז 110 שנים של תצפיות על דבורי בר, האחראיות על האבקה, מסוג בומבוס (Bombus) בצפון אמריקה ובאירופה (67 מינים שונים במחקר) מצביע על תופעה חריגה שבה דבורי הבר, באופן גורף, לא מצליחות להעתיק את המושבות שלהן צפונה ולמעשה אוכלוסייתן הכוללת עלולה להצטמצם. ללא דבורי בר אלה צמחים רבים, שפיתחו תלות בדבורים, לא יוכלו להתרבות ולייצר פירות ומזון. על פי ממצאי המחקר, בהשוואה לשנת 1974 הגבול הדרומי של תפוצת דבורי הבומבוס נדחק לעתים כ-300 קילומטר צפונה וקו הרוחב הצפוני של תפוצתן נותר זהה (התצפיות מתייחסות לחצי הכדור הצפוני). עקב ההתחממות דבורי בר גם עוברות לאזורים גבוהים וקרים יותר ובמקומות שמתחת ל-300 מטר גובה פני הים יש פחות אינטראקציה בינם לבין צמחים. החוקרים טוענים ששינויי האקלים הם הגורם העיקרי לתופעה זו, אף יותר מגורמי לחץ אחרים, דוגמת שימוש בריסוסים ועיבוד של שטחים פתוחים על ידי האדם. לראייה התופעה נצפתה גם באירופה וגם בקנדה, שעשירה בשטחים פתוחים וכמעט בתוליים, שם זיהום ועיבוד קרקע פחות ניכרים. תופעה זו משפיעה ישירות על ההאבקה של צמחיה ולבעיה של רביhה משום שצמחים רבים מותאמים להאבקה באמצעות דבורי הבר. חוקרים נוטים לקבוע שלדבורי בר יש עמידות נמוכה יותר להתחממות הגלובאלית בהשוואה לחיות אחרות מסיבות אבולוציוניות. הם מסתמכים על העובדה שמוצאם ההיסטורי של דבורי הבר הוא באקלים קר יותר ביחס למינים רבים אחרים שלא איבדו שטחי מחיה.

טרם התבררו הסיבות שמונעות מדבורים לנוע צפונה שכן הטמפרטורות הנמוכות יותר בצפון לא אמורות להפריע להן. חוקרים חושבים שמיעוט שעות אור בחורף ומיעוט מזון הם הגורמים שעלולים להשאיר את הדבורים באזורים דרומיים יותר. הסבר נוסף מתייחס לעובדה שדבורי בר חיות ונעות בקבוצות קטנות יחסית, מה שמאט את קצב ההתרבות וההגירה צפונה.

הדבורים הישראליות

נשאלת השאלה האם ניתן להשליך את התופעה של דבורי הבר לדבורי הדבש ומה קורה בישראל? “הכחדה היא מילה דרמטית מידי לתאר את המצב היום ובעתיד הקרוב, אך ניתן לומר שדבורי הבר המפיקות דבש נכחדות וכל הדבורים שמפיקות היום דבש הן מהזן המבוית”, אומר פרופ’ שרון שפיר, מנהל המחלקה לאנטומולוגיה בפקולטה לחקלאות ברחובות (האוניברסיטה העברית), שחוקר דבורים במשך שנים רבות. “דבורי הדבש המבויתות אינן בסכנת הכחדה אך יש להן כמובן בעיות. עם זאת יש חשש בטבע לאובדן של מגוון מבחינת מינים ותתי מינים. עקב בעיות אקולוגיות ומיסחור של מינים מסויימים, מינים אחרים עלולים להיעלם. מגוון ביולוגי קטן, משמעותו אובדן תכונות פיזיולוגיות והגבלה על היכולת של דבורים להסתגל לשינויים ולהתמודד מול פגעים כמו מחלות וסביבה והפרעות סביבתיות. לאובדן המגוון הביולוגי יכולות להיות משמעויות עקיפות על המין האנושי”, מוסיף שפיר, “אך בשלב ראשון הפגיעה היא בטבע, בצמחי הבר ובחיות הבר הניזונות מהצמחים. לאורך ההיסטוריה חשוב לדעת שרוב דבורי הבר אינן מפיקות דבש אך הן שחקניות מפתח במערכות אקולוגיות בתור מאביקות של צמחים רבים. יש הבדל בין הטבע לחקלאות כי 99 אחוז מההאבקה בחקלאות מתבצעת על ידי דבורי דבש. אחוז בודד מיוחס לדבורים מסוג בומבוס. למרות זאת, גם אם היום דבורי הדבש המבויתות אינן בסכנת הכחדה, יש להן לא מעט בעיות ולכן אנו עוקבים אחריהן, מזהים בעיות וחושבים על פתרונות”.

