סיקור מקיף

האם אכילת פלפלים מונעת את מחלת הפרקינסון?

מחקר מרמז כי אכילה של מזונות המכילים ניקוטין, אפילו בכמויות קטנות, כגון פלפלים ועגבניות, עשויה להפחית את הסיכון ללקות במחלת הפרקינסון.

פלפלים בשלל צבעים. מתוך ויקיפדיה
פלפלים בשלל צבעים. מתוך ויקיפדיה


מחקר חדש חושף כי ירקות ממשפחת הסולניים – משפחה של צמחים בעלי פרחים, אשר רבים מפרטיה מהווים מקור אכיל של ניקוטין – עשויים לספק השפעה מגינה כנגד מחלת הפרקינסון. המחקר מרמז כי אכילה של מזונות המכילים ניקוטין, אפילו בכמויות קטנות, כגון פלפלים ועגבניות, עשויה להפחית את הסיכון ללקות במחלת הפרקינסון.

מחלת הפרקינסון (רטטת בעברית) גורמת להפרעה בתנועת הגוף ומקורה באובדן של תאי מוח המייצרים את הנוירוטרנסמיטר (חומר כימי המעביר גירויים עצביים) דופאמין. תסמיני המחלה כוללים רעידות של שרירי הפנים, הראש, הזרועות והרגליים, קישיון בגפיים, אובדן שיווי-משקל ותזוזה איטית מהרגיל. בארה”ב חולים במחלה זו כמעט מיליון אנשים, ומאובחנים בה מדי שנה 60,000 אנשים. ברחבי העולם כולו לוקים במחלה זו כעשרה מיליוני אנשים, זאת לפי הקרן למחלת הפרקינסון. כיום לא קיים מרפא למחלת הפרקינסון, אולם ניתן לטפל בתסמיני המחלה באמצעות תרופות וטיפולים כדוגמת גירוי עמוק של המוח.

במחקרים קודמים התגלה כי עישון סיגריות וצורות אחרות של טבק, צמח השייך למשפחת הסולניים, מפחית את הסיכון היחסי ללקות במחלת הפרקינסון. אולם, החוקרים לא הצליחו לקבוע בוודאות אם ניקוטין, או חומרים פעילים אחרים בטבק הם האחראים להשפעה זו, או שאולי אנשים המפתחים את המחלה פחות מותאמים לשימוש בצמח זה בשל שינויים במוחם המתרחשים הרבה לפני שניתן לאבחן את המחלה.

כמובן שנזקי העישון רבים מתועלתו, וגם אם יש כזו, עדיף לצרוך אותה בדרך אחרת ולא בדרך של עישון המחדיר זפת ועשרות רעלים נוספים לגוף בנוסף לניקוטין שגם הוא רעיל בכמויות הנמצאות בסיגריות. לכן אם אפשר לצרוך את מעט הניקוטין הדרוש לגוף לצורך הגנה מפני פרקינסון, כדאי לעשות זאת באמצעות אכילת עגבניות ופלפלים.

במחקר הנוכחי בחנו החוקרים מאוניברסיטת וושינגטון בסיאטל 490 מטופלים שזה מכבר אובחנו כלוקים במחלת הפרקינסון תוך השוואה לקבוצת ביקורת של 640 אנשים אחרים שאינם לוקים במחלות נוירולוגיות כלשהן. הנבדקים ענו על שאלונים שבמסגרתם הם נדרשו לפרט מהי התזונה הקבועה שלהם והאם הם משתמשים במוצרי טבק שונים, כאשר החוקרים הגדירו את השימוש הזה בתור עישון של יותר ממאה סיגריות במצטבר לאורך השנים, או שימוש קבוע בסיגרים, מקטרות או מוצרי טבק אחרים נטולי עשן.

