סיקור מקיף

שמן דקלים – חדשות טובות

לחץ הציבור במערב על חברות המזון הביא לדרישה ששמן הדקל לא יינטע על חשבון יערות הגשם

אדם עובדבמטע דקלי השמן. צילום: shutterstock
אדם עובד במטע דקלי השמן. צילום: shutterstock

נטיעות של מטעי דקל השמן מהווים את אחד הגורמים היותר מזיקים לסביבה. כדי לגדל את הדקל מבראים יערות גשם משווניים, ומיבשים ביצות. הבירוא והייבוש שמתבצע בעיקר במערב אפריקה ובדרום-מזרח אסיה פוגע במרחבי מחיה של חיות שרבות מהן נמצאות בסכנת הכחדה כמו: טיגריס סומטרה, אורנג-אוטן, פילים, קרנפים ואחרים.
כריתת יערות ויבוש “אזורים לחים” גורם לפגיעה חמורה במאזן הפחמן הדו־חמצני באטמוספירה וכתוצאה מכך לעליה בהתחממות העולמית.

שמן-הדקלים משמש במגוון רחב של מוצרי מזון, אפיה, ממתקים, קוסמטיקה ועוד. על־פי דיווח של “אמנת היערות” (The Forest Trust), רק בארה”ב גדל יבוא השמן פי חמש בעשור האחרון. מזה שנים אחדות נאבקים גופים ירוקים בחברות שמגדלות דקל-שמן כמו גם בחברות שמשתמשות בשמן.

לפני כשישה חודשים בערו יערות טבעיים באש שאינה ניתנת לשליטה, העשן חנק תושבים באזורים נרחבים בדרום-מזרח אסיה. לאנשי הגופים הירוקים היה חשד כי השריפות הוצתו ע”י עושי דברם של ענף דקל-השמן.
בנסיון לפתרון, התקיים ב-2004 “שולחן עגול לגידול דקל שמן באופן בר-קיימא” Roundtable on Sustainable Palm Oil, אלא שרבים המבקרים שאומרים כי תוצאת המפגש היתה פחותה מהמקווה.

‫”‬ווילמר‫”‬ (Wilmar International) היא החברה הגדולה בעולם שמייצרת כ-45% משמן הדקלים. מחזור ייצור השמן העולמי הוא כ-5 מיליארד דולר כל שנה, בשנה שעברה דורגה החברה במקום האחרון (הגרוע ביותר) מבין חמש מאות חברות שפגיעתן בסביבה נמדדה ודורגה.

על־פי Thomson Reuters Foundation בעקבות לחצים גוברים והולכים – ואולי (סוף סוף) מתוך הבנה כי יש יתרון כלכלי בשמירה על הסביבה הטבעית, הסכימה החברה להתחייב “לספק את שמן הדקלים ללא פגיעה נוספת בסביבה וללא פגיעה נוספת ביערות הגשם”.

ההתחייבות היא לא לכרות יותר יערות ולא לפגוע במשטחי קבול ובביצות, התחייבות להגן ולשמור במיוחד על בתי גידול בהם מתקיימים מינים בסכנת הכחדה. אם התחייבות זו תתממש תוצאותיה ימתנו בהרבה את השמדת היערות בעולם כולו. במקביל התחייבו נציגי החברה לשמור על זכויות העובדים ועל זכויות הקניין והפעילות של תושבי האזורים בהם היא פועלת.

מימוש התחייבות של חברה כה גדולה תהווה מדד ודחף לפעילותן של חברות אחרות ותחייב אותן ללכת בעקבותיה ולגדל את מטעי דקל השמן באופן בר-קיימא. התחייבות זו יכולה להוות את תחילתה של “מהפכה ירוקה” שתאפשר חקלאות שאינה פוגעת ביערות. מהפכה שמתבקשת על־ידי מספר הולך וגדל של צרכנים בעולם כולו.

התחייבותה של “ווילמר” באה אחרי שהחל מ-2010 החלו חברות ליצור מזון להתחייב שישתמשו בשמן שיוצר ללא פגיעה בסביבה – הידועות שבהן היא נסטלה (Nestle) ויוניליוור (Unilever), ושוב מאחר שגם בתחום המזון יש חברות ענק ששולטות בענף הרי שיש לקוות כי התחייבותה של ווילמר תהווה דחף ליצירת “גל” התחייבויות נוספות.

עכשיו נותר לראות איך מקיימת ווילמר את התחייבותה, ואולי סוף סוף יתחילו להבין כי: הגיע הזמן שבמקום שליטה בסביבה למען האוכלוסיה האנושית, תהיה שליטה באוכלוסיה האנושית למען הסביבה!

3 תגובות

  1. אולי כדאי לשכנע את החברות שצורכות שמן דקלים ,לעבור לשמן חוחובה(מגדלים בנגב,בקיבוץ חצרים).במדבריות העולם יש די מקום לצריכה העולמית.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.