מסעדת בשר המעבדה הראשון נפתחה בישראל

אם תגיעו בזמן הקרוב לנס ציונה (ובהנחה שלא יהיה סגר), אל תוותרו על הביקור במסעדה החדשה – The Chicken ("התרנגולת"). לא רק שתוכלו לקבל שם שניצל בלחמניה בחינם, אלא שגם תהיו עדים לעתיד בהתהוותו: השניצל הזה גודל במעבדה, מבלי שתרנגולת כלשהי תיפגע בתהליך הייצור

בשר עוף מתורבת. צילוsrur SuperMeat
בשר עוף מתורבת. צילום: דרור ורשבסקי, עבור חברת SuperMeat

אם תגיעו בזמן הקרוב לנס ציונה (ובהנחה שלא יהיה סגר), אל תוותרו על הביקור במסעדה החדשה – The Chicken ("התרנגולת"). לא רק שתוכלו לקבל שם שניצל בלחמניה בחינם, אלא שגם תהיו עדים לעתיד בהתהוותו: השניצל הזה גודל במעבדה, מבלי שתרנגולת כלשהי תיפגע בתהליך הייצור. אה, ודרך קיר זכוכית גדול תוכלו לראות את מפעל הייצור בו מגודל בשר המעבדה.

חברת SuperMeat הישראלית היא העומדת מאחורי הרעיון, וכאמור – אינה גובה ולו שקל על בשר המעבדה שהיא מגישה לאורחים. כל מה שהיא מבקשת הוא משוב אודות האוכל, כדי שתוכל להבין האם הבשר מוכן לייצור וצריכה המוניים.

לפי מנכ"ל החברה, עדו סביר, נתח העוף שמוגש במסעדה בלחמניית בריוש ותוספות, נראה ממש כמו בשר עוף רגיל, וגם מגיע באותו טעם. "המשוב ממספר פאנלים של טועמים היה עקבי: הבשר אינו שונה מעוף המיוצר באופן רגיל, וזה פשוט המבורגר עוף עם טעם נהדר."[1]

תהליך הייצור של בשר המעבדה מתחיל בתאי גזע שחולצו מעופות, ומאז ממשיכים להתחלק ולהכפיל את מספרם. בדרך זו אין צורך לקצור עוד ועוד תרנגולות כדי להשיג תאי שריר שיוכלו לגדול במעבדה – מה שיהרוס את כל הנקודה גם מבחינה מוסרית וגם מבחינת הלוגיסטיקה הכרוכה בעניין. לפי סביר, המפעל הקטן והניסיוני שפתחו מסוגל להפיק יותר ממאה קילוגרמים של בשר עוף מדי שבוע. וכל זאת, כאמור, מבלי שיהיה צורך אפילו בתרנגולת אחת (להוציא הראשונה שהקריבה את תאי הגזע שלה לטובת העניין).

כתבתי כבר הרבה על בשר המעבדה – או כפי שחברות המזון מנסות לשווק אותו, "בשר נקי". יש לו חסרונות מסוימים, למשל המחיר, אך הם בעיקר נובעים מהעובדה שהטכנולוגיה עדיין נמצאת בשלבי ינקות וצריכה עוד זמן כדי להתפתח. אף על פי כן, אי אפשר להתעלם מהיתרונות הבולטים שלו, שברורים גם לעיניהם של הקרניבורים השרופים ביותר (נעים מאד). יש סיבה שהוא מכונה "בשר נקי": הוא נקי מחיידקים ומווירוסים שנוטים לדגור בגופם של בעלי-חיים, נקי מאנטיביוטיקה שהחיות מולעטות בה, אינו מזיק לסביבה באותה רמה כמו גידול בעלי-חיים בחוות, ואולי החשוב ביותר עבור רבים – נקי מאשמה על נטילת חיים שלא לצורך.

חשוב לציין שדווקא תרנגולות – המגודלות בצפיפות וביעילות מחרידה – אינן המזיקות הגדולות לזיהום הקרקע והאוויר. בקר וצאן – פרות וכבשים – הם האשמים המרכזיים בעניין, ומשחררים גזי חממה בשפע בגיהוקים מצד אחד ובפליטות מהצד השני. תעשיית החי שואבת גם כמויות עצומות של מים כדי להשקות ולשטוף את בעלי-החיים – ומחזירה בתמורה כמויות עצומות-לא-פחות של פסולת שיכולה לחלחל ולהגיע למאגרי המים התת-קרקעיים. אחרון חביב, בקר וצאן אחראים לחלק ניכר מבירוא היערות – מנהג בו נכרתים עצי היער כדי לפנות את השטח לחקלאות ולמרעה. הבשר הנקי אינו סובל מאותן צרות. אפילו לא קרוב. במקום להשקיע בגידול כל מסת הפרה או הכבשה אבל ליהנות רק מאכילת השרירים והאיברים הפנימיים, מעבדות מתרכזות רק בגידול החלקים האכילים, מבלי שיצטרכו לתמוך בכל המסה המיותרת.

למרות כל היתרונות האלו, אל תצפו ליהנות מבשר מעבדה בשווארמיה הסמוכה לביתכם בזמן הקרוב. אפילו חברת SuperMeat מתכוונת להשיק את הבשר הנקי במסעדות רק בעוד שנה-שנתיים. במונחים של סטארט-אפים, המשמעות היא שכנראה ייקח להם עוד שלוש שנים לפחות להגיע להישג הזה. החברה מתכננת לפתוח מפעלים לייצור מזון ברמה מסחרית תוך חמש שנים, ולהשוות את עלות ייצור בשר המעבדה לעלות של בשר רגיל זמן קצר לאחר מכן.

