שני חוקרים בבר-אילן פיתחו התקן חדשני לניטור רציף של גלוקוז בחולי סכרת

ההתקן ישפר את הטיפול ואת איכות חייהם של חולי סוכרת ובמיוחד סוכרת נעורים

פרו'פ שולמית מיכאלי, אוניברסיטת בר-אילן
פרו'פ שולמית מיכאלי, אוניברסיטת בר-אילן

גלאי ביולוגי (בי-סנסור) לניטור רציף של רמת הגלוקוז בחולי סוכרת הוא פיתוח חדשני של 2 חוקרים בכירים באוניברסיטת בר-אילן: פרופ' שולמית מיכאלי וד"ר בני מוטרו. אתמול, 13 בנובמבר, התקיים באוניברסיטת בר-אילן כינוס של תאגיד אירופאי הממומן ע"י תוכנית המו"פ של האיחוד האירופי ואשר עוסק בפיתוח הגלאי החדשני. "הצורך בפיתוח הגלאי הביולוגי החדש הוא חשוב לשיפור איכות חייהם של חולי הסוכרת, ובמיוחד לחולים המזריקים אינסולין. הגלאי יסייע במניעת הסיבוכים אצל חולים המזריקים אינסולין", אומרת פרופ' שולמית מיכאלי.

ההתקן, שגודלו יהיה כגודל מטבע יורו, יותקן תחת העור ויבחן באופן רציף את כמות הגלוקוז בדם. בעתיד אפשר יהיה לחברו למשאבת אינסולין בצורה שתאפשר מתן אינסולין בכל עת שיעלה ריכוז הגלוקוז בדם. הגלאי הביולוגי מבוסס על חישה של גלוקוז, ע"י חלבון מהונדס שבעת קישור הגלוקוז משנה ומגביר את זריחת האור שלו. החלבון ארוז בתוך הידרוגל המשמש גם כמוליך האור, אשר מחובר למערכת ממוזערת אלקטרונית הקוראת את האור הזוהר ומדווחת באמצעי רשת למוקד. הגלאי נמצא, כאמור, בפיתוח והחוקרים מקווים שעד לסיום הפרוייקט, בעוד כשנתיים, יהיה בידיהם אבטיפוס.

במיזם משתתפים החוקרים פרופ' שולמית מיכאלי וד"ר בני מוטרו מהפקולטה למדעי החיים באוניברסיטת בר-אילן, המפתחים תאים חיים המייצרים חלבון זה. הקבוצה הוכיחה כי תאים אלו יכולים לשהות תקופה ארוכה בתוך הג'ל ו"חשים" בצורה רגישה את ריכוז הגלוקוז. בכינוס שמתקיים היום , יום חמישי ה-13 בנובמבר 2008, באוניברסיטת בר-אילן דנים המשתתפים באינטגרציה המסובכת של כל מרכיבי ההתקן, לצורך תפעולו היעיל.

נסיונות קליניים בחיות מבוצעים בביה"ח "מאיר". הרכבים האלקטרונים מיוצרים ומותקנים ע"י חוקרי מכון 'פרהון-הופר' בגרמניה. הכנת הג'לים נעשית ע"י קבוצה חוקרים מברטיסלבה, הסוללה הממוזערת תוצרת חב' תדיראן ומערכת הטלקמוניקציה הרפואית מיוצרת ע"י חברת 'אפקון' הישראלית. המיזם מנוהל ע"י חברת OSM – DAN הישראלית.

5 תגובות

  1. דווקא פרטים המעניינים את חולי הסכרת חסרים, כגון: כל כמה זמן יצטרכו לבצע כניסה חודרנית לגוף כדי לטפל בחיישן?
    הערכה- מתי יהא זמין לשימוש?
    מה רמת הדיוק הצפויה?
    האם הוא מודד רמת הסוכר בדם, או קורא מהשומן, כלומר בפיגור זמן לאחר הדם?

  2. מבורך מאוד. אגב, גם סוג האינסולין קריטי במניעת סיבוכין, אני עברתי מטיפול בלבמיר שבו חוויתי הרבה מאוד סיבוכים לטיפול בלנטוס, שבו אין לי כמעט כאלו. בכל מקרה, הפיתוח חשוב מאוד, כן ירבו!

  3. מזל טוב לשולה מיכאלי ובני מוטרו. אני מקווה מאוד שהפרוייקט יזכה אתכם בפרסים רבים וטובים.

    בברכת חברים,
    עמי בכר

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זו עושה שימוש ב-Akismet כדי לסנן תגובות זבל. פרטים נוספים אודות איך המידע מהתגובה שלך יעובד.