סיקור מקיף

שוקולד – ההתחלה

ערבוב המעדן המריר עם חלב הקפיץ אותו בסולם הפופולריות

השוקו היה המשקה החביב על בני המאיה, האצטקים ועמים אחרים במרכז אמריקה הרבה לפני ש"גילו" אותו הספרדים והביאו אותו לאירופה. ממצאים ארכאולוגיים מלמדים שהשוקולד נצרך כבר לפני 3,100 שנה לפחות, ולא רק בתור מזון לבני אדם: בני המאיה ובני תרבויות קדם-קולומביאניות אחרות העלו מנחות של פולי קקאו לאלים בכל מיני פולחנים, גם בהעלאת קורבנות אדם.

אבל האדם שהגה את הרעיון החשוב ביותר בתולדות השוקולד היה פרוטסטנט אירי. הנס סלואן היה רופא וחוקר טבע, שעזבונו, אוסף נרחב של ספרים ודוגמאות מן החי, שימש בסיס להקמת המוזיאון הבריטי. בשנות ה-80 של המאה ה-17 עבד סלואן בשירות המושל הבריטי של ג'מייקה באיסוף חפצי מלאכת יד ובתיעוד צמחים ובעלי חיים מקומיים. סלואן עמד על כך שמשקה הקקאו המר ששותים בני המקום יהיה הרבה יותר ערב לחיכו אם יערבב אותו עם חלב, ורשם פטנט על המצאתו זו. אף על פי שאנשים רבים נהנו ממשקה קקאו במים חמים, עד מהרה נעשה המתכון של סלואן אהוב מאוד באנגליה ובמקומות אחרים באירופה. החלב גם היה לתוספת נפוצה לשוקולד מוצק, והיום טוענים כשני שלישים מן האמריקנים שהם מעדיפים שוקולד חלב על שוקולד מריר.

השפעותיו היפות לבריאות של השוקולד כבר ידועות ומתועדות היטב. כ-8% ממשקלם היבש של פולי הקקאו מכילים חומרים נוגדי חמצון כדוגמת פּוֹליפֵנוֹלים ופְלַווֹנוֹאידים, אומר ג'ו וינסון, כימאי מאוניברסיטת סקרנטון. נוגדי החמצון מנטרלים את הרדיקלים החופשיים, שהם מולקולות פעילות מאוד, ומונעים מהם להזיק לתאי הגוף. אין זה מקרה שעץ הקקאו (וצמחים אחרים העשירים בנוגדי חמצון כמו תה וקפה) גדל באזורים טרופיים. "צמחים המכילים הרבה נוגדי חמצון בדרך כלל גדלים קרוב לקו המשווה, שם הם סופגים הרבה שמש," אומר וינסון. הקרינה האולטרה סגולה של השמש מפרקת מולקולות ביולוגיות לרדיקלים חופשיים, והצמחים האלה כנראה מייצרים את נוגדי החמצון כדי להיטיב לעמוד בזה.

אכילה מופרזת של שוקולד אמנם עלולה להביא לצריכת יתר של קלוריות, אבל מחקרים בבני אדם ובבעלי חיים מלמדים שצריכה מתונה של שוקולד יכולה להשפיע לטובה על לחץ הדם, להאט את התפשטותה של טרשת עורקים ולהפחית את הצטברות הכולסטרול ה"רע". ייתכן שהשוקולד גם יפה ליכולת השכלית: במחקר שנעשה לא מזמן בנורווגיה מצאו שגברים מבוגרים שצורכים שוקולד, יין או תה (שכולם עשירים בפלוונואידים) הצליחו יותר במבחנים קוגניטיביים.

דוויד קסטלבצ'י

שיתוף ב print
שיתוף ב email
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב twitter
שיתוף ב facebook

8 תגובות

  1. לעידן : לא חייבים לאכול את כל הזבל שציינת בצדק.
    שוקולד יכול להיות גם איכותי, אבל במקרה כזה הוא יגיע בעיקר מאירופה.
    קיימים בשוק שוקולדים איכותיים גם ב – 70%, וגם ב – 80%, שמשמשים פחות למאכל ויותר לבישול כבסיס למאכלים אחרים.
    כל מי שמבין בשוקולד, לא יעיז להכניס לפה שוקולד פרה שהוא שיקוץ אמיתי.

  2. שוקולד פרה 40% (מריר כמובן) יקר קצת אבל שווה
    משהו כמו 10שח לחבילה בודדת

    דווקא את ה60% אני לא אוהב זה כמו לאכול קקאו נטו

  3. אכילה מוגברת של שוקולד עשויה לגרום לטעים בפה.

    עידן:
    אם תוכל להסביר את הנזק שנגרם כתוצאה מדברים אלה, אשמח לשמוע.

  4. חבל רק שרוב השוקולדים בארץ למינהם מכילים בערך 28 אחוז של קקאו,
    כל השאר זה דברים לא טבעיים ומזיקים למינהם – סוכר אבקת חלב, אבקת מי גבינה, לקטוזה, שומן חלב, חומרים מתחלבים

    אולי בעקבות הכתבה נתחיל לקנות פולי קקאו ונטחון אותם בעצמנו:)
    למישהו יש מתכון חמים לחורף?

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

לוגו אתר הידען
דילוג לתוכן