ממצאי המחקר הצביעו על כך כי, ככלל, צריכה של ירקות במזון לא השפיעה על הסיכון ללקות במחלת הפרקינסון, אולם ככל שהצריכה של ירקות אכילים ממשפחת הסולניים עלתה, כך פחת הסיכון ללקות במחלת הפרקינסון, כאשר הירק פלפל מפגין את התלות הגבוהה ביותר בין שני גורמים אלו. החוקרים ציינו כי ההגנה מפני מחלת הפרקינסון אותרה בעיקר אצל נשים וגברים בעלי שימוש קודם מועט בעישון טבק, או ללא כל שימוש קודם בו, כאשר הטבק הוא צמח הכולל כמויות ניקוטין הרבה יותר גבוהות מאשר שאר הירקות שפורטו בשאלונים.

“המחקר שערכנו הוא הראשון אי-פעם שבדק את הקשר שבין צריכת ניקוטין שמקורו בירקות לבין הסיכון לפתח את מחלת הפרקינסון,” אמרה החוקרת הראשית. “בדומה למחקרים רבים אחרים שהצביעו על כך כי השימוש בטבק עשוי להפחית את הסיכון לפתח את מחלת הפרקינסון, גם הממצאים שלנו מרמזים על השפעה מגינה של החומר ניקוטין, או אולי של חומר אחר המצוי בפלפל ובטבק הדומה לניקוטין אך פחות רעיל ממנו.”

החוקרים ממליצים על עריכת מחקרים נוספים לשם אימות הממצאים שלהם והרחבתם, והם סבורים כי הממצאים החדשים שלהם ושל חוקרים נוספים בתחום יוכלו להוביל לפיתוחם של טיפולים שעשויים למנוע את הופעת מחלת הפרקינסון.

הידיעה על המחקר

עוד בנושא באתר הידען:

15 תגובות

  1. אבנר
    אתה איש מתועב וטיפש. ממתי יש חיידקי הליקובטר או שמרי קנדידה בצמחים?

  2. שקר וכזב כתבה כל הירקות הסולניים לא בריאים לגוף גורמים לקנדידה והליקובקטור פילורי שגורמים לבעיות מעיים חמורות מחלות נפש

  3. מבדיקה נוספת מתברר שבמאמר הזה מאכילים את הקוראים בלוקשים, סליחה, בפלפלים.

    הנה מחקר מדעי לא משוחד כנראה על תכולת ניקוטין בירקות.
    http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM199308053290619

    מסתבר שכמות הניקוטין בפלפלים לא משמעותית במיוחד ולכן לא בדקו אותם בכלל ( חוץ מבדיקת פלפל ירוק שלגביו הוכח שכמות הניקוטין שיש בו היא *אפס* אחד גדול) .

    מבין הירקות הנפוצים יש כמות בינונית של ניקוטין בעגבניות בשלות. יש כמות ניקוטין פי 23 בחצילים בהשוואה לעגבניות בשלות. יש גם כמות ניקוטין משמעותית בעוד ירקות כגון תפוחי אדמה או כרובית.

    באופן שלא מפתיע אותי: מחירי עגבניות, חצילים ותפוחי אדמה ברוב ימות השנה זולים הרבה יותר ממחירי פלפלים (שהם כאמור מקור מפוקפק לניקוטין). אין צורך לקדם מכירת עגבניות ותפוחי אדמה, כי זה מאכל בסיסי שמחירו סביר רוב הזמן.

    מכל זאת – – – הרושם שלי הוא שהמחקר הביזרי הזה קודם על ידי מגדלי הפילפלים כדי שיקנו את מרכולתם היקרה.

    כפי שכבר אמרתי בתגובה אחרת, אם בכלל ניקוטין מועיל לפרקינסון אפשר להשיג אותו בפרוטות לא באמצעות אכילת ירקות.

  4. עוזי

    אני גם לא מכיר מישהו שניפגע מאכילת קוויאר במשקל שלוש מאות גרם ליום. עדיין אכילת קוויאר לא מומלצת למי שאינו עשיר במיוחד.

    כל העניין הוא עניין של עלות כספית ונזק בריאותי מאכילה גדושה של פילפל: הרבה יותר זול ובריא לצרוך ניקוטין בגלולות או מחלקיק סיגריה מאשר מאכילת קילו פילפל ליום . למשל: מי שיאכל קילו פילפל ליום יאלץ לוותר על אכילת מזונות מועילים יותר. גם לא ברור אם היא טובה מבחינה בריאותית, כי היא מונעת אכילת מאכלים מזינים אחרים.

