סיקור מקיף

חזיר משובט, זה כשר?

האם בעתיד נאכל בשר משובט, או כזה שעבר שינוי גנטי? אם זה תלוי במדענים בארה”ב אז כן; רק לגבי דגי הסלמון הם עוד לא בטוחים

איזה בשר יונח בצלחות האוכל העתידניות שלנו? ועידת מדענים שהתכנסה השבוע בארצות הברית הכריזה קבל עם כי מזון העשוי מבעלי חיים משובטים בטוח לאכילה. עם זאת בשר בעלי חיים שמטענם הגנטי שונה, מהווים סכנה לבריאות האדם. המדענים עוד מאמינים כי בעלי חיים שנוצרו ע”י שילוב של שיבוט ושינוי גנטי מעלים חששות באשר לשלומן של החיות.

יוזמת הועידה הייחודית הייתה האקדמיה האמריקאית למדעים, אשר נענתה לבקשת המימשל בארצות הברית. מינהל המזון והתרופות האמריקאי עסוק בימים אלו בשאלה האם לאפשר את שיווקם של בשרים ומוצרי חלב שנוצרו מבע”ח משובטים.

חברי הוועידה אמרו כי עדיין אין די נתונים אשר יאפשרו לקבוע חד משמעית האם מזון שנוצר משיבוט של רקמה אנושית וחיות, כדוגמת הכבשה דולי שנוצרה בתהליך של “העברה גרעינית” הוא אכן בטוח. עם זאת, שיטות שיבוט ישנות יותר כמו זו של חלוקת תאים עובריים כמו זו שנעשתה מאז שנת 1980 בכאלפיים עדרי בקר – נראית בטוחה.

הדגים מהווים בעיה נפרדת. דגי סלמון משובטים המתחילים את מעגל חייהם בחוות, עלולים להשתחל לנהרות ולים. כך עלול המטען הגנטי המשובט שלהם להתפזר באוכלוסייה הטבעית וליצור מוטציות גנטיות מסוכנות.

דאגה נוספת מתעוררת באשר לשלומן של החיות: בעלי חיים משובטים הכוללים עדרי בקר עלולים לגדול באופן קיצוני, עד כי לא יוכלו להיוולד בלידה טבעית.

באשר לבשר בו שונה המטען הגנטי, הסבירו המדענים כי גנים חדשים המוחדרים למטען הגנטי – הוא הדי.אנ.איי של בעלי החיים, יגרום ליצירתם של חלבונים חריגים אשר יגיעו לאחר אכילתם לגופם של הסועדים. חלבונים אלו עלולים ליצור תופעות אלרגיות ואף הרעלות. לפיכך, סיכמה הוועידה כי חלק מהבשר אשר שונה גנטית מהווה סיכון ברמה כלשהי.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.