‫עמידות לאנטיביוטיקה בישראל‬

ד"ר דבורה בן דוד,  היחידה למחלות זיהומיות, המרכז הרפואי ע"ש שיבא, תל השומר, וחברה ביחידה הארצית למניעת זיהומים, ענתה על כמה שאלות בדבר עמידות לאנטיביוטיקה בארץ 

עמידות חיידקים לאנטיביוטיקה. איור: national review of medicine
עמידות חיידקים לאנטיביוטיקה. איור: national review of medicine
תגובה למאמר – האויב בתוכנו מאת מארין מק'קנה

שאלה: מה מצב העמידות של קלבסיאלה בישראל יחסית לארצות אחרות באירופה ויחסית לארה"ב?

תשובה: הנתונים באירופה משתנים ממדינה למדינה – למשל, שיעור העמידות למרבית קבוצות האנטיביוטיקה גבוה ביוון ובספרד ונמוך בדנמרק והולנד.

שיעור העמידות בארץ דומה לשיעור העמידות בדרום אירופה: העמידות לצפלוספורינים דור 3 בקרב חיידקים גרם שליליים היא בשיעור של 30%. עמידות לקרבפנם מתגלה בכ-5% מן המקרים (יש ירידה חדה בעקבות ההתערבות הארצית שהחלה ב-2007).

שאלה: מה נעשה בארץ כדי למנוע את התפשטותם של הזיהומים? האם הפעילות נעשית ברמה ארצית, או שכל בית חולים מאמץ מדיניות משלו? האם חלה חובת דיווח לרשות כלשהי?

תשובה: בעקבות ההתפרצות של קלבסיאלה פנומוניה עמידה לקרבפנם בכל בתי החולים בארץ, הוקמה יחידה ארצית למניעת זיהומים במארס 2007. בעקבות התערבות נמרצת ובכללה הפצת הנחיות ארציות לבידוד נשאים ודיווח יומי (הימצאות בבתי חולים, מקרים חדשים והיענות להנחיות) ליחידה הארצית ולהנהלות בתי החולים, נצפתה ירידה חדה במספר המקרים החדשים (מ-150 מקרים חדשים בחודש ל-30 מקרים חדשים בחודש).

שאלה: מה דעתך על המודל הנורבגי, של הימנעות עד כמה שאפשר משימוש באנטיביוטיקה? מדוע איננו מאמצים אותו כאן?

תשובה: לחלק מקופות החולים ובתי החולים יש תכניות מקומיות, אך עדיין לא הוטמעה תכנית ארצית. היחידה הארצית למניעת זיהומים מגבשת תכנית למעקב ארצי אחר שימוש באנטיביוטיקה בבתי חולים והמלצות לשימוש מושכל, אך התכנית, כאמור, עדיין לא הופעלה.

שאלה: מדוע, כשכבר משתמשים באנטיביוטיקה, בעיקר בבתי חולים, לא משתמשים בקוקטייל, כמו בטיפול באיידס למשל?

תשובה: מתן קוקטייל הוכח באיידס ובטיפול בשחפת כמונע התפתחות של עמידות ושל כשל טיפולי. אבל בזיהומי בתי חולים קוקטייל אינו מונע התפתחות עמידות ולכן אין המלצה לתת טיפול משולב (אדרבה, הוא רק גורם לשימוש ביותר קבוצות אנטיביוטיקה).

שאלה: מה בעצם אירע בגרמניה באביב 2011 עם חיידקי האי-קולי שזיהמו את הנבטים? האם מדובר רק בזן אלים במיוחד או בזן שיש לו גם עמידות לאנטיביוטיקה?

תשובה: גם וגם – בנוסף ליצור טוקסין  החיידק גם עמיד לאנטיביוטיקה. החיידק מכיל אנזים המכונה ESBL, המקנה לו עמידות לאנטיביוטיקה ממשפחת הצפלוספורינים.

Post to Twitter Post to Facebook Facebook

שיתוף ב print
שיתוף ב email
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב twitter
שיתוף ב facebook

4 תגובות

  1. היי
    אם אפשר, במאמרים מסוג זה, במקום "שאלה" לכתוב את שם העיתון/כתב למשל "סיינטיפיק", ובמקום "תשובה" את שם המשיב למשל "דר' בן דוד". נראה יותר טוב בעין…

  2. האם מישהו יכול לענות על השאלה :
    מדוע שימוש בקוקטייל אנטיביוטיקות לא מסייע לפתח עמידות בחיידקים,
    בניגוד לשימוש בקוקטיילים נגד וירוס ?

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

דילוג לתוכן