כך עולה ממחקר שערכו חוקרי הטכניון והמרכז הרפואי רמב"ם. התמר מצטרף לרשימת הפירות המגנים מפני טרשת העורקים
אכילת תמרים בכמות של מאה גרם ביום, לא גורמת לעלייה ברמות הסוכר בדם ועשויה לשפר את איכותו של הכולסטרול בדם. כך מצאו חוקרי הטכניון והמרכז הרפואי רמב"ם במחקר שעשו והעומד להתפרסם בכתב העת JAFC.
פרופסור מיכאל אבירם מהפקולטה לרפואה על שם רפפורט בטכניון ומהמרכז הרפואי רמב"ם, חוקר שנים רבות את ערכם הבריאותי של הפירות והירקות. לאור העובדה שלא רק רמתו, אלא גם איכותו של הכולסטרול בדם – קובעים את מידת הסיכון למחלות לב וכלי דם (התקף לב, שבץ מוחין), נעשה מאמץ מחקרי לאיתור פירות וירקות המכילים נוגדי חמצון פעילים במיוחד, העשויים לשפר את איכותו של הכולסטרול בדם, על ידי עיכוב חמצונו.
"לחמצון הכולסטרול יש חשיבות מרכזית בשקיעתו בדופן העורק וגרימה אפשרית לחסימת אספקת הדם ללב ולמוח, תופעה הגורמת להתקף לב או לשבץ מוחי", מסביר פרופסור אבירם. בפירסומיו המדעיים הוא היה הראשון להראות כי הפירות היעילים ביותר הם הרימון, היין האדום (הגפן) ושמן הזית, זאת – לאחר שחקר את השפעתם של עשרות פירות וירקות על עיכוב בהתפתחות מחלות לב וכלי דם.
"עתה הגיע תורו של התמר להיחקר", אומר פרופסור אבירם. "התעורר החשש כי מאחר שמדובר ב'פצצת סוכרים', תזונה עשירת תמרים עלולה להביא לעליה ברמות הסוכר בדם. במחקר שנערך על נבדקים בריאים, נמצא כי אכילת מאה גרם תמרים ליום במשך כחודש, לא גרמה לעלייה ברמות הסוכר בדם. לא זו בלבד, אלא שרמות השומנים (טריגליצרידים) בדם ירדו באופן משמעותי, כמו גם מידת החמצון של השומנים בדם".
במחקר זה נחקרו זני החאלאווי והמדג'ול ונמצא כי זן החאלאווי הוא בעל תכונות בריאותיות עדיפות במעט על אלו של המדג'ול. בכך מצטרף התמר לרשימת הפירות המגנים מפני טרשת העורקים.
ועוד אנטי אוקסידנט חדש ומעניין. באחרונה פורסם מחקרה של ד"ר חמוטל בורוכוב-נאורי וקבוצתה ממו"פ ערבה דרומית, בשיתוף עם קבוצת המחקר של פרופסור אבירם, שהראה לראשונה כי לשתיית מיץ הפרי הדרום–אפריקני – המרולה (מאה מ"ל ליום במשך שלושה שבועות) יש השפעות מיטיבות הן על כמות והן על איכות הכולסטרול בדם.
27 Responses
מעניין שכל הפירות הם משבעת המינים
היי יוסי. אליפות. למדתי עכשוו אני יודע תפקידם של השומנים בדם. נשמע הגיוני. הם לא סתם שם. לפני כמה עשורים כל מי שהתלונן שכואבת לו הגרון. שחטו אותו. היום יש להם תפקיד.
נא לא לפרסם את שם המשפחה
רק אילנה ללא אוירכמן בבקשה
אילנה
אני חולת סוכרת מס׳ 2 שהתגלתה לאחר נטילת סטרואידים בכמות גדולה.
האינדיקציה האמיתית לגבי אכילת סוגי אוכל שונים והשפעתם על רמת הסוכר,היא אינדבידואלית לחלוטין.בדקתי כמה וכמה מאכלים ,סוגי אוכל שונים וכל פעם התוצאה די חזרה על עצמה. לעומת זאת אצל חברתי היו תוצאות אחרות ורמת סוכר שונה לאותם מאכלים.
בקיצור זה באמת אינבידואלי פרט למאכלים מסויימים מאד שהם מעלי סוכר מובהקים אצל כולם כמו מאכלים עם קמחים וסוכרים.
אני אוכלת כל בוקר שייק עם 16 רכיבים שקבלתי מהנטרופטית שלי. ביניהם סוגי פירות שונים: תפוח,אגס,
ופירות קפואים-
תותים,אוכמניות שחורות ואדומות,דובדבנים,פטל,אננס,מנגו,דובדבן,חמוציות וגוג׳ ברי מושרה במים
עם שקדים גרוסים,צ׳יה ופשתן טחון לזה מוסיפה ירוקים שונים.
