שפים צרפתים מסייעים לסוכנות החלל האירופית לפתח מתכונים ממוצרים שניתן יהיה לגדל בחלל, שיהיו טעימים ומזינים
אבי בליזובסקי

לחם מאדימאי וריבת עגבניות ירוקות, ‘Spirulina gnocchis ו”תפוח אדמה ועגבניות mille-feuilles, הם שלושה מתכונים טעימים ששני חברות מזון צרפתיות יצרו עבור סוכנות החלל האירופית כדי שייושמו בעתיד בטיסות ארוכות למאדים ולכוכבי לכת אחרים.
האתגר של השפים לספק לאסטרונאוטים אוכל רב טעמים, המורכב רק מכמה מרכיבים שניתן לגדל על מאדים. התוצאה היתה 11 מתכונים טעימים שניתן יהיה להשתמש בהם בטיסות חלל ארוכות. ADF- אלן דוקאס Ducasse ו-GEM הם שתי החברות הצרפתיות שפיתחו את המתכונים,והתמחותם בהכנת מוצרי מזון דליקאטס, הובילו לתוצאות הטעימות.
התפריטים מבוססים על תשעה מרכיבים שמומחי סוכנות החלל האירופית מעריכים כי ניתן יהיה לגדל בחממות במושבה עתידית על מאדים ובכוכבי לכת אחרים. התשעה חייבים להכיל לפחות 40% מהתזונה כאשר שאר 60 האחוזים יכילו ירקות נוספים, עשבי תיבול, שמן, חמאה, מלח, פלפל, סוכר ומצרכים נוספים שיובאו מכדור הארץ.
“אנחנו ננסה לפחות בשלב ראשון לספק 40% מתצרוכת המזון של האסטרונאוטים בטיסות ארוכות, למשל למאדים” אומר כיסטוף לוסר Lasseur, מתאם מערכות תמיכת החיים הביולוגיות האחראי על המיחזור, ייצור המזון, המים והמזון בטיסות ארוכות טווח.
למה 40%, באמצעות גידול מספיק צמחים שיוכלו לכסות 40% מהמזון שאנו אוכלים, נוכל לקבל בחינם גם חמצן ומים הדרושים לחיים”, מסביר לוסר.
תשעת המרכיבים שלוסר מתכנן לגדל על כוכבי לכת אחרים הם: אורז, בצל, עגבניות, סויה, תפוחי אדמה, חסה, תרד וספירולינה כולם מרכיבים מוכרים פרט לאחרונה – סוג של אצה ירוקה שיכולה לספק חומרים מזינים ובעיקר חלבון (65%), סידן, פחמימון, שומנים (ליפידים) ומגוון ויטמינים כדי לכסות את הצרכים החיוניים של האנרגיה הנדרשת לגוף בסביבות קיצוניות.
כיום, המזון לאסטרונאוטים בחלל מובא מכדור הארץ, אך הדבר לא יהיה אפשרי בטיסות ארוכות. למרות שהתוכניות עדיין על שולחן השרטוט, סוכנות החלל האירופית החליטה לראות מה ניתן לגדל על כוכבי הלכת ומהי מערכת תמיכת החיים העצמאית שניתן יהיה להקים על מאדים.
בנוסף להיותה מזינה מספיק כדי לשרוד, אוכל טוב יכול לספק תמיכה פסיכולוגית לצוות, הנמצא רחוק מכדור הארץ במשך שנים, מעריך לוסר.
השף ארמנד ארנל מ-ADF, מוסיף: “האתגר העיקרי היה ליצור מגוון רחב של מתכונים שיספקו את כל מגוון הטעמים, ויכילו רק תשעה מתכונים בסיסיים.” יתרה מכך, “היה לנו איסור מוחלט להשתמש במלח, אך יכולנו להוסיף מעט סוכר ושומן, מוצרים חיוניים לליטוש המנה ולהדגשת טעמיה.”