סיקור מקיף

רשות המזון והתרופות בארה”ב (FDA): מזון מחיות משוכפלות בטוח לאכילה

בארה”ב מבקשים לרתום את העגלה לפני הפרות והחזירים

אבי בליזובסקי

“אין כל הוכחה לכך שבשר או חלב מחיות חווה בריאות משוכפלות עלול להזיק לבני אדם”, כך נאמר בהודעה של רשות המזון והתרופות האמריקנית בנסיון הראשון לענות לשאלות הקשורות לטכנולוגיות חדשות.

“משמעות ההודעה אינה שהאמריקנים יאכלו מזון משוכפל בעתיד הנראה לעין” אומר ד”ר סטיבן סאנדלוף, המומחה הראשי לוטרינריה של ה-FDA.
ה-FDA מבקש את תגובת הציבור באשר להערכה שלו אודות ההשפעה של השיבוט על אספקת המזון לפני שהוא יחליט אם בעל חיים משוכפל יידרוש אישור ממשלתי לפני שיימכר כמזון – החלטה הצפויה להתקבל בשנה הבאה.
בינתיים הסכימה תעשיית המזון לא לאפשר למוצרים מחיות משוכפלות לגלוש לאספקת המזון, איסור שאמור להימשך עד לקבלת החלטה סופית.
הסוכנות ביקשה מהמועצה הלאומית למחקר לחקור מזון שנעשה מחיות משוכפלות. המועצה, קבוצה בלתי תלוליה המייעצת לממשלה בנושאים מדעיים, הגיעה למסקנה שבשר משוכפל ושאר המוצרים נראים בטוחים.
ה-FDA יצטרך לבחון שני דברים: האם בעלי החיים עצמם בריאים והאם מבחינה תזונתית אין הבדל בין המוצר המדובר למוצר זהה מחיות לא משוכפלות. “מעצם ההגדרה, בעל חיים משוכפל לא צריך להיות שונה מבעל החיים המקורי שה-DNA שלו שימש לתהליך.
ואולם הטכנולוגיה עדיין לא מושלמת. מנסיונות שכפול רבים נוצר בעל חיים אחד ורבים מאלו שנולדו סובלים מפגמים. ה-FDA הביע דאגה מרווחתם של בעלי החיים בתקציר בן 11 עמודים בדוח פנימי שאמור לעלות לאתר הסוכנות.
“התדירות של לידת וולדות בריאים היא נמוכה, אף כי המצב נראה כמשתפר ככל שהטכנולוגיה משתכללת” פסק הדוח.
“עדיין, פגמים הקשורים בלידה אינם שונים מבעיות המתרחשות בימים הראשונים של כל בעל חיים שמקבל עזרה בלידה”, מסרה סוכנות ה-FDA. “כאשר בעל החיים נולד בריא, יש הבדלים קטנים בין בעלי חיים משובטים ולא משובטים בגיל צעיר, ואולם ככל שבעל החיים מתבגר, אי אפשר להבדיל ביניהם.” אמר סאנדלוף.
אם תגיע למסקנה שמוצרי המזון בטוחים, הסוכנות חייבת לקבוע אם שיבוט היא רק עוד דרך של סיוע להרבעה בחווה – דבר שאינו דורש רגולציה – או שכל מוצר ידרוש אישור בטרם המכירה.

אף כי מדובר בהמלצות ראשוניות גורמי הצרכנות בארה”ב מודאגים. “ה-FDA טרם השלים את כתיבת הסקירה המדעית באורך 300 עמודים שעליה מבוסס התקציר, אף כי ה-FDA מתייעץ עם יועצים מדעיים כדי לבקר את הערכת הסיכונים. כיצד, טוענים המבקרים, יכול מישהו לסמוך על ה-FDA בביקורת על נושא כל כך חשוב על בסיס תקציר של 11 עמודים של מידע מעורפל? בנוסף, ה-FDA לא התחשב בתגובה הציבורית של שימוש בחיות משוכפלות למזון, משהו שהמועצה הלאומית למדעים התריעה עליו באופן ספציפי?” שואלת קארול טאקר פורמן מפדרצית הצרכנים של אמריקה.
“כמו כן לא בטוח של-FDA יש הסמכות לעצור יצרנים של מזון משוכפל, אם יהיו כאלה מלשבור את פסק הזמן ולמכור מוצרים משוכפלים”. אמרה.
תגובת הצרכנים עשויה לספק תנאי מפתח באשר לשאלה האם יצרני מזון ישקיעו בטכנולוגיות שכפול אם לאו. מזון שעבר שינוי גנטי סובל מבעיות ומגבלות יצוא למרות הבטחת ה-FDA שהמזון שנמכר הינו בטוח. בעוד שכפול פירושו העתק גנטי, ולא שינוי גנטי, ההבנה של הציבור בביוטכנולוגיה הוא שטחי.
“אם מוצרים אלו בטוחים, האם הצרכן יכול להיות רגוע?” שואלת סטאפני צ’ילדס מאיגוד יצרני המזון ומוצרי המכולת באמריקה. “אנו בוחנים שאלה זאת מקרוב.”
לידיעה בסי.אן.אן

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.