סיקור מקיף

מציאות מדומה עם ריח

אבי בליזובסקי

מקליט ריח עשוי לשמש בתעשיית הבשמים
מקליט הריח משתמש ברשת נוירונים כדי ללמוד את מתכוני הניחוחות.

הדבר הראשון שמרגישים כאשר נכנסים למעבדתו של טאקאמיצ'י נקאמוטו הוא ריח. ריח של בשר מטוגן עם בצל, הריח החריף של קארי יפני ואפילו הריח המגעיל של ביצה סרוחה – כל הריחות הללו מתמזגים ביחד בחדר הקטן.
ואולם, הצחנה אינה תוצר של פרופסור מפוזר המוקף בשאריות של ארוחות שחטף במהלך ניסוי מרתוני. במקום זאת, הריחות מקורן בעבודתו של הפרופסור.
פרופסור נקאמוטו, מבית הספר להנדסה במכון הטכנולוגי של טוקיו בונה מגוון רחב של גאד'טים וחיישנים שיכולים להריח, לערבב ולפלוט מגוון של מאות ריחות. אחד המכשירים השאפתניים ביותר שהצוות שלו בנה הוא “מקליט ריח” מתוחכם, שיכול להריח עצם ואז לייצר שוב את הריח שלו תוך שימוש במגוון כימיקליים.
אם מציגים בפני המקליט תפוח אדום בוהק, האף האלקטרוני שלו יריח, ינתח את הריח ויפתח מתכון של חומרים כימיים הדרושים כדי ליצור את הריח מחדש. כאשר מבקשים להעלות מחדש את הריח, המכשירי מערבב את החומרים ופולט את הריח של התפוח בחזרה.
“מטרתנו היא לאפשר שחזור של כל הריחות”, אמר פרופ' נאקאמוטו. “כך שבמקרה זה אנו משלבים שתי טכנולויגות –זיהוי ריח וייצור ריח.” בשלב זה, אב הטיפוס יכול לשחזר רק כמה סוגי ריחות לרבות תפוחים, בננות, תפוזים ולימונים ואולם סינתוז מיליארדי ריחות שונים זה מבצע בעייתי עדיין, מודה פרופ' נקאמוטו. אין מספר קטן של ריחות “בסיסיים” שמהם ניתן ליצור את כל הריחות, כפי שקורה למשל בנושא הצבעים בטלוויזיה. במקום זאת, יאלצו נקאמוטו וצוותו להטעין את המכונה בקרוב למאה בקבוקנים של כימקלים שנבחרו בזכות הריח שלהם הקרוב לאחד מריחות המטרה, שהמכונה מערבבת בריכוזים שונים.
המכשיר אינו מערבב בהכרח את המתכון הנכון בנסיון הראשון, במקום זאת הוא לומד את רשימת המרכיבים הנכונה באמצעות השוואה וניתוח של ריח המטרה עם תבשיל יותר ויותר מעוד. המקליט לומד את המתכונים באמצעות שימוש ברשת עצבית, אוסף של מעבדי מחשב המתפקדים בדרך דומה לזו שבה פועל מוח של בעל חיים פשוט.
המערכת זכתה להתעייניות מכמה גורמים בתעשיית הבשמים. שני בכירים מהתעשיה השתתפו במצגת שערך הפרופסור. בסופו של דבר, אומר הפרופסור, מקליט ריח יכול להחליף את “האף המקצועי” של תעשית הבשמים – אנשים שחוש הריח שלהם כל כך מפותח שהתפקיד שלהם הוא לבדוק את העקביות של קבוצות ריחות. גם תעשיית תוספי הטעם מתעניינת במכונה.
שימושים אפשריים אחרים יכולים להיות למסחר אלקטרוני כאשר הלקוחות יכולים להריח מוצרים טריים לפני רכישתם, או לסייע לרופאים לאבחן חולים מרחוק. אחד השימושים במכונה עשוי להיות יצירת ריחות עבור סביבת מציאות מדומה. הקבוצה של נקאמוטו פיתחה לאחרונה משחק מחשב המייצר ריחות המתאימים לפעילות על המסך. מדובר במשחק העוסק בבישול, ויש בו צורך לערבב מרכיבים וירטואליים לתבנית על המסך המבשלת קארי יפני. ככל שמוסיפים חמאה ובצל, הריחות הריאליסטיים יוצאים מתוך המכשיר. בהמשך מוסיפים שום, בשר ותבלינים כדי להשלים את המאכל.

ריחוויזיה
פרופ' נקאמוטו מודה כי ההדגמה היא עדיין חסרת ערך אך אומר כי התפיסה עשויה להיות חשובה לשיפור הלמידה מרחוק. “כאשר אתה מציג משהו ביחד עם הריח שלו, הדבר משפר את הזכרון” אמר. לדוגמה, תלמיד בביה”ס היסודי הלומד אנגלית יכול לראות לפניו את המילה apple. אם הדבר יוצג יחד עם הריח, יהיה לתלמידים קל יותר לזכור את המילה.
הריחווויזיה (Smellovision) נוסתה פעמים רבות מאז שנות הארבעים ולאחרונה הוצגה בקולנוע יפני כליווי לסרטו של קולין פארל, העולם החדש. גם תחום זה עשוי להכנס לזרם המרכזי. צוותו של נקאמוטו גם פיתח מערכת ריחות המלווה סדרת סצנטות מסרט האנימציה היפני רב התפוצה Spirited Away. באחת הסצנות, הוריו של הגיבור הראשי של הסדרה זוללים אוכל רב ואז הם הופכים לחזירים. סצנה זו שודרגה באמצעות ריחות של אוכל סיני, טופו ובסוף הסצינה מופץ ריח של דיר חזירים. שאלון שהופץ בין הצופים הראה כי הם שמו לב ליותר פרטים כאשר הם לוו בריח. “באותה טכנולוגיה נוכל גם להוסיף ריח לטלוויזיה ואף ל-DVD”. אמר.
כמובן שלשם כך יהיה צורך למזער את המכונה שהיום גדולה מדי עבור חדר מגורים. כאשר הדבר יקרה יתוסף מימד חדש לטלוויזיה, במיוחד לקרבות הסומו, או להבטים העדינים יותר של סרטי הטבע.

לידיעה בבי.בי.סי

https://www.hayadan.org.il/BuildaGate4/general2/data_card.php?Cat=~~~608203215~~~80&SiteName=hayadan

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.