סיקור מקיף

טבחית החלל מכינה הודו שלא מן העולם הזה במאה דולרים למנה

אבי בליזובסקי

האסטרונאוט כריס האדפילד טועם עוגת שוקולד שהוחזרו אליה הנוזלים. מאחוריו מנהדסת המזון של נאס”א ויקי קלוריס מחכה לתגובתו במרכז החלל ג'ונסון בטקסס

קישור ישיר לדף זה: https://www.hayadan.org.il//goodfoodspace.html

מנהלת מעבדת המזון של נאס”א, ויקי קלוריס וצוותה מבלים את ימיהם מפתחים, מנסים ואורזים ארוחות לאסטרונאוטים. המטרה הגדלת המגוון, הערך התזונתתי והטעם. לא עוד קוביות מזון יבשות, בפרט בחגים.
לפיכך, כאשר מייקל פואל והקוסמונאוט אלכסנדר קלארי פותחים את אריזות המזון שלהם לחג ההודיה, הם ימצאו שם את תרנגול ההודו המסורתי ואת כל המרכיבים, גם כאשר הם מרחפים בגובה 400 קילומטרים מעל לכדור הארץ בתחנת החלל הבינלאומית.
האם לאוכל יהיה טעם ביתי? כמעט. “זה טוב, אמנם הטעם לא דומה לתרנגול הודו אפוי טרי אך אינך יכול לעשות זאת בתנאי החלל”, אמר האסטרונאוט הקנדי גריס הדפילד לאחר שטעם דוגמאות מהאוכל החדש.
“במבט ראשון, האוכל, המיובש בהקפאה, תהליך הדומה לשימור בקופסאות שימורים – איננו המזון הטעים ביותר. העטיפה – בשקיות שקופות או אפורות נראית סטרילית וקוביות המזון מזכירות בראוניז ופודינג השוקולד נמצא בתוך שפופרת שהאסטרונאוטים אכלו את כל המזון ממנה בתוכניות ג'מיני בשנות השישים.
השרימפ הפופולרי
ואולם מרגע שהמנות מקבלות בחזרה את המים בטמפרטורת החדר או חמים (בהתאם למזון) טעמם משתפר.
מזונות כמו קוקטייל שרימפס – המנה הנדרשת ביותר על ידי האסטרונאוטים – או אפונה ירוקה ופטריות, או מרק שעועית מקבלים מראה וטעם ומרקם דומה לאלו המוגשים במסעדות. יתרה מכך. המזון נשאר טוב באריזות למשך שנתיים עד שלוש שנים.

“אנחנו רוצים מזון עם הרבה טעם וצבעים שונים” אומרת מנהנדסת המזון דונה נאברוס, המראה לצוות הצילום מגש גדול של אורז מטוגן עם שרימפס במטבח המעבדה. המנה, שהוכנה עם אגוזי מים, אפונה, גזר ומגוון תבלינים הושמה במכשיר המזכיר מיבש כביסה לתהליך הקפאה וייבוש שנמשך 5 ימים. לאחר מכן, הוא יאטם בואקום לתוך קופסא של מנה אישית.
אלוף משנה יאנג לי-וויי, הנציג הראשון של סין שנשלח לחלל אכל שניצלונים בגודל נגיסה של בשר חזיר חריף, קוביות עוף ואורז מטוגן במהלך הטיסה החטופה שלו לפני חודש.
מגוון גדול של ארוחות חשוב מאוד לאסטרונאוטים, אמרה קלוריס. לאסטרונאוטים בתחנת החלל הבינלאומית יש מחזור מזון של עשרה ימים. התפריט שלהם, שנבחר מתוך רשימה של 250 פריטי מזון מחולק בין אוכל אמריקני לרוסי.
“איננו רוצים שהם יסבלו מעייפות מזון”, אמרה. “גיוון גדול יותר בתפריט זה משהו שאנחנו שומעים מכל צוות שחזר מתחנת החלל. זה עוזר להם פסיכולוגית”.
האדפילד אמר כי במשימות ארוכות, כמו למשל שהות ארוכה על סיפון תחנת החלל למשך מספר חודשים, המזון הופך לחלק חשוב משגרת היום יום של האסטרונאוטים. “אתה מצפה כל הזמן לארוחות ולאוכל הטעים שמוגש בהם”.
חברי צוות תחנת החלל המקבלים שלוש ארוחות ביום פלוס חטיפים מחממים את מזונם במחמם הדומה למזוודה בצבע כסף. כל ארוחה עולה בממוצע מאה דולרים, בעיקר בגלל הצורך לארוז ולנסות. כלוריס אומרת כי יכולים לקחת ששה עד שמנוה חודשים למעבדה לפתח ולנסות פריט מזון חדש.
בשלוש השנים האחרונות פיתחה המעבדה 50 פריטים חדשים, אך כמו בכל מטבח, יש גם כשלונות קולינריים. דג חרב שהוכן עם רוטב עגבניות הוכח כלא פופולרי בקרב רבים מהאסטרונאוטים.
אחת הטענות שהיתה לאסטרונאוטים אודות הדג היתה הריח. “חשבנו שאולי רוטב העגבניות יכסה את הריח” אמרה קלוריס. ואולם האסטרונאוטים אומרים כי הוא רק החמיר את המצב. אמרה. “לא ויתרנו על דגים אך ננסה למצוא נוסחה אחרת. אמרה.

ידען האדם והחלל
לידיעה בסי.אן.אן

https://www.hayadan.org.il/BuildaGate4/general2/data_card.php?Cat=~~~699206306~~~8&SiteName=hayadan

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.