‫אי קולי יוצא למלחמה‬

מתרבים הזנים הרעילים של חיידק המעי הנפוץ

תמונת Escherichia coli תחת מיקרוסקופ אלקטרונים סורק
תמונת Escherichia coli תחת מיקרוסקופ אלקטרונים סורק

 

אם השם המלא של חיידק כלשהו יהפוך למונח יום-יומי, יהיה זה ודאי אשריכיה קולי O157:H7, חיידק שגרם להרעלת מזון חמורה בארה"ב שנקשרה להמבורגרים של חברת ג'ק-אין-ד'ה-בוקס, לבצלצלים של חברת טאקו בל ולתרד באריזה. כעת, מאפילים זנים אלימים עוד יותר על הזן הזה של חיידק המעי התמים על פי רוב. באביב 2011 המית זן אחר של אי קולי – זן O104:H4  שזוהה רק לאחרונה – עשרות אנשים באירופה והבהיל מאות נוספים לבתי חולים. המרכזים האמריקניים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) עוקבים כעת אחר לפחות שישה זני אי קולי הקשורים לרעלן שיגה (shiga), שבדומה ל-O104:H4 ול-O157:H7, גורמים לשלשול דמי, ובמקרים חמורים לקריסת כליות קטלנית. לפניכם כמה עובדות מפתיעות שאולי החמצתם בכותרות האביב שעבר.

אנטיביוטיקה עלולה להחמיר את המצב בזיהום של אי קולי. אפשר ממש לגרום למותו של חולה הסובל מזיהום של אי קולי המייצר רעלן שיגה, אם נותנים לו אנטיביוטיקה, ובכללה אנטיביוטיקה ממשפחת הפלואורוקווינולונים כמו ציפרו. הסיבה לכך היא שלאחר שהחיידקים מתים בהשפעת האנטיביוטיקה, הם משחררים כמויות גדולות של הרעלן. למרבה המזל, קבוצה אחת מסוימת של תרופות, המכונות קַרבַּפֶּנֶמים, אינה גורמת, ככל הנראה, לשחרור ניכר של הרעלן, אבל התרופות האלה ניתנות לרוב רק במקרים מיוחדים. הדבר מסביר מדוע אסור לנוסעים שמביאים אתם ליתר ביטחון אנטיביוטיקה מן הבית ליטול אותה אם הם לוקים בשלשול דמי.

אי קולי מזן O104:H4 עמיד לפחות ל-14 סוגי אנטיביוטיקה. הסיבה שרויה במסתורין, בעיקר משום שרבות מהן אינן משמשות בדרך כלל לטיפול בזיהומי אי קולי. נראה שבשלב כלשהו התפתחו החיידקים האלה, או חיידקים אחרים שהחליפו עמם חומר גנטי, בסביבה רווית אנטיביוטיקה, כגון בית חולים או חווה.

אי קולי מזן O104:H4 עלול להופיע בסופו של דבר במדינות אחרות, ובהן ארה"ב. ה-CDC כבר אישרו שהיו כמה מקרים של הדבקה של תושבי ארה"ב שנסעו לאחרונה לגרמניה. על אף שרשויות הבריאות האמריקניות אינן סבורות שההתפרצות הנוכחית תתפשט בארה"ב, זן דומה של אי קולי עלול להתפתח בארה"ב בעתיד.

אי קולי מזן O157:H7 כבר אינו מאיים כל כך. הדבר נובע מכך שהממשל האמריקני חייב את יצרני המזון לדווח על נוכחותו לרשויות הבריאות. אבל מספר המחלות הנגרמות על ידי זני אי קולי אחרים המייצרים שיגה עולה במהירות. מומחים רבים לבטיחות מזון סבורים שיש לדרוש מיצרני המזון לדווח על עוד זני אי קולי ושצעד זה יפחית את התחלואה.

שיתוף ב print
שיתוף ב email
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב twitter
שיתוף ב facebook

4 תגובות

  1. כל הזיהומים של אי קולי וגורמי מחלות אחרות שמגיעות לשדות חקלאיים
    (כמו הסיפור שהיה עם המלפפונים לפני כמה זמן)
    מקורם בשפכים שמגיעים מצואה של בעלי חיים, ומבעלי החיים עצמם שמגדלים במשק
    כמו שנאמר
    סלרי וקולורבי לא מחרבנים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

דילוג לתוכן