סיקור מקיף

ניתן להפיק את מוצרי הפלסטיק המשמשים אותנו משאריות מזון במקום מנפט

הכיסאות, השטיחים הסינתטיים ושקיות הפלסטיק שלנו יוכלו להיות מופקים יום אחד מתוך פסולת של קקאו, אורז וירקות נוספים, במקום מתוך נפט – כך מדווחים מדענים. התהליך החדשני שהם מפתחי להמרת פסולת חקלאית לפלסטיק ביו-מתפרק יוכל לסייע לעולם בבעיות הכרוכות בפסולת פלסטיק וחקלאית.

הפיכת פסולת אורז לפלסטיק ביולוגי. איור: Istituto Italiano di Tecnologia
הפיכת פסולת אורז לפלסטיק ביולוגי. איור: Istituto Italiano di Tecnologia

[תרגום מאת ד”ר נחמני משה]

הכיסאות, השטיחים הסינתטיים ושקיות הפלסטיק שלנו יוכלו להיות מופקים יום אחד בעתיד מתוך פסולת של קקאו, אורז וירקות נוספים, במקום מתוך נפט – כך מדווחים מדענים. התהליך החדשני שהם מפתחים יוכל לסייע לעולם בבעיות הכרוכות בפסולת פלסטיק וחקלאית. ממצאי המחקר פורסמו בכתב-העת המדעי Macromolecules (תקציר המאמר).

חוקרים מהמכון הטכנולוגי האיטלקי מציינים כי הפופולאריות של מוצרי פלסטיק הולכת וגדלה. בשנת 2012, הפקת הפלסטיק הגיעה לשיעור של 288 מיליוני טון ברחבי העולם כולו, אולם, לשימוש בחומר זה יש מחיר – חומרי פלסטיק סינתטי שורדים מאות אלפי שנים תוך שהם פולטים חומרים רעילים לסביבה ואפילו מזיקים לבריאות הציבור. בנוסף, פלסטיק עשוי מנפט, המהווה מקור בלתי-מתחדש. המעבר לביו-פלסטיק שהינו ידידותי יותר לסביבה התברר כמאתגר ויקר. צוות החוקרים רצה למצוא שיטה פשוטה וחסכונית יותר להשגת מעבר זה.

החוקרים הסתמכו על חומצה אורגנית המצויה בטבע המסוגלת לפרק תאית (חומצה טריפלואורו-אצטית, TFA), שהיא מרכיב הבנייה העיקרי של צמחים, המהווה גם את הפולימר הנפוץ ביותר בטבע. הם ערבבו את החומצה עם גבעולים של פטרוזיליה ותרד ועם הקליפות של גרעיני אורז ותרמילי קקאו. בשלב הבא, הם מזגו את התמיסות שהתקבלו לתוך קעריות מעבדה.

הסיבים שהתקבלו מתמיסות אלו הציגו מגוון מבטיח של תכונות, החל משבירות, עבור בקשיחות וכלה ברכות וגמישות – בדומה לחומרי פלסטיק מסחריים. “השיטה שלנו פותחת צוהר לקבלת הזדמנויות להחלפת חלק מהפולימרים הבלתי-מתחדשים לביו-פלסטיקים הללו המתקבלים מתוך פסולת חקלאית,” מציין החוקר.

 

הידיעה המקורית

 

התכונות והמראה של סיבים המתקבלים מפרוק שאריות מזון (תרד, אורז, פטרוזיליה וקקאו). צילום: המכון האיטלקי לטכנולוגיה
התכונות והמראה של סיבים המתקבלים מפרוק שאריות מזון (תרד, אורז, פטרוזיליה וקקאו). צילום: המכון האיטלקי לטכנולוגיה

הידיעה המקורית

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.