סיקור מקיף

סודות הדיאטה של דבורת הדבש

חוקרים מהאוניברסיטה העברית גילו כיצד מעדיפה דבורת הדבש תזונה מאוזנת ומשלימה חוסרים תזונתיים המאיימים על קיומה

דבורי דבש מאזנות את התזונה שלהן. צילום: האוניברסיטה העברית

ידוע כי עבור בני האדם תפריט מאוזן ותזונה נכונה הם חיוניים לניהול אורח חיים בריא ולמניעת מחלות. מתברר, כי את סודות הדיאטה המאוזנת ידעו עוד לפנינו דבורי הדבש.

הדבורה נמשכת אל צמחים ופרחים כדי למצוא שם את מזונה – צוף ואבקת פרחים (פולן) מזינים. בזמן שהיא צורכת את מזונה ואוספת את האבקה כדי להביאה לכוורת, גרגירי האבקה נדבקים לגופה השעיר וכך היא נושאת אבקה מפרח אל פרח. הגיוון במזונה של המעופפת הקטנה חיוני ביותר לפיתוח חוסנה ותפקודה בשטחים הדלילים במזון או באזורים מוכי בצורת.

מושבות של דבורי דבש הגדלות בשטחים חקלאיים לצורכי האבקת יבול מתמודדות עם חוסרים תזונתיים, כאשר ליקוט המזון נשען על מקור אבקה אחד, כדוגמת מטע עצי פרי מזן אחד. תזונה לקויה עשויה להשפיע על המערכת החיסונית של הדבורים, על בריאותן ותוחלת החיים שלהן.

במחקר חדש שהתפרסם בכתב העת Behavioral Ecology and Sociobiology (קישור) גילו פרופ’ שרוני שפיר וד”ר הרמן הנדריקסמה מהמרכז לחקר הדבורים ע”ש בנימין טריואקס בפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה ע”ש רוברט ה. סמית באוניברסיטה העברית, כי דבורי הדבש בוחרות באופן טבעי להימשך לצמחים ופרחים בעלי פולן המכיל את המרכיבים התזונתיים החסרים במושבות.

“המחקר שלנו חושף יכולת מופלאה של הדבורים לאתר ולהעדיף מתוך מקורות ההאבקה הנגישים להן את אלו שישלימו את החוסרים התזונתיים במושבותיהן. דבורת הדבש מבצעת את הבחירה המאוזנת באופן חופשי וטבעי, והיכולת הזו שומרת על עמידותה האיתנה במצבים של ליקוי תזונתי,” אומר פרופ’ שרוני.
בניסוי שערכו, הציבו החוקרים שמונה מושבות דבורים במתחמים סגורים שבתוכם סופקו להן תחליפי אבקת פרחים עם מחסור בחומצות אמינו חיוניות. לאחר מכן, בחנו החוקרים את הבחירה החופשית שעשו הדבורים בין תחליפי אבקה שונים: תחליפים בעלי מאזן תזונתי הזהה לזה שניתן להן במתחם הסגור; תחליפים בעלי מאזן תזונתי שהיה לקוי באופן דומה לתחליפים שניתנו להם במתחם הסגור; ותחליפים בעלי תזונה שהשלימה את החוסרים מהמזון שסופק להם במתחם הסגור.
סרטון המראה את השלב הניסויי שבו דבורי הדבש בוחרות בתחליפי אבקה לאחר שניזונו מתחליף עם מחסור בחומצות אמינו. צילום: הרמן הנדריקסמה
“דבורי הדבש העדיפו את הדיאטה המשלימה על פני האפשרויות האחרות. לא רק שהן נטו לבחור פרחים מגוונים יותר בהרכבם התזונתי, הן אף העדיפו את הצמחים המסוימים שהשלימו את החוסרים המסוימים שהיו בתזונה שיועדה עבור המושבות קודם לכן. בכך מזכירות לנו הדבורים כי בתזונה, כמו בדברים רבים אחרים, איזון היא מילת המפתח,” הסביר ד”ר הנדריקסמה.

סרטון המראה את הבחירה של דבורי הדבש בתחליף אבקה המשלים את המרכיבים התזונתיים החסרים בדיאטה שניתנה להן. צילום: הרמן הנדריקסמה
דבורי הדבש הן המאביקות העיקריות בענף החקלאות – שליש מכמות המזון החקלאי הטרי בעולם מופק בעזרת מעופה של דבורת הדבש מפרח לפרח, והיא גם אחראית לכשלושת רבעי המגוון של היבולים החקלאיים הקיימים.
מאחר שהמערכת האקולוגית מתאפשרת בזכות הדבורים ופעילות ההאבקה שלהן, בעיית היעלמות הדבורים בעולם האיצה גופים רבים לפעול לשימור מקורות המזון שלהן באזורי מרעה, פרדסים וריאות ירוקות, לשתילת עצים ושיחים והגדלת מקורות מזון צופניים עבור הדבורים.
גם ברמת הפרט, ניתן להרחיב ולגוון את מקורות המזון של הדבורה באמצעות שתילה של פרחים מכל זן ובכל מקום.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.