התגלית סוללת את הדרך לפיתוחם של תהליכי זיקוק אנזימטיים של תאית לשם הפקת מולקולות חשובות המשמשות לייצור של מוצרים תעשייתיים
[תרגום מאת ד”ר נחמני משה]
לאחרונה, שני צוותי מחקר גילו כיצד אנזימים מסוגלים לבצע את התהליכים הקטליטיים שלהם בתוך נוזל יוני בר-מיתוג. התגלית סוללת את הדרך לפיתוחם של תהליכי זיקוק אנזימטיים של תאית לשם הפקת מולקולות חשובות המשמשות לייצור של מוצרים תעשייתיים. ממצאי המחקר פורסמו זה מכבר בכתב-העת המדעי ChemSusChem.
נוזלים יונים הינם מלחים במצב נוזל בטמפרטורת החדר – זאת בהשוואה למלח בישול רגיל (נתרן כלוריד) הניתך בטמפרטורה של 800 מעלות צלזיוס. תכונה זו משמעותה כי לנוזלים יונים יש מאפיינים ייחודיים ההופכים אותם לממסים חשובים בתחום של כימיה “ירוקה” וברת-קיימא. במחקר קודם, הפרופסור לכימיה Jyri-Pekka Mikkolas וצוות המחקר שלו גילו כי המי-צלולוזה, צלולוזה וליגנין ניתנים להפרדה בררנית ולהמסה בעזרת נוזל יוני בר-מיתוג מסוג חדש. לאחרונה, הצוות גילה גם כי אנזימים יכולים לתפקד בתוך נוזל יוני זה. ממצא זה מעניין במיוחד לאור העבודה כי אנזימים התפתחו ברבות השנים לפעול בסביבות מימיות בלבד. “התגלית שלנו מהווה פריצת דרך ממשית! הממצא יאפשר לנו למצות מולקולות חשובות וקטנות ישירות מתוך עץ”.
הטכנולוגיה העיקרית ששימשה את צוות החוקרים הייתה ספקטרוסקופיה מסוג ‘תהודה מגנטית גרעינית’ (NMR). מרכיב עיקרי במחקר היה הפיתוח של שיטה חדשה לחלוטין לקביעת ומדידת פעילות האנזימים. המערכת מתבססת על מדידות בזמן אמת של תגובה כימית תוך שימוש בסקפטרוסקופיית תמ”ג של אטומי זרחן. “הפיתוח שלנו יהיה חשוב במיוחד למדידת הקטליזה האנזימטית בתמיסות מורכבות, ובנוסף, השיטה כבר משמשת היום במיזמים חדשניים,” מציין החוקר הראשי.
תגובה אחת
ישנן שתי שורות וחצי כפולות מיותרות בכתבה. מתחילות במילה “לאחרונה”.