סיקור מקיף

השתיינים רואים נכון: חלק מהבועות בכוס הבירה “צוללות” למטה

קישור ישיר לדף זה: https://www.hayadan.org.il/bearbubbles.html

דורות של שתיינים דיווחו על התופעה ואיש לא האמין להם. הם נשבעו שכשהמוזג מוזג בירה לכוס שלהם, הבועות – שעל פי חוקי הטבע המוכרים אמורות לצוף כלפי מעלה – דווקא “צוללות” מטה. מוזגים ומדענים התייחסו בביטול לדיווחים של שתייני הבירה, מתוך מחשבה שהם לבטח מבוסמים. שני מדענים, פרופ' ריצ'ארד זר, כימאי מפקולטה למדעי החיים מאוניברסיטת סטנפורד האמריקאית וד”ר אנדרו אלכסנדר מאוניברסיטת אדינברו הסקוטית, החליטו לברר את הנושא עד תום. לאחר שבועות של מחקר וצילומים של עשרות מזיגות בירה, הם פסקו: לעתים, הבועות אכן צונחות מטה.

“הבועות קלות יותר מהבירה ולכן הן אמורות לצוף כלפי מעלה”, הציג פרופ' זר את הבעיה. “זו היתה הפתעה גדולה לקבל דיווחים, שלפיהם כשנמזגת לכוס בירה מסוג 'גינס' (בירה שחורה תוצרת אירלנד), הבועות שנוצרות במזיגה יורדות דווקא לתחתית הכוס. כששמענו על כך לראשונה לא האמנו; היינו בטוחים שאלו שדיווחו על התופעה, שתו יותר מדי גינס”.

כשהשניים החלו לחקור, התברר להם שהסוגיה נבדקה כבר לפני ארבע שנים. צוות של מדענים אוסטרלים עמל על בניית תוכנת הדמיה ממוחשבת, שהוכיחה כי תנועת הבועות כלפי מטה אפשרית מבחינה תאורטית. האוסטרלים ביססו את המודל על גינס, שמעבר לנוזל המשכר מכילה שילוב של שני גזים: חנקן ודו-תחמוצת הפחמן. זר מספר שהוא ועמיתו הטילו ספק במודל הממוחשב, והחליטו לבצע מחקר שטח אמיתי.

“התחלנו בניסויים רבים, שהיו מאוד מהנים אבל מבחינה מדעית לא סיפקו תוצאות חד-משמעיות”, אמר זר. ואז הגיעה פריצת הדרך. ד”ר אלכסנדר השיג מצלמה שמצלמת 750 תמונות בשנייה. “בעזרת המצלמה הצלחנו לתעד את התהליך מתחילתו ועד סופו. השגנו יופי של קטעי וידאו”, מציין זר.

כעת טוענים שני המדענים, שמניתוח של התמונות הם הצליחו לאמת את הממצאים האוסטרליים. “הסיבה לכך פשוטה למדי”, אומר זר בראיון מצולם, שהעלתה אוניברסיטת סטנפורד לאתר האינטרנט שלה. “הדבר מבוסס על הרעיון – 'מה שעולה למעלה, צריך לרדת גם למטה'. במקרה הזה, מה שעולה למעלה הן בועות הבירה”. לדבריו, רוב בועות הבירה עולות במרכז הכוס, מכיוון שבאזור זה הן לא מתחככות בדופן הכוס שמאיטה את תנועתן. “כשהן עולות למעלה, הן מושכות אתן את הנוזל שצריך להישפך למקום כלשהו”, הסביר אלכסנדר.

לדבריו, הבירה נשפכת על דופן הכוס וכשהיא “נופלת” למטה, היא מושכת אתה בועות, בעיקר את הבועות הקטנות. “הבועות הקטנות נדחפות על-ידי המשקה שעלה מתחתית הכוס לפני השטח וכעת מחפש דרך לרדת למטה”, אמר. זר הוסיף שאחרי זמן מה התהליך נפסק “אבל כשהוא מתרחש, הוא מאוד דרמטי”. לדברי אלכסנדר, השניים הצליחו להוכיח שתהליך דומה מתרחש גם בבירות אחרות שלא מכילות חנקן כמו גינס. “היום אנחנו יודעים שאפשר לבצע את אותו תהליך עם כל סוג של נוזל, אפילו עם מים שאליהם נכניס טבלית תוססת שמייצרת בועות”.

“אנחנו חייבים את הגילוי המרעיש לאותם אנשים ששמים לב לעולם שמסביבם; במובן הזה, כל אחד שנכנס לפאב ומזמין כוס בירה של גינס, הוא מדען”, אמר אלכסנדר.
יובל דרור, הארץ

מוזר ומעניין
https://www.hayadan.org.il/BuildaGate4/general2/data_card.php?Cat=~~~793719046~~~95&SiteName=hayadan

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.