ניצול של בוצות ביוב לקבלת ביו-אנרגיה בסיוע צמח הארטשיוק

חוקרים מצאו דרך להגביר את ייצור הביומסה על ידי ניצול של בוצות ביוב בתור דשנים ליבולים חקלאיים

פרח הארטישוק. צילום: shutterstock
פרח הארטישוק. צילום: shutterstock

[תרגום מאת ד"ר נחמני משה]

חוקרים משתי אוניברסיטאות בספרד (UPM ו- UMH) ביצעו מחקר משותף על מנת לקבוע מה תהיינה השלכות הדישון בזבל אורגני שמקורו בבוצת ביוב על היבול של צמח הקנרס (ארטישוק) במהלך תקופה של שלוש שנים. הממצאים הראו כי לשימוש כזה יש השפעות חיוביות ברורות לאור העובדה כי ייצור הביומסה וזרעי השמן גדלו בשיעורים של 40% ו-68%, בהתאמה, מה שמוביל לשיפור משמעותי ביצרנות של יבולים המשמשים במגזר האנרגיה. השימוש בבוצת ביוב על מנת לדשן יבולים לייצור אנרגיה יוכל להוות הזדמנות לשחרר שטחים חקלאיים, מאחר ומטעים אלו אינם מיועדים לתעשיית המזון.

יבולים לייצור אנרגיה, כדוגמת קנרס, הם אותם יבולים המיועדים במיוחד לשם ייצור מקור מתחדש של אנרגיה, אם בצורת קצירת אנרגיה מביו-מסה ואם בצורת ביו-אנרגיה. קנרס הוא צמח עשבוני רב-שנתי המותאם לאקלים ים-תיכוני, בעל מחזורי צמיחה שנתיים. עובדה זו מאפשרת לקצור את היבול מדי שנה. ניתן לקבל שני סוגים של ביו-מסה מיבולי קנרס שנתיים: ביו-מסה ליגנו-תאית (lignocellulosic) השימושית לייצור ביו-דלק מוצק עבור אנרגיה תרמית ועבור ייצור של ביו-דלקים מתקדמים; והסוג השני – זרעי שמן שלאחר מיצוי השמן מתוכם יכולים לשמש לייצור ביו-דיזל.

בוצות ביוב מהוות תוצר לוואי אורגני עשיר בחומרי הזנה שכמותן הולכת וגדלה עם השנים כתוצאה מהטיפול בכמויות האדירות של שפכים עירוניים. בשל מקורה והרכבה, השימוש בבוצת ביוב בחקלאות נתון לאסדרה מחמירה, זאת על מנת להימנע מהסיכון של הימצאות זיהומים במוצרי מזון ובסביבה. הדישון של יבולים לייצור אנרגיה הוא חלק חיוני במסגרת הטיפול של היבול על מנת שלא להזיק לקרקע ולהפוך אותה לפורייה יותר. השימוש בבוצת ביוב, וכן בנגזרות שלה, על מנת לדשן את היבולים מהסוג הזה, זאת במקום להשתמש בדשנים מינראליים, אינו כרוך בכל סיכון מאחר וצמחים אלו אינם מיועדים לתעשיית המזון. לפיכך, יש צורך לחקור ולכמת את ההשפעות שיש לשימוש בדשן מהסוג הזה על הביצועים של יבולים מסוג זה.

תקציר המאמר

הידיעה על המחקר

שיתוף ב print
שיתוף ב email
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב twitter
שיתוף ב facebook

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

דילוג לתוכן