סיקור מקיף

החיידקים הפרוביוטיים באמת נלחמים בדלקת, בתנאי שאוכלים כמאה גביעי יוגורט ביום

מרית סלוין, הארץ, וואלה!

הפרסומות למוצרי חלב המועשרים בחיידקים פרוביוטיים מדגישות את תרומתם של החיידקים לחיזוק ההגנה הטבעית של הגוף. האם הפרסומות האלה מוליכות שולל את הציבור או שיש בהן שמץ של אמת?

חיידקים פרוביוטיים הם חלק ממיליוני החיידקים השורצים במעיים של האדם. בתאי רירית המעי נמצאים קולטנים המתאימים למרכיבים שונים בגוף החיידק, וההתקשרות בין מרכיבי החיידק לבין הקולטנים האלה גורמת לפעילות ביולוגית בתוך תאי המעי. התקשרות כזאת יכולה לסייע וגם להזיק. אצל אדם הבריא חיידקי המעי מסייעים בתהליכי פירוק המזון, בספיגה חוזרת של מיצי המרה המופרשים במעי הדק וביצירת הויטמינים B ו-K. חיידקי המעי מסוגלים לפרק חומרים בעלי פוטנציאל ממאיר, הם משפיעים על מערכת החיסון ומגינים בפני פלישת חיידקים פתוגניים (גורמי מחלות). מצד שני, גם למרכיבי חיידקים פתוגניים יש קולטנים מתאימים בתאי רירית המעי, שבאמצעותם החיידקים משרים בתאים את הפעילות הפתוגנית שלהם.

ממצאים מדעיים מהעת האחרונה מעידים על התועלת שהחיידקים הפרוביוטיים מסבים במצבי מחלה. במאמרים שפורסמו בשנים האחרונות בכתבי עת מדעיים נמצא שהחיידקים מסוגלים למנוע התפתחות דלקת בכיס שמותקן לאחר כריתת המעי הגס, שהם ממתנים זיהומים שמתפתחים במעיים בעקבות טיפולים אנטיביוטיים ממושכים, ועוד.

אולם מנגנון השפעתם של החיידקים הפרוביוטיים על המעי לא היה ברור עד כה. צוות מחקר מבית החולים שערי צדק בירושלים, בראשות פרופ' דניאל רחמילביץ ופרופ' אייל רז מאוניברסיטת קליפורניה בסן דייגו, מצא את התשובה. במחקר שהתפרסם אתמול בכתב העת “Gastroenterology” הצוות מדווח שרצף קטן על פני הד-נ-א של החיידקים הפרוביוטיים, שנקרא CpG, הוא שאחראי לפעולה החיובית של החיידקים.

מדובר ברצף קטן מאוד, שנחשף כאשר החיידק מת ומתקשר לקולטן בתאי רירית המעי. ההתקשרות מפעילה בתאים אלה שרשרת תהליכים הגורמת בסופו של דבר להפעלת מערכת החיסון וליצירת חומרים הממתנים מצבי דלקת במחלות מעי מסוימות.

מעורבותו של ה-CpG בתגובה החיסונית ידועה זה כעשר שנים. לפני שנתיים מצאו חברי הצוות משערי צדק ומאוניברסיטת קליפורניה שכאשר הרצף ניתן לחיות מעבדה שגרמו להן לחלות בדלקת במעי, הוא מקטין בצורה ניכרת את תסמיני המחלה. החוקרים מצאו שהתקשרות הרצף לתאי המעי גורמת לירידה ניכרת ביצירת חומרים מגבירי דלקת, להפעלת חומרים נוגדי דלקת ולירידה בתהליכים שמביאים ל”התאבדות” תאים. השאלה הבאה, אומר רחמילביץ', היתה אם החיידקים הפרוביוטיים אכן מיטיבים בגלל הרצף המיוחד בד-נ-א שלהם.

במחקר החדש בדקו החוקרים את מנגנון הפעולה של חיידקים פרוביוטיים שנמצא כי הם יעילים בטיפול במחלות מעי אצל בני אדם. הם השתמשו בתכשיר מסחרי ששימש לטיפול בחולים – שקית שמכילה 450 מיליארד חיידקים פרוביוטיים (כמות השווה ל-45 גביעי יוגורט מועשר בחיידקים פרוביוטיים); החולים קיבלו 3-2 שקיות ביום לשם טיפול בדלקת מעי.

החוקרים האכילו חיות ניסוי בתכשיר והראו שהן הגיבו מצוין וחומרת דלקות המעי הופחתה אצלן בצורה ניכרת. הד-נ-א של החיידקים נספג דרך דופן המעי והיה אפשר לאתר אותו בכבד ובטחול – שני איברים שבהם מתחוללת פעילות ענפה של מערכת החיסון.

בשלב הבא מיצו החוקרים את הד-נ-א מהחיידקים והאכילו בו עכברים החולים בדלקות מעי. “החומר הגנטי בלבד הראה את אותה השפעה מיטיבה על המחלה כפי שהראו החיידקים השלמים”, אומר רחמילביץ'. “במקביל, נוכחנו לדעת שלחיידקים הפרוביוטיים שבתכשיר לא היתה כל השפעה על עכברים שבתאי רירית המעי שלהם לא נמצא הקולטן שאליו מתקשר הרצף CpG. הם לא שיפרו את תסמיני מחלות המעי הדלקתיות, מה שמוכיח כי הרצף הייחודי הזה הוא האחראי על ההשפעה המיטיבה במעי.

“מאחר שמדובר בד-נ-א, חשבנו, 'למה בעצם צריך להשתמש בחיידקים חיים בתכשירים הפרוביוטיים?' ערכנו ניסוי שבו הרגנו את החיידקים והאכלנו את העכברים בתכשיר של חיידקים מומתים. ואכן, גם במקרה הזה השגנו את אותה הפעילות על חיות הניסוי”.

האם אכילה של יוגורט המכיל חיידקים פרוביוטיים מדי יום יכולה להועיל גם לאנשים שאינם סובלים מדלקות? “אינני רואה כל סיבה שאדם בריא יוסיף לתפריט שלו חיידקים פרוביוטיים מכל סוג שהוא. חשוב לזכור שהכמות המשפיעה על שיכוך הדלקת במצבי מחלה גדולה פי כמה עשרות מהכמות שמשתמשים בה במוצרי החלב למיניהם או בכמוסות שנמכרות בחנויות הטבע”, אומר רחמילביץ. “החיידקים הפרוביוטיים בוודאי לא מזיקים, אבל אין שום הוכחה שהם עוזרים לאדם בריא”.

https://www.hayadan.org.il/BuildaGate4/general2/data_card.php?Cat=~~~757519297~~~152&SiteName=hayadan

תגובה אחת

  1. בתור חולה ותיק במחלת קראון (דלקת מעיים כרונית) אני רוצה לומר מניסיון שאכילת יוגורט ביו, ותכשירי ביו, שיפרו אצלי את מצב הדלקת בצורה דרמטית, והיטיבו גם עם בעיות נלוות של עצירות ועוד.

    אני ממליץ לכל אדם שיש לו מחלת קראון, לנסות לאכול חצי גביע יוגורט ביו שלוש פעמים ביום. וגם להוסיף תכשיר ביו, (מומלץ 5 מיליארד חיידקים) מניסיוני, בתוך מספר ימים בלבד, מרגישים שיפור בכל התסמינים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.