סיקור מקיף

אורז מהונדס גנטית יוכל לצמוח בתנאי בצורת ומים מליחים

חקלאות / הפיתוח החדש עשוי לתקן את התדמית השלילית של גידולים מהונדסים גנטית

תמרה טראובמן

החוקרים וו (מימין) ליד האורז המהונדס, וגראג ליד אורז טבעי

תזונתה של יותר ממחצית אוכלוסיית העולם נסמכת בעיקר על אורז, אך תנאי חקלאות קשים ובצורת במדינות עניות מקשים על גידול כמויות אורז מספיקות להשבעת רעבונם של מיליארדי בני אדם. כמה מדענים מנסים לשפר את תפוקת גידולי האורז באמצעות פיתוחים גנטיים: בתחילת השנה פירסמו שני צוותי מחקר רב-לאומיים עותק מפוענח של הגנום של שני זני האורז הנפוצים ביותר, ובאירופה עוסקים מדענים בפיתוח אורז עם כמויות מוגברות של ויטמין ,A שמחסור בו הוא הגורם העיקרי לעיוורון ילדים בהודו.
יום יתפרסם מחקר נוסף, שבו הצליחו מדענים מקוריאה ומארה"ב לפתח זן אורז בעל יכולת משופרת לגדול בתנאי בצורת ומים מליחים. הזן יוצר
באמצעות הנדסה גנטית ושולבו בו גנים מהחיידק אי-קולי. כדי להפוך את
הזן לעמיד יותר, חיברו המדענים שני גנים שנלקחו מהחיידק והחדירו אותם
לאורז בסמתי.

הגנים האלה אחראים על ייצור נגזרת של סוכר ששמה "טרהלוז", שנמצאת
בכמויות קטנות בסוגים רבים של צמחים, חרקים, פטריות וחיידקים, וכן
בכמויות גדולות יחסית בצמחים המסוגלים לשרוד תקופות ממושכות בתנאי
בצורת, ואז לשוב ולצמוח כשהם מקבלים שוב מים.

לדברי פרופ' אג'אי גראג, ראש צוות המחקר, להוספת הגנים לאורז היתה
השפעה דומה על הצמח. "אנו יכולים למנוע מים מהצמח במשך 10 ימים ואז
הוא ייראה כמת", אמר גראג, "אך כשמוסיפים לו מים, הצמח משתקם". לעומת זאת, הוסיף גראג, צמחי אורז רגילים לא יוכלו להשתקם בנסיבות דומות.

צוות החוקרים גם בדק את עמידותו של זן האורז החדש למים מליחים, וגילה כי גם בתחום זה חל שיפור. "לאחר חשיפה ממושכת למים מליחים, כמעט כל הצמחים המהונדסים גנטית שרדו. לעומת זאת, כל הצמחים הלא-מהונדסים מתו או כמעט מתו בגלל הנזק", כתבו החוקרים בדו"ח המחקר,שיתפרסם היום במהדורת האינטרנט של כתב העת המדעי "."PNAS

לדברי פרופ' ריי וו, שותף נוסף במחקר, משמעות הדבר היא שחקלאים יוכלו לגדל אורז בשדות שבהם לא היה ניתן לעשות זאת בעבר, בגלל קרקע מליחה או צחיחה או בגלל מזג אוויר קר.
יחד עם הגנים הוחדרו לאורז מקטעי ד-נ-א השולטים בתזמון ובמיקום שבו יפעלו הגנים בצמח. לדבריו וו, הגנים נכנסים לפעולה רק כשהצמח נחשף לתנאי מים מליחים. הם פועלים בגזע הצמח ובעליו, אך לא בגרעינים המשמשים לאכילה.

האורז החדש עדיין אינו מוכן לשיווק ונבדק רק בניסויי מעבדה. החוקרים מעריכים, כי להשלמת פיתוחו יידרשו עוד כמה שנים. לדבריהם, יש גם לערוך ניסויי בטיחות כדי לוודא כי הזן החדש בטוח לשימוש.
באירופה, ובמידה מסוימת גם בארה"ב ובישראל, מושמעת התנגדות עזה לגידולים מהונדסים גנטית. ההתנגדות נשמעת מגורמים רבים ונובעת מסיבות שונות. גורמים דתיים-שמרניים בארה"ב, למשל, טוענים כי ההנדסה הגנטית היא פגיעה בבריאת האל; קבוצות צרכנים, ארגונים להגנת הסביבה ומבקרי הגלובליזציה טוענים כי הגידולים המהונדסים עלולים לפגוע בסביבה ובבריאות האדם, וכי תאגידי הענק המייצרים את הצמחים מפעילים באמצעותם סוג חדש של מונופול על החקלאות וצריכת המזון.

הגידולים המהונדסים הקיימים כיום בשוק עוצבו להגברת תפוקת היבולים,
ונועדו להגדלת עושרן של חברות הביו-טכנולוגיה ורווחי החקלאים. ואולם,
כאמור, הפיתוח החדש עשוי להתברר כרלוונטי בעיקר לעניים. מדענים רבים
מקווים, כי גידולים מסוג זה יסייעו בשיפור התדמית הגרועה שיצאה עד כה
לצמחים המהונדסים.

אתר הידען היה עד 2002 חלק מפורטל IOL מקבוצת הארץ

שיתוף ב print
שיתוף ב email
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב twitter
שיתוף ב facebook

תגובה אחת

  1. הכתבה פורסמה בשנת 2002 ומאז עברו כ9 שנים.
    היתכן שאורז מסוג זה יצא לשוק הרחב? האם הוא קיים גם כיום?
    האם הוא יקר לגידול? האם הוא עמיד גפ בפני מי ים?
    היתכן שיהיה ניתן לגדלו בארצנו?
    אשמח מאוד לקבל תשובות.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

לוגו אתר הידען
דילוג לתוכן