כל זה טוחנת היטב בבלנדר עד כדי מצב של מרקם כמו שמנת(ללא חתיכות כלל) ושותה עם קש כדי שהשיניים לא ישחירו(טיפ שקבלתי מהנטרופטית)
נטרופתית אחרת אמרה שאני חייבת לבדוק הסוכר שעתיים אחרי אכילת השייק כי זה בוודאי מקפיץ לי את רמת הסוכר. בדקתי מספר פעמים והפלא ופלא- רמת הסוכר לא עלתה מדי ולא עברה את גבול הנורמה.
יש האומרים שאכילת פירות בבקר לא מעלה את הסוכר. אצלי זה ממש מוכיח את עצמו.
ויש הטוענים שגם במשך היום.( דיאטנית קלינית אמרה לי לאכול פרי אחד בלבד ביום.)
בקיצור זה באמת אישי כמו שנכתב לעיל
כל אחד צריך לבדוק איך זה עובד אצלו כי לרוב זה אינדיבידואלי.
אכלתי תמר מיובש והסוכר עולה חזק הזהרו
אני אוכל כל יום 4 תמרים והכולסטרול עומד לי מעולה.וכן אני בן 71
שילמתי על איזו שטות יחסי ציבור של מכון וייצמן בשם day two.
הם "בדקו את ה DNA של חיידקי המעיים" ונתנו לי המלצות תזונה.
אכן, אחת ההמלצות היתה תמר כקינוח. הסוכר שלי אחרי התמר הזה היה 190 למשך 8 שעות.
ולא, זה לא היה בגלל הארוחה עצמה שהיתה דלת פחמימות.
אני יודע שייתכן ויש סוכרתיים שאצלם זה לא מעלה סוכר, אבל אני טרחתי לשלם על בדיקה יקרה של המעיים שלי.
סוכרתיים צריכים לבדוק את עצמם עם כל סוג מזון ולהאמין רק לתוצאות האמת ולא לסקרים אוניברסיטאיים.
תמרים זה אסון לסוכרת
אכלתי תמר אחד והסוכר קפץ לי ל 200
האינדקס הגליקמי הוא 103!!!
אני אוכל תמרים יום יום כוח השנה אוהב תמרים יבשים התמר האהוב עלי ( אמרי )
אני חולה סכרת העים גם אני יכול לאכול תמרים עד 100 גרם ליום ללא חשש .
מה משמעות המחקר לגבי חולים בסכרת נעורים?
איך אפשר לומר שאכילת תמר לא מעלה את הסוכר בדם? אולי לא לטווח הארוך, אבל בהחלט מעלה את רמת הסוכר בדם לרמה גבוהה במהירות גבוהה לפחות לשעתיים הסמוכות מרגע אכילתו. זהו אחד המאכלים בעל הערך באינדקס הגליקמי הגבוה ביותר.
גדי:
לא ברור שיש כאן משהו דומה.
כל השיפוט שלך את המחקר על סמך קומץ הנתונים שקיבלת אודותיו הוא בלתי אחראי – במיוחד לנוכח העובדה שמערכת העיתון שמן הסתם שלחה אותו לביקורת עמיתים הגיעה למסקנה שונה משלך.
מה שאני מבין מן הכתוב (וזה לא כתוב במפורש כך שאינני באמת בטוח) זה שמדובר כאן על 100 אחוז ולא על 64 אחוז או משהו כזה.
מדובר כאן על מצב שבו לא דובר באנשים חולים או באנשים שציפו לתוצאה מסוימת ולכן אפקט הפלסבו (שהוא הפגם המרכזי שרועי הצביע עליו במקרה הדבש) כלל לא רלוונטי.
גם קבוצת ביקורת אינה נחוצה כאן כי קבוצת הביקורת היא בדיוק אותם אנשים לפני שהתחילו להזין אותם בתמרים.
יכול בהחלט להיות שההר יוליד עכבר וניסויים מסיביים יותר יפריכו את המסקנה.
כפי שציין רועי במאמר על הדבש, אחת הסיבות מאחרי פרסומם של מחקרים "קטנים" היא הרצון לעורר מוטיבציה לעריכת מחקרים "גדולים" שיבדקו את מסקנותיהם.
הרי ללא מחקר זה לא היה איש חושב לקחת עכשיו אלף אנשים ולערוך אתם ניסוי של שנה שלמה.
במקרה רועי סיכם יפה מאד את דעתו בנושא דומה,
לי נשאר רק להפנות לכתבה שלו:
https://www.hayadan.org.il/honey-against-cancer-09094/
גדי וסימה:
מסתבר שעורכי JAFC חושבים אחרת מכם.
