סיקור מקיף

סטארט-אפ ישראלי הצליח לייצר דם מלאכותי – מאצות

חברת ימוג’ה הישראלית חושפת מיקרו-אצה אדומה, שתשמש תחליף דם לתעשיות הבשר המתורבת והצמחוני

דם מלאכותי מאצות של חברת ימוגה. צילום יחצ
דם מלאכותי מאצות של חברת ימוגה. צילום יחצ

כל מי שניסה לאכול המבורגר או סטייק צמחוני או טבעוני, גם של החברות המובילות בעולם, מכיר את התחושה: זה טעים, אבל עדיין לא מרגיש כמו הדבר האמיתי.

חברת ימוג’ה הישראלית חושפת מיקרו-אצה אדומה, שתשמש תחליף דם לתעשיות הבשר המתורבת והצמחוני. סטייקים והמבורגרים צמחונים או מתורבתים לא יהיו חיוורים יותר אלא יציעו חווית אכילה משופרת, הדומה יותר לחוויה המקורית של המבורגר או סטייק שהרגע יצאו מצלייה על גחלים.

ה-“אונייה” (Ounje) שפרושו “מזון” בשפת היורבה, יוסיף לבשר המתורבת והצמחוני, את מה שהיה חסר לו עד כה כדי להרגיש כמו הדבר האמיתי – עסיסיות אדומה ומרקם פריך. הדם המלאכותי ישדרג את חווית האכילה של בשר מתורבת ללא פגיעה בחיות, הפקתו אינו מזהמת והוא ייתר את תוספי הצבע המלאכותיים, המשמשים את תעשיות תחליפי הבשר כיום.

צורך גדל בבשר מתורבת

משבר האקלים, הגידול באוכלוסיית העולם, הפליטה המשמעותית של גזי חממה הנוצרים בגידול והפקת בשר חי, והסבל הנגרם לחיות, עוררו את הצורך הדחוף ביצירת מזון מתורבת. בשנים האחרונות, תעשיית הפודטק העולמית, המתבססת על פיתוחים טכנולוגיים פורצי דרך, מציעה מוצרים ורכיבים חדשים שהופכים את המזון המתורבת למושך ומעורר תאבון. חברות הפודטק התגברו על המכשול התזונתי, ומצליחות להציע מוצרים בריאים, אך חלקם לוקים בחסך חושי. הטעם, המרקם והמראה לא תמיד זהים למקור האהוב.

חברת ימוג’ה הישראלית מתמודדת עם האתגר, ומציעה את התוסף שפיתחה מאצות, שישדרג את מוצרי הבשר המתורבת והצמחוני. שילוב נגזרות של אצת הפורפירידיום (Porphyridium), מספק חומרים מזינים, ועם השלמת עבודת הפיתוח, החברה יכולה לספק את התוסף העשיר בחומרים מזינים ובמאפיינים חושיים של בשר עסיסי, לבשר מהצומח ולמוצרי בשר מתורבתים.

איך עושים את זה?

החברה פיתחה מערכת פורצת דרך לתירבות ביולוגי של רכיבים טהורים ומתוקננים ממיקרו-אצות, המיועדים לתעשיות המזון והקוסמטיקה. המערכת יוצרת מניפולציה של אור, טמפרטורה וחומציות ומאפשרת יצירת חומרים בעלי ריכוז מדויק של רכיבים ביואקטיביים ללא זיהום סביבתי ועם חתימה אקולוגית מינימלית. תהליך ההפקה דורש משאבים מועטים, ללא בזבוז מיותר.

לאצת הפורפירידיום צבע אדום כהה, והיא גדלה בפוטו-ביוריאקטורים ובתנאים מווסתים. הגידול הנקי ממקור צמחי מלא, הופך את האצה לראויה לשמש את תעשיות תחליפי הבשר.

הדם המלאכותי משחים בעת חימום, כמו מיצי בשר חי

דר’ עמיקם בר-גיל, מייסד ומנהל הטכנולוגי (CTO) בימוג’ה: “הגענו אל אצת הפורפירידיום במקרה, תוך כדי שעבדנו על פיתוח רכיב לתחום הקוסמטיקה. להפתעתנו התגלה כי רכיבי האצה דומים לדם במראה ובטקסטורה. תוצאות חיוביות של ניסויים שערכנו עודדו אותנו למתוח את הגבולות ולנסות את הרכיבים על מוצרי בשר מתורבת. התוצאה סיפקה לנו הוכחת היתכנות מיידית”.

תעשיות הבשר המתורבת והצמחוני, הצומחות במהירות, משתמשות במיץ סלק או ברכיבי צבע מלאכותיים, במטרה להעניק לבשר שהן מפיקים צבע אדום ומגרה. אלו “צובעים” את המזונות בצבע אמין ומעורר תיאבון, אך הוא לא משתנה או מתקרמל בעת צלייה, כמו שקורה לבשר חי על האש. בכדי להשיג את אפקט הקירמול, יצרני תחליפי הבשר משתמשים בסוגים שונים של סוכר. האונז’ה שפותח, מוגן בפטנט, מספק את הפיגמנט האדום למוצרי בשר נא, ומגיב בהשחמה בעת חימום, בדיוק כמו מיצי בשר חי.

היתרונות של אצת הפורפירידיום כמזון-על לא מסתכמים רק ביתרונות אסטתיים וחושיים, אלא גם יתרון תזונתי משמעותי. מיקרו-אצות הן גידול בר-קיימא, בעל תכולת חלבון של 20%-30% ובעל פרופיל מלא של חומצות אמינו חיוניות. אצות הן גם מקור רב ערך לחומצות שומן חיוניות, פוליפנולים, מינרלים וויטמינים.

5 תגובות

  1. אולי אפשר יהיה להשתמש בדם המלאכותי להשביע את הצימאון לדם של בני אדם רבים, כך שלא יהיה צורך לדקור, להלום, לירות, להפציץ, ולמחוץ, ואפשר יהיה להפסיק ולייצר כלי נשק, לגייס אנשים ולאמן אותם להרוג.

    זה יכול להיות סטרט-אפ בלי צורך באקזיט.

  2. הכותרת מטעה מאד
    הדם בטבע, בעיקר תאי הדם האדומים מובילים. את החמצן, ושאר חומרים לא זה המקום לפרט.
    כאן, הנוזל המופק. מהאצות הוא קוסמטי לקבלת צבע ואולי שינוי מרקם.
    אינו משמש כתמיסת מזון לגידול הבשר המתורבת, ובוודאי לא כמערכת הובלה.
    כמו כן, הצבע האדום בנתח הבשר, באבו אינו דם כי אם מיוגלובין המצוי בשריר

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.