שף רובוט לומד להכין פיצה כמו מקצוען

דור חדש של מכונות מיומנות יכול להשוויץ במטבח

מקור: באדיבות RObotic DYnamic MANipulation.
מקור: באדיבות RObotic DYnamic MANipulation.

מאת ג'אנט ביבי, הכתבה מתפרסמת באישור סיינטיפיק אמריקן ישראל ורשת אורט ישראל 22.08.2017

לפיצה יש היסטוריה מפוארת של הזנת השוקדים במעבדות מאוחר בלילה, ולמדעני נאפולי, העיר האיטלקית המפורסמת במשולשיה, יש גישה קלה לכמה מן הפיצות הטעימות בעולם. אבל מה שמעניין את המהנדס ברונו סיציליאנו היא לא רק אותה נגיסה ראשונה אלא יותר מזה הכנת המאכל.

“הכנת פיצה כרוכה בדרגה בלתי רגילה של זריזות ומיומנות,” אומר סיציליאנו, העומד בראש קבוצת המחקר ברובוטיקה של אוניברסיטת פדריקו השני בנאפולי. כדי לרדד עצם גמיש כמו גוש בצק צריך מגע מדויק ועדין. זה אחד הדברים היחידים שבני אדם מסוגלים לעשות, ואילו רובוטים לא – בינתיים.

הצוות של סיציליאנו פיתח רובוט גמיש דיו להכנת פיצה. מדובר בלישת הבצק, ברידודו, בהוספת המרכיבים ולבסוף בהכנסת המוצר לתנור. הרובוט RoDyMan (קיצור של Robotic Dynamic Manipulation) הוא פרויקט בן חמש שנים הנתמך במענק בסך 2.5 מיליון אירו ממועצת המחקר האירופית. כמו שף אנושי, על RoDyMan לזרוק את הבצק באוויר כדי למתוח אותו, לעקוב אחריו בסחרורו, ולחזות את הצורה הסופית שיקבל. הצגת הבכורה של הרובוט תהיה במאי 2018 בפסטיבל הפיצה האגדי של נאפולי.

באביב זה שקד RoDyMan על ציון דרך בהתקדמותו: למתוח את הבצק בלי לקרוע אותו. להדרכת הרובוט, גייס הצוות של סיציליאנו את אומן הפיצה אנצו קוצ'ה והלבישו בחליפה של חיישני תנועה. “אנחנו לומדים את התנועות [של קוצ'ה], ומחקים אותן עם RoDyMan,” אומר סיציליאנו.

זאת אסטרטגיה הגיונית מאוד, אומר חוקר הרובוטיקה ניקולאוס קורל מאוניברסיטת קולורדו בבולדר. הוא פיתח מודל לתנועה גמישה בעזרת קפיצי גומי, אבל לא היה מעורב במחקר של סיציליאנו. “אדם שלומד להכין פיצה נעזר במשוב מידיו,” הוא מוסיף. “אתה פשוט לוקח את הבצק ומתחיל למשוך ומנסה להרגיש את זה.”

בראשו של RoDyMan מותקנים חיישני ראייה העוקבים אחר הבצק בזמן הפעולה. על בסיס תוכנה, הוא יודע לאמן את עצמו לטפל בפיצה כמו שף אנושי – משימה מאתגרת משום שהיא קשה לשליטה ובלתי מסודרת. הרובוט ממפה את מיקום הבצק ועוקב אחר תנועתו. באמצעות האימון, הרובוט משתפר – בדומה לאופן שבו בני אדם מפתחים "זיכרון שריר". החוקרים מקווים שהטכנולוגיה של RoDyMan תוכל להוביל דור חדש של רובוטים שימלאו משימות באופן מדויק, מוקפד וגמיש, או יותר אנושי.

ובכל זאת, סיציליאנו מודה שדבר לא משתווה לשף המסורתי. “איני אוכל פיצה שהכין רובוט,” הוא אומר, “לא יהיה לה הטעם שפיציולו אמיתי ייתן לה עם הנשמה שלו.”

ראו עוד בנושא באתר הידען:

שיתוף ב print
שיתוף ב email
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב twitter
שיתוף ב facebook

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

דילוג לתוכן