מסכים עם סימה,
מבחן שנערך רק על 10 נבדקים, ובלי לשלב בו מבדקי כפל סמויים,
נשמע יותר כמו כותרת טובה לעיתון,
ולא כמו מחקר רציני.
אני לא הבנתי מהתקציר האנגלי שהתמר " מצטרף לרשימת הפירות המגנים מפני טרשת העורקים".
ואכן על סמך 10 נבדקים בריאים זה ממש לא מדעי לכתוב את זה.
אגב יש לי הרגשה שגם אם בודקים 10 אנשים בריאים שאוכלים 100 גרם שוקולד כל יום, למשך חודש בלבד, או אפילו גלידה, או כל מזון זבל אחר, יגלו את אותם ממצאים…
סימה:
גם בכתבה שלעיל כתוב שהבדיקה נערכה על אנשים בריאים.
מספרם לא הוזכר אבל תוצאה המתקבלת בכל עשרת האנשים שהשתתפו בניסוי היא די משכנעת.
אינני שותף להרגשתך שהניסוח העברי בומבסטי יותר מן הניסוח שציטטת
מצאתי את תקציר המאמר שעומד להתפרסם בעתון J Agric Food Chem.
והמסקנות שלו, שנוגעות לאנשים בריאים בלבד, ונבדקו על 10 איש בלבד, הן
It is concluded that date consumption (and mainly the Hallawi variety) by healthy subjects, despite their high sugar content, demonstrates beneficial effects on serum triacylglycerol and oxidative stress and does not worsen serum glucose and lipid/lipoprotein patterns, and thus can be considered an antiatherogenic nutrient .
הניסוח הרבה פחות מבטיח מהניסוח הבומבסטי של הכתבה שלעיל… אנא קחו את ההמלצות בפרופורציה!
סימה:
http://pubs.acs.org/journal/jafcau?cookieSet=1
חיפשתי ב PUBMED את הג'ורנל שהמאמר עומד להתפרסם בו JAFC, ולא קבלתי כל תוצאה.
האם יש טעות, או שיש לו שם נוסף?
סליחה על הקטנוניות הפרמיטיווית אבל המחקר מזכיר לי מושג ותיק ששמו ,,שבעת המינים".אזלשובע ולבריאות חברים
מחקר מעניין, אני אשמח לקרוא פרטים נוספים. אבל כשסיפרתי לבת הזוג שלי על המחקר היא אמרה שאם היא היתה אוכלת 100 גרם תמרים ביום, לא היה נשאר לה מקום לממתקים, כך שלא מפתיע אותה שזה משפר את הכולסטרול.
האם יש עדיפות / הבדל בין תמרים טריים לבין תמרים מיובשים
יוסי,
אצל צמחונים וטבעונים יכול להיווצר מצב הפוך של מחסור בכולסטרול, כיצד הם מתמודדים עם זה?
היי רוחמה,
קיים בלבול בציבור בנוגע לכולסטרול, אז בואי נעשה סדר. באמת קיים רק חומר אחד שנקרא כולסטרול. כולסטרול הוא סוג של שומן שהרקמות שלנו זקוק לו. מכיוון ששומן לא מתמוסס במים ולכן הכולסטרול לא יכול לנוע בחופשיות במערכת הדם. בכדי לפתור את הבעיה קיים חלבון שנקשר לכולסטרול ומסיע אותו ליעדו. תרכובת החלבון עם הכולסטרול נקראת ליפופרוטאין. ליפופרוטאינים מופיעים בדם בשתי צורות LDL, שתפקידו להוביל כולסטרול לרקמות, נקרא בטעות הכולסטרול הרע; HDL שמפנה כולסטרול מדפנות כלי הדם, נקרא בטעות הכולסטרול הטוב. הגוף שלנו זקוק גם לHDL וגם ל LDL. כאשר מדברים על כולסטרול איכותי למעשה מתכוונים לכך שנוצר ליחס רצוי בין כמות ה-LDL ל-HDL בגוף.
יש דרך פשוטה ליצר כולסטרול איכותי אצל כל אדם בריא – טבעונות. אכילת מזון מן החי (בשר, ביצים, חלב, דגים) מפרה את האיזון התקין בין שני הליפופרוטאינים. כל בע"ח (כולל בני אדם) הניזונים מתזונה צמחית מלאה, מפתחים בגופם כולסטרול וליפופרוטאינים ביחס תקין. טבעונים אינם צריכים לבזבז זמן וכסף על מציאת מאכלים עם "סגולות פלא" שיתקנו את הנזק שנגרם לגוף בעקבות צריכת מזון מן החי.
אני מכירה כולסטרול גבוה וכולסטרול נמוך. מה זה אומר בדיוק "לשפר את איכותו של הכולסטרול בדם"?