סיקור מקיף

קפה נטול קפאין טיבעי

איך הופכים קפה עתיר ארומה – לקפה נטול קופאין? יתכן שבעתיד תהליך ההמרה יבוצע בידי חיידקים.

קישור ישיר לדף זה: https://www.hayadan.org.il/cofee291004.html

מדעני הפקולטה לכימיה של אוניברסיטת אמורי והטכניון של ג'ורג'יה באטלנטה, פיתחו חיידק שמסוגל לייצר מולקולות חדשות. הכוונה להשתמש בו לגידול עצי קפה נטולי קופאין.

בדיווח לכתב העת רב היוקרה של החברה האמריקנית לכימיה שייצא לאור ב-27 באוקטובר, מסרו המפתחים פרופ' ג'אסטין גאליוון ו-שון דסאי על הצלחתם.

חיידקים, נחשבים ל”כימאיים מדהימים” – אבל הם מסנתזים רק מולקולות הנדרשות לשרידותם. שני המדענים חקרו דרך לכוון חיידק ליצור מולקולות כימיות על פי דרישה – שבעתיד אפשר יהיה לרתום אותן לצרכי האדם. תעשיות רבות עשויות ליהנות מכך.

כיום מוכרים חיידקים “זוללי נפט”, למשל, שמשתמשים בהם לניקוי אזורים בים וביבשה שזוהמו בכתמי שמן ונפט. החוקרים האמריקנים השתמשו בעבודתם בחיידק הפועל בנוכחות תיאופילין – רכיב כימי שבו משתמשים בתרופות לטיפול באסתמה אבל הוא מיוצר בעת התפרקות של קפאין הנמצא בקפה ובתה. אחת הסיבות שקפה מכיל רמות גבוהות של קפאין היא שבעץ הקפה, הקפאין מסונתז במהירות אבל התפרקות התיאופילין שבו – איטית מאד. ידוע כי בתהליך מעורב אנזים שמפרק את הקפאין לתיאופילין.

על מנת להגביר את מהירות ההתפרקות הכימית כדי שאפשר יהיה ליצור עץ קפה המכיל רקמות נמוכות של קפאין, הוכנס לפעולה החיידק.

מבחינה תעשייתית המטרה היא לשכלל את החיידק, ולספק אותו לתעשיית הקפה: כל חיידק יקבל מיקטע של דנ”א, החומר הגנטי של עץ הקפה, מקודד לאנזים שיאפשר לחיידק להמיר קפאין לתיאופילין הנדרש לו. עדיין לא ברור איזה טעם יהיה לקפה נטול-קפאין טבעי, המיוצר באמצעות חיידקים.

ידען החיידקים

https://www.hayadan.org.il/BuildaGate4/general2/data_card.php?Cat=~~~989954728~~~27&SiteName=hayadan

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.