סיקור מקיף

מרווה מסייעת בטיפול באלצהיימר

מחקר זה ואחרים יוצגו בכנס השנתי של העמותה הישראלית לצמחי מרפא בשיתוף המדור לתולדות הרפואה של המחלקה ללימודי ארץ-ישראל באוניברסיטת בר-אילן
ביום ה', 9.12.04, באוניברסיטת בר-אילן

עוד בכנס: מיץ רימונים מוריד את לחץ הדם ומונע טרשת עורקים • חומרי מרפא משלשלים בארץ-ישראל הקדומה • התרופות בהם השתמשו בני הקהילה היהודית בקהיר העתיקה, ועוד

קישור ישיר לדף זה: https://www.hayadan.org.il/biu061204.html

ביום ה', ה- 9.12.04, יערך הכנס השנתי של העמותה הישראלית לצמחי מרפא בשיתוף המדור לתולדות הרפואה של המחלקה ללימודי ארץ-ישראל באוניברסיטת בר-אילן. הכנס השנה יעמוד בסימן “צמחי המרפא של ארץ-ישראל: עבר והווה”. במהלכו ייחשפו מחקרים חדשים אודות צמחי מרפא המשפרים את הזיכרון ואת מצבם של חולי אלצהיימר; שימושים רפואיים שנעשו בצמחים בתקופת ימי הביניים באזור ארץ-ישראל; מחקרים המוכיחים את תכונותיהם הרפואיות של צמחים שנעשה בהם שימוש רפואי בעבר; מחקר על השימוש והמסחר בסממני רפואה משלשלים בארץ-ישראל הקדומה; ועוד.

ד”ר מינה פארן, מהעמותה הישראלית לצמחי מרפא, בדקה כיצד צמחים ממשפחת השפתניים משפיעים על שיפור הזיכרון ועל דמנציה, שהיא אחד מתסמיני מחלת האלצהיימר. צמחים אלו מוכרים בתרבויות השנות וברפואה המסורתית כמגבירי זיכרון, והם מכונים צמחים נואוטרופיים. בכנס תדון דר' פארן במחקר שערכה אודות צמחים אלו. במסגרתו, בחנה דר' פארן מין של מרווה הידוע בשפע נוגדי החמצון שבו. הללו מגנים על קרומי התאים מפני הרס, שעלול להיגרם להם על ידי הרדיקלים החופשיים. נוגדי חמצון אלו מאפשרים זרימת דם תקינה אל תאי המוח ובכך מקנים לצמח את תכונותיו הנואוטרופיות. זיכרונם של המשתתפים במחקר השתפר באופן מידי לאחר חשיפה לשמן זן המרווה שנבדק. מחקר אחר הראה כי צמח המרווה המריץ את העברת הגירויים העצביים והגביר את הפעילות הקוגניטיבית של המוח. בעקבות התוצאות, ממליצה דר' פארן על שימוש בצמח המרווה לטיפול באלצהיימר. (בשעה 11:30)

עמוד 2 מתוך 2

ד”ר זהר עמר, ראש המחלקה ללימודי ארץ-ישראל וארכיאולוגיה באוניברסיטת בר-אילן ודר' אפרים לב מהחוג ללימודי ארץ ישראל באוניברסיטת חיפה ערכו מחקר מקיף על הגניזה הקהירית והסיקו מתוכה על חומרי המרפא בהם עשו שימוש בני הקהילה היהודית בקהיר בתקופת ימי הביניים. השניים פענחו מרשמים רפואיים ורשימות תכולה של בתי המרקחת ומצאו מידע על שימוש בכ-450 חומרי מרפא. בין הצמחים שהופיעו בתדירות רבה היו קינמון הקמפור, אלת המסטיק, סחלב, שקד, לימון, זנגביל, כרכום ורבים נוספים. (בשעה 9:30)

פרופ' מיכאל אבירם מהפקולטה לרפואה בטכניון, מרכז רפואי רמב”ם וממכון רפפורט למחקר במדעי הרפואה בחיפה, ידון במחקרו על השפעת מיץ הרימונים על עיכוב התפשטות טרשת העורקים, גורם התמותה והתחלואה העיקרי בעולם. פרי הרימון ידוע עוד מימים עברו כבעל תכונות בריאותיות, ונזכר ככזה בכל הדתות ובפולקלור העמים. פרופ' אבירם מצא כי הודות לחומרים נוגדי החמצון שבו, הוא יכול לעכב את פעולת חמצון ה-LDL – הכולסטרול “הרע”, שהיא אחד מגורמי הסיכון העיקריים לטרשת העורקים, וכך להאט את התהליך הטרשתי. בנוסף, גילה פרופ' אבירם כי בחולים ששתו כוס אחת של מיץ רימונים ליום במשך שבועיים אובחנה ירידה משמעותית, של כ-6% בלחץ הדם. (בשעה 9:50)

ד”ר יעל בוכמן מהמחלקה ללימודי ארץ ישראל וארכיאולוגיה באוניברסיטת בר-אילן חקרה את השימוש והמסחר בסממני מרפא משלשלים בארץ ישראל הקדומה. הרפואה הקדומה עסקה רבות בהנהגות בריאותיות שתפקידן שמירה על הבריאות, כלומר “רפואה מונעת”. ההפרשות הגופניות היו אחד מהאמצעים לשמירה ופקוח על בריאות הגוף והוצאת חומרי פסולת ממנו. כאשר הללו לא הופיעו כסדרן היה צורך בסילוק חומרי הפסולת באופן יזום, מחשש שיגרמו לסתימת מעיים. החומרים השונים בהם השתמשו תושבי ארץ-ישראל בעת הקדומה ובימי הביניים היו חצב מצוי, קחוון, כשות הקורנית, הגה מצוי, ריבס, חבלבל רפואי ואבטיח הפקועה, והם גרמו לשלשול או הקאה וניתנו לחולה בדרכים שונות. (בשעה 12:00)

כמו כן יינתנו הרצאות ויוצגו מחקרים שונים בנושא תכונותיו של שמן הזית, צמחי המרפא במקרא ושימוש יהדות תימן בצמחי מרפא.

https://www.hayadan.org.il/BuildaGate4/general2/data_card.php?Cat=~~~21613492~~~238&SiteName=hayadan

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.