סיקור מקיף

פרס וולף לכימיה למפתח היכולת לסנתז מולקולות ביולוגיות גדולות

פרופ’ צ’י-ווי וונג מאקדמיה סיניקה, טאייוואן עבור תרומותיו הרבות והמקוריות לפיתוח שיטות חדשניות לסינתזה מתוכנתת ויישומית של רב-סוכרים מורכבים וגליקו-חלבונים.

פרופ' צ'י וי וונג, חתן פרס וולף לכימיה לשנת 2014. צילום עצמי
פרופ’ צ’י וי וונג, חתן פרס וולף לכימיה לשנת 2014. צילום אקדמיה סיניקה

ועדת פרס וולף בכימיה לשנת תשע”ד – 2014 החליטה פה אחד להעניק את הפרלפרופ’ צ’י-ווי וונג מאקדמיה סיניקה, טאייוואן עבור תרומותיו הרבות והמקוריות לפיתוח שיטות חדשניות לסינתזה מתוכנתת ויישומית של רב-סוכרים מורכבים וגליקו-חלבונים.

פרופ’ וונג פרץ דרך בפיתוח שיטות סינתזה מתוכנתות, כימיות ואנזימתיות, אשר איפשרו לראשונה לייצר משפחות של מולקולות ענק, בייחוד רב-סוכרים מורכבים, גליקו-חלבונים וחומרים דומים בעלי חשיבות עליונה לביולוגיה ולרפואה.

שיטותיו האנזימטית, ששילבו מיחזור בו-זמני של קופקטורים בכלי-אחד, איחדו בצורה אלגנטית כימיה וביולוגיה ואיפשרו סינתזה מהירה בקנה מידה גדול של חמרים חשובים אלו בתהליכים ידידותיים לסביבה. גישתו האנזימטית היא כיום הדרך היעילה ביותר המקובלת בעולם, לסינתזה של רב-סוכרים. קבוצתו של וונג הייתה הראשונה לפתח סינתזה כימית של מולקולות מורכבות, כגון רב-סוכרים, באופן מתוכנת ובכלי אחד.

שיטות הסינתזה המקוריות שפותחו על ידו, פתרו בעיות מרכזיות ברפואה ויצרו אפיקי פעולה חדשים בכימיה של סוכרים ובביולוגיה של התפתחות הסרטן, של זיהומים וויראליים וחיידקיים, ושל התפתחות המערכת החיסונית. מחקריו של וונג הביאו לפיתוח של תרכיבי חיסון חדשים, לתרופות ולכלי מחקר סוכריים, בעזרתם ניתן לאפיין פעולות גומלין בין סוכרים לחלבונים.

בנוסף, מחקריו על קיפול של גליקו-חלבונים והאופן שבו מושפע הקיפול מהרכב הסוכרים, סיפקו השראה למחקר המודרני בשינויי המבנה של חלבונים עקב קישורם למולקולות רב-סוכרים והפיכתם לגליקו-חלבונים ולפיתוח תרופות חדשות למגוון רב של מחלות.

2 תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.