סיקור מקיף

תועלת הדבורים בהאבקת צמחים למזון גבוהה משווי הדבש שהן מייצרות

תחשיב שערך משרד החקלאות מגלה שעל כל שקל תפוקה של דבש מייצרות הדבורים למעלה מ-20 שקל תפוקה בהאבקת גידולי ירקות ופירות

 

תרומתו של ענף גידול הדבורים בישראל אינה רק בייצור דבש, אלא גם – ובעיקר – בפעילות ההאבקה, שמבצעות הדבורים בגידול ירקות ומטעים. בלי פעילות האבקה זו הפרחים לא היו חונטים, והפירות והירקות לא היו נוצרים. הפירות והירקות התלויים בדבורים הם האבטיחים, מלונים, אבוקדו, שקדים, נשירים וצמחי תבלין שונים.

החשיבות של האבקה באמצעות דבורי הדבש לחקלאות ולטבע

דבורת הדבש היא החרק המאביק החשוב ביותר בחקלאות העולמית כיום. סדרה ארוכה של גידולים חקלאיים תלויים בהאבקה ע”י דבורת הדבש לשם קבלת יבול בקנה מידה מסחרי. נמצא כי תרומת דבורי הדבש לחקלאות היא פי 60 מערך התמורה שמתקבלת מייצור הדבש.

הגידולים שמואבקים ע”י דבורת הדבש: קיווי, תפוח, אגס, שזיף, שקד, דובדבן, גודגדן, אבוקדו, פיטייה, ליצ’י, מלון, אבטיח, קישוא, תות שדה, חמניה, גידולי זרעים שונים. כמעט בכל הגידולים הללו שוכרים המגדלים כוורות להאבקת גידוליהם. התרומה מהאבקה היא גם לגידולים אחרים בסביבה ולצמחי בר בטבע.
לדברי שמחה יודוביץ’, סמנכ”ל משרד החקלאות ויו”ר מועצת הדבש, ערך היצור בענף הדבש הוא כ-45 מיליון שקל לשנה ברמת המחירים לדבוראי. מתחשיב שערך משרד החקלאות עולה, כי ערכם של גידולי הירקות והפירות, שמתאפשרים הודות להאבקת הדבורים, הוא מעל מיליארד שקל בשנה. כלומר, על כל שקל של תפוקת דבש מחוללות הדבורים יצור של 20 שקל בענפי הפירות והירקות.
מנכ”ל מכוורת עמק חפר, יורם פז, אמר שהנתונים המדהימים על התרומה של הדבורים מחוץ לענף הדבש הופכות את הענף למוצר ציבורי שהממשלה חייבת לתמוך בו. תנופת הבנייה, סלילת הכבישים ועקירת פרדסים באזור המרכז נוגסים בכל שנה בשטחי המרעה של הדבורים. בנוסף לכך תקופת האביב התקצרה בשנים האחרונות ונקטעת על-ידי ימי שרב, כך שהדבורים לא מספיקות לאגור די דבש. השילוב בין גורמים אלו הביא לדברי פז לירידה דרמטית ביבולי הדבש השנתיים. פז: “הדבורים הן חלק הכרחי מהחקלאות בישראל, וצריך לשמור על הענף ועל העוסקים בו. התמורה ממחיר הדבש אינה מסוגלת לכסות את עלויות היצור הגבוהות בענף”.
ב-24 ביולי תערוך יו”ר מועצת הדבש ביקור במכוורת עמק חפר שיעסוק בנושאים לסיוע לענף הדבורים. לדברי יודוביץ’, בין הפעולות הנבדקות: השתתפות במימון מחקרים לשיפור וקידום ענף הדבש. בנוסף לכך משתתף משרד החקלאות בפעולות הנערכות למיתוג הדבש הישראלי, שיפור איכותו וקביעת סטנדרטים לסימון הדבש.

נתונים על ענף הדבש בישראל: כ-90,000 כוורות פזורות ברחבי הארץ; כ-500 דבוראים עוסקים בענף. מרעה לדבורים: קיימות 6300 נקודות מתאימות להצבת כוורות; בכל נקודת מרעה מוצבות כ 40 כוורות; הדבורים מייצרות כ 45 ק”ג דבש לכוורת בשנה. דבורת הדבש בישראל היא מזן איטלקי (A.meliifera ligustica); רדיית הדבש נעשית בעיקר בין החודשים מאי-אוגוסט; ישראל צורכים 3,600 טון דבש בשנה; כ-60,000 כוורות מוצבות בגידולים חקלאיים, לצורך האבקה; אריזה ושיווק: קיימים כ- 30 משווקים. הדבוראים נוטעים 100,000 צמחי צוף בכל שנה, בסיוע קק”ל.

 

ניסוח ועריכה: ח. י. גליקזם, תרגומים וכתיבה טכנית

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.