סיקור מקיף

פיתוח חדש: האפרוח יאכל בתוך הביצה, השניצל יגיע לצלחת יותר מהר

יובל דרור, הארץ, וואלה!

הזרקה לביצה. חיסכון ענק. תצלום, חברת אמברקס

קישור ישיר לדף זה: https://www.hayadan.org.il/eggsfeeding.html

מדי שנה מגדלים חקלאים ברחבי העולם 35 מיליארד עופות המיועדים למאכל. כל אפרוח שבוקע מהביצה מגודל בקפידה במשך 42 ימים, כדי שיגיע למשקל של שני קילוגרמים לפחות; אז הוא מועבר לבתי המטבחיים, ומשם לאטליזים. כעת הודיעה חוקרת מהפקולטה לחקלאות ברחובות כי מצאה שיטה לקצר ביממה את הזמן שנדרש לגידול האפרוח ולצמצם את כמות המזון שהוא אוכל – פשוט באמצעות האכלת האפרוח כשהוא עוד עובר, שלושה ימים לפני שהוא בוקע מהביצה. התוצאה עשויה להתבטא בחיסכון של מאות מיליוני דולרים בשנה לתעשיית העופות.

התעשייה לגידול עופות למאכל נחשבת אחת הגדולות בעולם. מנתוני ארגון מגדלי העופות האמריקאי עולה כי ב-2002 גודלו בארה”ב 8.6 מיליארד עופות לאכילה. כדי לשמור על רווחיות בשוק תחרותי, נהפך מדע גידול העופות למדויק מאוד. החקלאים עוקבים אחר העופות ומזינים אותם בתערובת מיוחדת – עד שהם מגיעים למשקל הרצוי.

האפרוחים בוקעים מהביצה במשקל ממוצע של כ-50 גרם, ובתוך 42 ימים כבר שוקלים שני קילוגרמים. מדובר בגידול של פי 40; במונחים אנושיים, הדבר דומה לתינוק שנולד במשקל שלושה קילוגרמים ומגיע למשקל של כ-120 קילוגרמים כעבור חודש וחצי. מדענים מנסים כבר שנים לשפר את הקצב שבו האפרוחים עולים במשקל, ובכך להביא לחיסכון במזון ובכוח אדם.

הד”ר זהבה אוני מצאה דרך לעשות זאת. אוני – מהמחלקה לבעלי חיים בפקולטה לחקלאות ברחובות, השייכת לאוניברסיטה העברית – גילתה כי ניתן להתחיל את תהליך גידול האפרוחים עוד לפני שהם בוקעים מהביצה. “מצאנו שניתן להזריק לאמניון (נוזל מי השפיר שבתוכו נמצא עובר העוף) מיליגרם אחד של תמיסה המורכבת מסוכרים, חלבונים וחומרים טבעיים נוספים. האפרוח לוגם מן האמניון באופן טבעי, וכך תמיסת המזון מוחדרת למערכת העיכול שלו”, היא מסבירה.

לדבריה, להזנת האפרוח שלושה ימים לפני הבקיעה יש כמה יתרונות: “האפרוח

בוקע כשמשקלו גדול בכ-5% לעומת אפרוח רגיל, כלומר במשקל 53 גרם. אף שנראה כי מדובר במשקל זניח, הדבר מתבטא בכך שביום ה-42 לגידולו משקל האפרוח גבוה בכ-100-60 גרם. המשמעות היא שהוא מגיע למשקל הקובע – שני קילוגרם – כבר ביום ה-41, ובכך נחסכת יממה של גידול”. לדבריה, מחישובים שערכו החוקרים עולה כי הדבר עשוי לחסוך כ-150 מיליון דולר לתעשיית גידול העופות.

יתרון נוסף הוא שכשהאפרוח בוקע, מערכת העיכול שלו נמצאת בשלב התפתחות מתקדם יותר מכיוון שכבר פעלה. מסיבה זו, האפרוח מנצל באופן טוב יותר את המזון שניתן לו בחייו, ולכן ניתן לצמצם בכמה גרמים את כמות המזון שניתנת לו. גם במקרה זה מדובר על חיסכון כספי גדול לתעשייה, שעשוי להסתכם ב-180-108 מיליון דולר לשנה.

חברת “AvianTech” – שהוקמה על ידי חברת “יישום”, האחראית על מסחור הקניין הרוחני של האוניברסיטה העברית – מרכזת את כל הפיתוחים בתחום בעלי הכנף. כדי להפוך את התגלית של הד”ר אוני, שנרשמה כפטנט בארה”ב, למסחרית, היא יצרה קשר עם חברת “Embrex”. חברה זו פיתחה טכנולוגיה שמאפשרת להזריק לעוברי אפרוחים חיסון שמגן עליהם מפני מחלות. המזרקים הזעירים של Embrex מחסנים כ-60 אלף ביצים בשעה מבלי שהם פוגעים בביצה או באפרוח. הטכנולוגיה שלה מקובלת כיום בארה”ב ומשמשת לחיסון כ-85% מכלל האפרוחים בארה”ב. קרן בירד, קרן דו-לאומית לישראל וארה”ב, אישרה באחרונה מימון בסך 1.6 מיליון דולר לפרויקט שיבדוק כיצד ניתן להתאים את הטכנולוגיה של Embrex כך שבעת חיסון האפרוחים הנמצאים בתוך הביצה, תוזרק גם תמיסת המזון.

https://www.hayadan.org.il/BuildaGate4/general2/data_card.php?Cat=~~~890958902~~~29&SiteName=hayadan

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.