  5. מדוע הספקנות הרבה ?
    מדובר במחקר הנותן קריאת כיוון.
    בכל מקרה, לא מכיר מישהו שנפגע מאכילת פלפלים …

  6. נקודה

    גם לי נראה שקשה לעשות מחקר על סמך תחלואה של מעשנים. למעשנים תוחלת חיים קצרה יותר והם מתים ממחלות עישון, שהן התקפי לב שבצי מוח וסרטן ריאות, לפני שמגיעים לגיל זקנה שבו מתחילה מחלת פרקינסון.

  7. בוצעו מספר מחקרים בנושא השפעות ניקוטין על PD, בעקבות תצפיות שהראו שמעשנים סובלים פחות ממחלה איומה זו.
    צמח טבק הוא ממשפחת הסולניים ולכן ניבדקו סולניים נוספים, פחות מזיקים, כמו עגבניות, תפוחי אדמה ופלפלים. המחקרים מראים קורלציה בין צריכת פרות/ירקות אלה לבין שכיחות נמוכה של PD.
    מעבר לכך, ידוע גם מה המנגנון שניקוטין משפיע על הגוף (הוא ניקשר לניורורספטורים שבד”כ ניקשרים לאצטילכולין).
    כמובן שצריך לשים לב לתת-כותרת: “מחקר מרמז כי אכילה של מזונות המכילים ניקוטין, אפילו בכמויות קטנות, כגון פלפלים ועגבניות, עשויה להפחית את הסיכון ללקות במחלת הפרקינסון.”

    כלומר – אין שום סיבה לחפש משהו שלילי בכתבה זו. להיפך, בן אדם אינטליגנטי צריך לעודד את המשך המחקר ולקוות לממצאים חיוביים נוספים.

    לא כולם אינטליגנטיים……

  8. ניכתב על ידי גורם אינטרסנטי אם כי לא בהכרח על ידי יצרני הטבק. אסביר בהמשך.

    אין שום צורך לאכול פלפלים לצורך קבלת ניקוטין. המקור הטבעי שבו יש ניקוטין בכמות ענקית הוא טבק. יתכן שניתן גם ליצר ניקוטין באופן סינטטי אבל לא ברור אם ייצור סינטטי זול יותר מזיקוק עלי טבק.

    מכיוון שאת הניקוטין ניתן לשמר בטבליות זולות, אין שום תמריץ כלכלי להפיק אותו מאכילת ירקות יקרים שבהם הוא מצוי בכמות מיזערית. יתר על כן, אם רוצים לעקוף את הצורך לקנות גלולות אפשר להכין באופן ביתי ניקוטין בכמות קטנה על ידי זיקוק ביתי של סיגריה או טבק לא מגולגל, מחיר מיזערי בהשוואה להפקה מפילפל.

    ולבסוף. לא נראה לי שהמחקר בשלב כה מתקדם שידוע בוודאות שצריכת ניקוטין משפרת מניעת פרקינסון או התפתחותו. לא צריך לתכנן אכילה כזו או אחרת על סמך מחקרי בוסר. מזכיר לי את הטענה הבוסרית על כך שאכילת ויטמין סי היא תרופה נגד שפעת, לאחר שבילבלו לנו את המוח בעניין זה עשרים שלושים שנה ירדו מזה (חוץ מהצמחונים והטבעונים שמוקסמים בחלקם משטויות כאילו).

  9. הכתבה נראית לי מאוזנת ואפילו דברי החוקרים אינם מעודדים עישון.

  10. בדקתי במספר אתרים מהימנים – המחקר לא ממומן ע”י חברות טבק, ואף פורסם ב-PubMed.
    ומודגש – הנזק מעישון גדול בהרבה מההגנה מ-PD.

  11. הסיגריה האלקטרונית מאפשרת שאיפת ניקוטין ללא מסרטנים וזפת

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.