סיקור מקיף

לא נמצא קשר בין צריכת אספרטיים לסרטן

הבדיקה של צוות מומחי בטיחות מזון מטעם רשות בטיחות המזון והסביבה האירופית, בחן את עבודתם של חוקרים במחקר קודם שטען ההפך, וקבע כי המסקנות של החוקרים במחקר ההוא היו שגויות

אבי בליזובסקי, הידען

הממתיק המלאכותי אספרטיים אינו קשור לגרימת סרטן. כך עולה מדוח שפורסם בידי רשות בטיחות המזון האירופית European Food Safety Authority (EFSA) ואשר פורסם באתר האינטרנט של הבי.בי.סי.
הארגון, המשמש ככלב השמירה של תעשיית המזון באירופה, נזעק לבצע את המחקר לאחר שמחקר קודם שפורסם ב-2005, הוכיח כי האספרטיים הוא קרצינוגני. ואולם קבוצת עבודה מטעם הרשות שבדקה את הנושא פסקה השבוע כי אין אפשרות לקשר בין מקרי סרטן לבין צריכת האספרטיים.
על בסיס העדויות הללו, קבעה הרשות כי אין שום סיבה לשנות את הכמות היומית שהוגדרה קודם לכן.
הבחינה הזו הונעה על ידי מחקר שבוצע על ידי קרן רמאזיני לאונקולוגיה ומדעי הסביבה (ERF) בבולוניה, איטליה, שבחן מקרי סרטן וגידולים בחולדות שקיבלו מנות שונות של אספרטיים.
המחקר כלל למעלה מ-1,800 חולדות שעקבו אחריהם כל חייהם. התוצאה, לדעת הקרן, הראתה כי האספרטיים עלול להיות בעל יכולת לגרום לסרטן במספר אתרים בגוף בעלי החיים. לאחר פרסום המחקר בכתב העת האירופי לאונקולוגיה קלינית, הורה ה-EFSA לבחון מחדש את בטיחות הממתיק.
תת קבוצה של EFSA, הפאנל המדעי לתוספי מזון, חומרי טעם, עזרי עיבוד וחומרים הבאים במגע עם מזון, הרכיבה קבוצת עבודה שכללה מומחי מזון אירופים כדי לנתח את המחקר ולחפש מחקרים אחרים שבהם נבדק האספרטיים.
אף כי ה-AFC אומרת כי המחקר של ה-ERF היה “מקיף ביותר”, לא הסכימה קבוצת העבודה עם המסקנות שהוצאו ממנו בידי הצוות המקורי.
ד”ר יונה פרת, יו”ר קבוצת העבודה של ה-AFC אמרה: המחקר של קרן ראמאזיני הראה גידול בשכיחות סרטן הדם – ליפומה ולוקמיה – בחולדות. ואולם, אמרה, קבוצת העבודה הגיעה למסקנה כי מקרי גידול אלה אינם קשורים לאספרטיים. ה-AFC מסר כי מספר המקרים אינו שונה מהצפוי בלי קשר לכמות האספרטיים שנצרכה. קבוצת העבודה מאמינה כי מחלות כלי הנשימה שנמצאו בחולדות רבות שהשתתפו בניסוי, היו הגורמים להיווצרות הגידולים.
ה-AFC גם בחן את מקרי סרטן הכליות והשינויים שנגרמו לכליות שמאמינים שנגרמו בשל צריכת האספרטיים, אך הגיעו למסקנה כי מדובר בתופעות ספציפיות לחולדות. לדבריהם, האבחנה של כמה ממקרי השוואנומה הממאירה (גידול לא תקין ברקמה המתפתח בתאי שוואן של מעטפת המייאלין), סוג נדיר של סרטן, לא אושרו בידי מוסדות מדעיים אחרים, ושהממתיק גם לא הראה כל סימנים של genotoxity – היכולת לפגוע ב-DNA.

על בסיס העדויות הללו, אמרה ד”ר פרת, אין סיבה לשנות את הכמות המומלצת לצריכה יומית או לנקוט בכל צעדים נוספים של בטיחות השימוש בהספרטיים.
הכמות המומלצת כיום לצריכת (ADI), היא 40 מיליגרם לכל ק”ג גוף. אדם בוגר חייב לשתות כדי להגיע לכמות כזו 14 פחיות של משקה דיאטטי או לצרוך כ-80 שקיות ממתיק כדי להגיע לכמות כזו.

ידען חקר הסרטן
לידיעה בבי.בי.סי
https://www.hayadan.org.il/BuildaGate4/general2/data_card.php?Cat=~~~469389542~~~178&SiteName=hayadan

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.