סיקור מקיף

למרות חילוקי הדעות בעולם: תעשייני המזון בישראל תומכים במוצרים מהונדסים גנטית

תעשיית המזון בישראל מצדדת בשימוש במוצרים מהונדסים גנטית

אורה קורן

תעשיית המזון בישראל מצדדת בשימוש במוצרים מהונדסים גנטית – כך אמר השבוע יו”ר אגף המזון בהתאחדות התעשיינים, גזי קפלן. לדבריו, הטכנולוגיה מאפשרת להעלות את רמת רכיבי התזונה במזון, להפחית את חומרי ההדברה, לשפר את עמידות הצמחים מול מזיקים ולשפר את מוצרי המזון. קפלן הוסיף, על רקע חילוקי הדעות בעולם בדבר השפעתם הבריאותית של מוצרי מזון מהונדסים גנטית, כי יש לסמן מוצרי מזון מעובדים המכילים רכיבים מהונדסים.

במשרד הבריאות (לאחר תיאום בין נציגי המשרד, החקלאים, התעשיינים והצרכנים) החליטו לאשר מכירת מזון מהונדס גנטית ובלבד שיסומן ככזה. על מנת לזרז את הכנסתה לתוקף של התקנה, החליטו במשרד להביאה לאישור בוועדת הכספים במליאת הכנסת. במשרד הבריאות העריכו כי התקנה תיכנס לפועל עד סוף השנה.

מזון מהונדס גנטית מכיל גידולים שהרכבם הגנטי שונה. שינוי זה נעשה בדרך כלל באמצעות החדרת גנים מחיות, חיידקים או נגיפים. ההינדוס נועד לשרת כמה מטרות, ביניהן השבחת עמידות הזרעים בפני מזיקים (תוך צמצום השימוש בחומרי הדברה רעילים במהלך הגידול), שיפור טעמו של הירק והארכת משך חיי המדף שלו. פיתוח מתקדם יותר יאפשר שיווק של מזון הכולל חיסונים נגד מחלות, כגון צהבת, פוליו ואודיפטריה.

בישראל נערכים ניסויים בהנדסה הגנטית של צמחים, כגון חיטה, אספסת, מלון, קישוא, עגבנייה, טבק וכותנה. רוב ניסויי השדה מתבצעים באמצעות חוקרים אקדמאים ומקצתם באמצעות חברות עסקיות. גם חברות העוסקות בפיתוחי זרעים בישראל מתבססות על הנדסה גנטית.

המחלוקת בעניין סימון המוצר והשפעתו על הבריאות, משקללת גם אינטרסים כלכליים. יצרני חומרי ההדברה יינזקו כלכלית כתוצאה מהתרחבות השימוש במזון מהונדס.

בעולם קיימת מחלוקת חריפה, בעיקר בין אירופה לצפון אמריקה, בשאלת הסימון של מזון מהונדס גנטית והשפעתו על בריאות הצרכנים. ככל הידוע, השפעתו השלילית על הבריאות לא הוכחה, ואולם ייתכן כי הדבר נובע מגילו הצעיר של התחום.

ארצות הברית היא המדינה המובילה בעולם בתחום הגידולים הגנטיים. מחצית מפולי הסויה ושליש מגידולי התירס בארצות הברית עברו הנדסה גנטית. לפי ההערכות, חלק מהסויה המיובאת לישראל עברה הינדוס גנטי לשיפור עמידותה בפני מזיקים.

באירופה קיימת דרישה לסימון מזון מהונדס, הנובעת מההסתייגות הציבורית בעניין. ככל הנראה קיימת סיבה נוספת והיא מאבק הסחר בין אירופה לארצות הברית, והרצון באירופה ליצור חסם סחר – שיקשה על היצוא האמריקאי.
{הופיע בעיתון הארץ, 21/5/2000}

* אתר הידען היה עד סוף 2002 חלק מפורטל IOL מקבוצת הארץ

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.