 

חלת דבש. צילום: Vipin Baliga.flickr
חלת דבש. צילום: Vipin Baliga.flickr

 

“במחקרים ובתצפיות שלנו הגענו להבנה שחוץ מהבעיות ה”קלאסיות” של שינויי אקלים, חומרים כימיים ומחלות ישנו גורם העלול להוות בעיה גדולה – התזונה. תזונה לקויה עלולה להשפיע למשל על המערכת החיסונית ועל התנהגות של מושבה. יש הבדל ניכר בכמות הדבש המופק מכוורות עם תנאים טובים לבין כוורות עם הפרעות”, מספר שפיר. כמות המזון הזמין לדבורים עלולה לרדת אם יש בעיות אקלים וזה משפיע על היבול החקלאי. “באחד המחקרים בחנו התנהגות של מושבות דבורים בשדות של עצי פרי כגון תפוחים, אגסים ושזיפים בצפון הארץ. עצי פרי אלה תלויים בפעילות הדבורים. הדבורה צורכת את הצוף של הפרח (זכר) ובאמצעות גופה השעיר נושאת אבקה אל פרח אחר (נקבה) ומפרה את הצמח. דבורי הדבש הן המאביקות הכי טובות לעצים אלה. בישראל נהוג להשתמש בסדר גודל של 25 מושבות דבורים להאבקה של 100 דונם. בטמפרטורות נמוכות בצפון הדבורה פחות פעילה אך יש בעיה גדולה יותר: לאחר מספר ימים של האבקה בשדה חקלאי מושבה של דבורי דבש מזהה את הפוטנציאל בהאבקה של עצי בר “מתחרים” סמוכים. שם התגמול של הצוף גדול יותר והדבורים נוטשות את השדות החקלאים ולא מתקבל יבול כמצופה. הכפלת כמות הדבורים בשדה לא הכפילה את היבול. על מנת לקבל יבול גדול יותר השתמשנו בשיטה של תזמון המושבות לשדות בגלים. כל פעם נשלחה מושבה של דבורים “נאיביות”, שנחשפו לראשונה לשדה וסביבתו, ולאחר שנטשו לטובת הצוף הרב של הצמחים המתחרים שלחנו לשדה מושבה חדשה של דבורים נאיביות. כך הגיעו לתפוקה גדולה יותר של פירות”. המחקר מראה שכשיש משאב מוגבל, כמו כמות דבורים וצוף, החוקרים והחקלאים חייבים למצוא דרך יצירתית לנצל אותו ביעילות מקסימלית.

דבר הדבוראים

“תופעת ההתחממות הגלובאלית והמדבור לא פוסחים על הנגב”, אומר עידו שחר, דבוראי ממושב קלחים שבצפון הנגב. “כשיש פחות משקעים יש לצמחים פחות צוף וכמות הדבש המופקת יורדת. בנגב לא חסרות עונות שחונות. בתגובה לכך יש יוזמות לאומיות כמו יוזמה יפה של קק”ל של נטיעות צופניות, כלומר יש העדפה לנטיעות של צמחים צופניים, עם הרבה צוף, כדי לספק לדבורים חומר גלם לטובת הדבש. הקיץ החם גם מגביר פעילות של טפיל נושא וירוסים (בשם Varroa) שמחסל לנו כרבע מהכוורות. ניסיון הדברה שלו באמצעות חומר כימי הצליח זמנית אבל הוא כבר פיתח עמידות”.

“ככל הידוע לנו אין כרגע צמצום באוכלוסיות דבורי הדבש בארץ”, אומר פבל פאוקטיסטוב, דבוראי במכוורת יד מרדכי. “בענף הזה, בדומה לענפי חקלאות אחרים יש כל הזמן אתגרים ובעיות כגון מחלות ממקור ביולוגי ופגיעות מחומרים כימיים. לא בטוח שההתחממות הגלובאלית משפיעה על דבורי הדבש יותר מגורמים אחרים. על מנת לקבל דבורים עמידות יותר לחום בארץ שיפיקו יותר דבש אנחנו מבצעים סלקציה בכך שאנו בוחרים כוורות מצטיינות ובעזרת הזרעה מלאכותית מקבלים צאצאים מצטיינים. דרך אגב פעם גידלנו את הדבורה המקומית מזן סורי עד שיבאנו דבורה מזן איטלקי משיקולים של התיעלות. כך אנו ממשיכים לקבל תפוקה גבוהה של דבש באיכות גבוהה”.

למין האנושי יש אינטרס בעדיפות גבוהה לשמר את הדבורה, על סוגיה ומיניה השונים. הפתרונות היצירתיים במחקר ובחקלאות אמורים להבטיח עוד שנים רבות של יבולי פירות ודבש. לעומת זאת בקנה המידה הרחב העתיד של דבורי הבר והמינים התלויים בהאבקה מעורפל ויש פחות מקום לאופטימיות. תופעות של שינויי אקלים, נזק של טפילים ומחלות, יחד עם בעיות של ריסוסים כימיים משדות סמוכים, מעמידות כל דבורה ודבוראי מול אתגרים רבים ברמה יום יומית. צריך לזכור שענף הדבש בארץ קטן בקנה מידה עולמי והישראלים מנסים ללמוד ממדינות “עשירות” בדבורים, כמו ארה”ב, איך להתמודד מול האתגרים הרבים. בשנים הקרובות לקראת ראש השנה נמשיך ליהנות ממבחר גדול של דבש ממקורות שונים במחירים אטרקטיביים, כמו גם הרבה פירות, כגון תפוחים, אבטיחים ואגסים, שמונחים על הדוכנים בזכות עבודתן של דבורים. נקווה שגם הדורות הבאים של הדבורים יניבו שפע פירות לטובת ילידנו ונכדינו.