ומה יקרה כשיצליחו להגיע לרמה הזו בייצור בשר מעבדה?

את התשובה אפשר למצוא ממהפכות קודמות בתחום המזון. אם ב- 1920 חומצה ציטרית הופקה מצמחים, הרי שעשור אחד בלבד לאחר מכן, שמונים אחוזים מכל כמות החומצה הציטרית בעולם יוצרה באופן סינתטי. בתחילת שנות השמונים כל האינסולין לשימוש אנושי הופק מבעלי-חיים. בתחילת שנות התשעים, כמעט מאה אחוזים מכל האינסולין בעולם יוצר על-ידי מיקרו-אורגניזמים מהונדסים גנטית. ב- 1989, ריבופלבין – המוכר גם כוויטמין B2 – הופק כולו מצמחים ומבעלי-חיים. עשור לאחר מכן… ובכן, הבנתם את העניין. כמעט כל הוויטמין B2 בעולם מיוצר כיום על-ידי מיקרו-אורגניזמים מהונדסים. מהפכות בתחום המזון מתרחשות במהירות. במקור מדו"ח של חברת RethinkX.

מהפכות בתחום המזון, לפיכך, מתרחשות במהירות ובדרך-כלל מתחת לאף של הצרכנים. אני מניח שאף אחד מכם לא טרח לשאול מאין מגיעה החומצה הציטרית בלימונדה שלו, או ויטמין B2 שבמוצרי המזון המועשרים שהוא אוכל. קרוב לוודאי שכשזה מגיע לבשר, נשים יותר לב למקורו – אבל דווקא עובדה זו יכולה לסייע לבשר הנקי להצליח עוד יותר, מכיוון שהוא נהנה מכל אותם יתרונות שכבר מנינו.

העולם מנסה כיום למצוא דרכים להאכיל מספר הולך וגדל של בני-אדם, שמעוניינים ברמת חיים גבוהה יותר ויותר – עם כל מה שכרוך בכך, כמו אכילת בשר מדי יום. כדי לעשות זאת באופן המיטבי ועדיין לשמור על איכות הסביבה, נזדקק לפריצת-דרך שמשנה את תנאי המשחק לגמרי. הבשר הנקי הוא כנראה הכיוון המבטיח ביותר לפריצת-דרך שכזו. ואם אנשים יכולים לבחור לאכול בשר בלי רגשות אשמה – על פגיעה בטבע, בחיים או בכיס – ועדיין ליהנות מהטעם הטוב שלו, הרי שברור במה יבחרו.

ההתנגדות להנדסה גנטית עלולה לחבל

או… שלא. מדענים תלו תקוות דומות ביבולים מהונדסים גנטית, אותם ניתן לגדל באופן שפוגע פחות באיכות הסביבה מצמחים 'טבעיים'. אני כותב 'טבעיים' במרכאות מכיוון שלא קיים כיום כמעט צמח מאכל שלא עבר הנדוס כלשהי, בין שעל-ידי השבחה איטית, הנדסה גנטית, או החדרת מוטציות אקראיות לקוד הגנטי שלו, שחלקן הקטן הביאו לתוצאה הרצויה. חלק מהארגונים הירוקים בחרו להפוך את הצמחים המהונדסים גנטית לשק החבטות המועדף עליהם, והציבור האמין להם והצביע ברגליים. כתוצאה, האיחוד האירופי בוחר כיום להחרים הלכה למעשה את הסויה המהונדסת גנטית המגיעה מארצות הברית, ומעדיף לייבא סויה מדרום אמריקה, שם מבוערים שטחי יער עצומים כדי לפנות מקום לגידול הצמחים, תוך פגיעה באיכות הסביבה.

אין לי ספק שאפשר להסית את הציבור גם נגד הבשר הנקי. ארגונים שונים יכולים לטעון שמדובר בבשר שהופק במעבדות המשתמשות בחומרים מסוכנים לבריאות, או שתמיד קיים חשש להדבקה מצד וירוסים המגודלים במעבדה הסמוכה. יהיו בוודאי גם שפע של טענות פסאודו-מדעיות וחששות לא-מבוססים – למשל, החשש מפיתוח סרטן בעקבות אכילת תאי הגזע המשמשים ליצירת תרבית התאים הראשונית (למרות שלאלו לא אמור להיות שריד וזכר בבשר המוגש לסועדים, וגם אם כן – הם מתו בתהליך הבישול). המערכה המוצלחת כנגד ההנדסה הגנטית מוכיחה שדעות קדומות, חשש משינויים וניסיונות להסתה יכולים לעצור כל טכנולוגיה חדשה ומבטיחה.

האם הבשר הנקי יצליח לכבוש את השוק? או שייכשל וייזנח לצידי הדרך לעשרות שנים? רק הציבור יכול להכריע בנקודה זו, ודרך טובה להראות את התמיכה שלכם בבשר הנקי היא לנסות להזמין מקום במסעדת הבשר הנקי הראשונה בעולם, במרחק של שעתיים נסיעה מכם לכל היותר. גם תיהנו משניצל בחינם, וגם תיקחו חלק במהפכה טכנולוגית שעומדת לשנות את העולם לטובה.


[1] https://www.fastcompany.com/90572093/at-the-first-lab-grown-meat-restaurant-you-can-eat-a-cultured-chicken-sandwich

עוד בנושא באתר הידען:

אתר חברת סופר מיט

שיתוף ב print
שיתוף ב email
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב twitter
שיתוף ב facebook
דילוג לתוכן