סיקור מקיף

‫על פלאשמוב ומשקאות אלכוהוליים / ג’ייסון ג’ גולדמן‬

חוויות המתרחשות מחוץ להקשרן עשויות לעורר תחושות עזות יותר

flashmob צילום: Austin Uhler, Wikimedia Commons
flashmob צילום: Austin Uhler, Wikimedia Commons

אחר-צהריים שגרתי אחד, בתחנה המרכזית של קופנהאגן, אמן רחוב מציב תוף במרכז האולם הגדול. נגן צ’לו מצטרף אליו. אישה מתקרבת ובידה חליל. הם מנגנים יצירה שנשמעת מוכרת. קלרינט, בסון וכלים נוספים מצטרפים לנגינה. אנשים שולפים את הטלפונים הסלולריים שלהם ומתחילים לצלם. בתוך דקות מתאספת בלב התחנה תזמורת סימפונית שלמה, ופתאום ברור שאין זה מופע רחוב טיפוסי: זוהי הפילהרמונית של קופנהאגן, שמנגנת את הבולרו של ראוול. כנופיית בזק (“פלאשמוב”) מוסיקלית זו מעניקה חוויה שונה מאוד מהאזנה לתזמורת שמנגנת באולם, אולי בגלל הסביבה הייחודית.

נתק מאותו הסוג יכול להסביר את ההשפעה החריגה של Four Loko, משקה אלכוהולי מועשר בקפאין בטעם פירות, שהמציאו שלושה סטודנטים מן האוניברסיטה של מדינת אוהיו ב-2005. ב-2010, בעקבות סדרת דיווחים על אשפוזים, הכריז מנהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) שהוספת קפאין למשקאות אלכוהוליים היא בניגוד לחוק, ויצרני Four Loko שינו את המוצר בהתאם.

האם זה סוף הסיפור? ברור שמשקאות אלכוהוליים בתוספת קפאין מסוכנים, אך האם האשמה היא בקפאין? שפרד סיגל, פסיכולוג מאוניברסיטת מק’מסטר שבאונטריו, שפרסם לאחרונה מאמר בנושא בכתב העת Perspectives on Psychological Science, סבור אחרת.

ראשית, נראה שקפאין אינו משפיע על אופן ספיגת האלכוהול בגוף. יותר מזה, ידוע שלסמים רבים, ואלכוהול ביניהם, השפעה חזקה יותר כשצורכים אותם בנסיבות בלתי שגרתיות. במאמר מ-1976 שפורסם בכתב העת סיינס, כינה סיגל את התופעה הזאת בשם “סבילות ייחודית למצב”. משתנים סביבתיים, החל בחדר שבו משתמשים בסם ועד טעמים שונים, עשויים להשפיע על הסבילות של אדם לסם מסוים. מקור התופעה הוא, בבסיסו, התניה פַּבְלוֹבית קלסית. גופו של אדם ששותה בנסיבות חברתיות לומד להתכונן לאלכוהול בתגובה לסביבה, אף לפני שהשתייה מתחילה בפועל. סיגל טוען ש-Four Loko גורם לשכרות מוגברת בשל הדרך הבלתי צפויה שבה האלכוהול מוגש: למשקה אין טעם של אלכוהול.

אם סיגל צודק, הגישה “נטולת הקפאין” שבה נקטו יצרני המשקה עלולה להתגלות כבעייתית. הם הכריזו על משקה חדש שמגיע “בפרופיל טעמים חדש כל ארבעה חודשים”. אבל הדבר לא יפתור את הבעיה. אם מישהו יפתח סבילות להשפעות האלכוהול בטעם אחד, סבילות זו תיעלם כשיופיע הטעם הבא. בכוונה או שלא בכוונה, המשקה מנצל את תופעת הסבילות הייחודית למצב. בין המשקה הזה לבין כנופיית הבזק הפילהרמונית של קופנהאגן יש יותר מן המשותף מאשר בינו ובין כוס הקפה שאתם שותים בבוקר.

תגובה אחת

  1. יכול להיות שלמרות הכל ,ג’ייסון ג’ גולדמן‬ אולי הגיע לתוצאה/מסקנה מאוד לא מדויקת?? -> ראו : איוואסקה/http://he.wikipedia.org/wiki

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.