 

עוד בנושא באתר הידען:

האם חידת היעלמות הדבורים נפתרה?

דבורים מזן טורקי נמצאו בכוורות מתקופת המקרא

האם גם דבורים מתמכרות לניקוטין וקפאין?

 

 

4 תגובות

  1. טל
    דבורים ניזונות מצוף, ולכן חבל שאנחנו אוכלים צמחים לפני פריחה, כי זה האוכל של הדבורים…

    חבל שאג’נדה באה בלי ידע….

  2. טל
    חבל שאת/ה מכניס/ה שטויות וחוסר דיוק בנסיון להפיץ את העמדות המוסריות שלך.
    בני אדם “מיועדים” (מילה חסרת משמעות בהקשר זה) לצרוך דבש באותה מידה שבני אדם “מיועדים” ללבוש בגדים, “מיועדים” להזיז אבנים על מנת ליצור מבנים או מיועדים להזרים אלקטרונים דרך גבישי סיליקון על מנת לכתוב הערות באתרים מדעיים על חוסר המוסר שבצריכת דבש.
    תינוקות יכולים לצרוך דבש ולהנות ממנו. צריכה שלו היא לא בהכרח קטלנית. הסיבה שאסור לתינוקות לצרוך דבש היא שנבגים של זני חיידקים מסויימים, יכולים לשרוד בדבש. לתינוקות בשנה הראשונה לחייהם, אין מערכת חיסונית מפותחת דיה על מנת להתמודד עם החיידקים הללו אם יבואו איתם במגע.
    לכן, זהו סיכון מיותר לתת לתינוקות דבש לא מבושל (או אוכל באופן כללי, ברוב המקרים הנקה אמורה להספיק).
    גם דבורים שמקבלות תחליפי סוכר ממשיכות לאכול דבש ולהאכיל את הרימות שלהן בדבש.
    כוורות מלאכותיות בנויות כך שיש להן כמה רמות. רמה אחת למלכה, לרימות ולדבש ורמות נוספות רק לדבש.
    דבש לצריכת האדם נצרך מהרמות העליונות.
    אוכלוסיות של דבורים מצטמצות בתקופות החורף בטבע בגלל מיעוט בצוף. מכיוון שיש דרישה לדבש לכל אורך השנה, האוכלוסייה נשמרת גבוהה באופן מלאכותי ובתקופת החורף דבורים מקבלות סירופ סוכר (או סירופ תירס בארה”ב) במקום צוף. זה למעשה אומר שהרבה מהדבש שנצרך, מקורו בסירופ סוכר/תירס.
    בקשר למוסריות של גידול דבורים על מנת לרדות מהן דבש, זהו נושא לדיון פילוסופי אחר.

  3. חבל מאוד שלא סיקרתם את הבעיה האמיתית של הדבורים והיא שאנחנו אוכלים להם את הדבש (כן כן מה ששמעתם). הדבורות מייצרות דבש כדי שהוא ישמש את עצמן ואת הרימות שלהן בתור מזון, כפי שידוע לרובנו לדבש יש יכולות אנטיספטיות מופלאות שמאפשרות לאחסן אותו במשך 3000 שנים מבלי שהוא יתקלקל, מה שאנחנו עושים זה לקחת את לדבורים את הדבש כדי לצרוך אותו בעצמנו (למרות שאנחנו לא מיועדים לצרוך דבש ואצל תינוקות צריכה של דבש היא קטלנית ותסתיים במוות ללא טיפול רפואי דחוף) ומחליפים את הדבש בסירופ תירס עשיר בפרוקטוז לרוב או תחליפים שמבוססים על סוכר וזה מה שחושף אותן לחיידקים ווירוסים. הגיע הזמן שנאכל את מגוון המזונות שאנחנו מיועדים לאכול ונשאיר לדבורים את המזון היחיד שמתאים להם למאכל, בתמורה הם מאביקות לנו את כל התוצרת החקלאית ומספקות לנו מגוון תזונתי עצום.

  4. לדעתי העתיד יהיה שמקום כוורות במטע, תהיה תחנת עגינה וטעינה לרחפנים קטנים ושעירים עם חיישני צבע לפרחים ואלגוריתם רנדומלי להאבקה. חבל על הדבורים. אבל אם אי אפשר לעצור התחממות גלובלית, יש לחשוב על פתרונות מעשיים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.